Marskinniemi (Copy).jpg

Jäsenkirjeet

JÄSENKIRJE 2-2022

 1    Seuran vuosikokous järjestettiin 23.3.2022

Seuran puheenjohtajaksi valittiin jatkamaan apulaisprofessori Mikko Karjalainen. Seuran hallitus pysyi ennallaan erovuoroisten jäsenten jatkaessa edelleen uudelle kolmivuotiskaudelle. Seuran sihteeri vaihtuu kesällä 2022. Kapteeniluutnantti, sotatieteiden maisteri Mikael Tammisalo luovuttaa sihteerin tehtävät yhteiskuntatieteiden maisteri Antti Kalliolalle, joka on toiminut seuran hallituksessa vuodesta 2017 sekä vastannut myös seuran some-tiedotuksesta.

2    Esitelmä- ja seminaaritoiminta

Esitelmät

Seura on jatkanut verkkoesitelmätilaisuuksien järjestämistä. VTT Jukka Pesun esitelmä ”Rauhanturvaaminen ja kriisinhallinta osana suomalaista sotilaallista maanpuolustusta” on katsottavissa Seuran YouTube-kanavalla, josta löytyvät myös aiemmat verkkoesitelmät. Syyskaudella pyrimme, koronatilanteen salliessa, palaamaan jälleen lähitapahtumien pariin Tieteiden talolle. Pyrimme myös videoimaan esitykset. Tiedotamme uusista esitelmistä sähköpostitse.

Seminaarit

Kainuun maakuntaseminaari toteutetaan Kajaanin Kaukametsän Kouta-salissa 3.9.2022 klo 12:00-16:00. Seminaarin teemana on Talvisota Kainuussa.
Ohjelma
Klo 12:00-12:05    Seminaarin avaus                                       Puheenjohtaja
Klo 12:05-12:20    Talvisota Kainuussa                                    Lassi Piirainen
Klo 12:20-13:00    Talvisodan liikekannallepanojärjestelmä    Juha Ratinen
Klo 13:05-13:45    Talvisodan taktiikka                                   Juha Hollanti
Klo 13:45-14:15    Kahvitauko
SSHS tarjoaa kahvit seminaarin osallistujille
Klo 14:15-14:55    Jalkaväkirykmentti 27 talvisodassa
Suomussalmella ja Kuhmossa                                               Lauri Marttala
Klo 15:00-15:40    Ryhmä Siilasvuon joukkojen huolto          Juha Saarimaa
Klo 15:40-16:00    Päätöskeskustelu ja tilaisuuden
päättäminen                                                                            Puheenjohtaja

Seminaariin ilmoittaudutaan seuran kotisivujen kautta (www.sshs.fi > ilmoittautumiset > kokoukset ja seminaarit). Ilmoittautuminen avautuu maanantaina 13.6.2022 kello 19. Seminaari on avoin kaikille.

3    Matkat ja retket

Hamina Tattoo (perjantai 15.7.) Muutama paikka vapaana, näistä voi tiedustella matkasihteeriltä.

Kuhmon talvisotakierros Kainuun maakuntaseminaarin yhteydessä toteutetaan erillisten ilmoittautumisten perusteella seminaaria seuraavana päivänä, 4.9.2022 klo 08:00-16:45. Oppaana toimii Lassi Piirainen. Matka alkaa Kajaanin matkakeskuksesta (rautatieasema) klo 08:00 ja päättyy samaan paikkaan noin klo 16:45. Linja-auto vie sen jälkeen tarvittaessa osallistujia myös Kajaanin lentoasemalle (lento Helsinkiin klo 18:20).

Ohjelma

Klo 08:00 lähdetään kohti Kuhmoa, menomatkalla on Kuhmon taistelujen yleisesittely.
Kohteet Kuhmossa:
-    Jyrkänkoski: Tutustuminen tukikohtaan.
-    Rasti: Prikaati Vuokon vastahyökkäys joulukuussa 1939.
-    Luvelahti: Mottien tuhoaminen maaliskuussa 1940. Käynti esikuntakukkulalla.
-    Saunajärvi: Puolustustaistelut joulukuussa 1939 ja 9. Divisioonan hyökkäys tammi-helmikuussa 1940. Tutustuminen puolustusasemaan.
-    Löytövaara – Kilpelänkangas: Puolustustaistelut helmi - maaliskuussa 1940. Retkilounas.
-    Rajakangas: Täyssinän rauha vuonna 1595. Käynti valtakunnan rajalla.
-    Vetko – Kesseli: Dolinin Hiihtoprikaatin tuho helmikuussa 1940.
-    Tyrävaara: Osasto Kekkosen taistelut joulukuussa 1939.
-    Kuhmon Talvisotamuseo: Tutustuminen museoon. Kahvit.
Klo 15:30 lähdetään paluumatkalle kohti Kajaania.

Matkan hinta on 55 euroa/osallistuja. Hinta sisältää bussikuljetukset, opaspalvelut, pääsylipun Kuhmon Talvisotamuseoon, retkilounaan sekä kahvit. Ilmoittautuminen matkalle toteutetaan seuran kotisivujen kautta (www.sshs.fi > ilmoittautumiset > päivämatkat). Ilmoittautuminen avautuu maanantaina 13.6.2022 kello 19. Retki toteutetaan, mikäli osallistujia on vähintään 20 henkilöä.

Tiedusteluteemainen hautausmaakävely lokakuussa Hietaniemen hautausmaalla Helsingissä. Hietaniemeen on haudattu lukuisia tiedustelijoita ja tiedustelun parissa työskennelleitä henkilöitä. Ortodoksisen hautausmaan puolelle on haudattu myös lukuisia tiedustelun parissa vaikuttaneita Venäjän kansalaisia. Hautausmaakierroksella tutustutaan näiden henkilöiden elämiin ja tehtäviin tiedustelun parissa.

Hautausmaakierroksen vetäjinä toimivat Mikko Porvali ja Ville-Veikko Kirvesmies. Porvali on perehtynyt aiemmissa tutkimuksissaan ortodoksisen hautausmaan vainajiin ja Kirvesmies puolestaan luterilaisen hautausmaan vainajiin. Molemmilla hautausmaan puolilla kierretään noin 8 hautaa. Kierroksen pituus on noin 1,5 tuntia, jonka aikana kävellään runsaasti.

Hautausmaakierros järjestetään lauantaina 8.10. Varapäivänä toimii sunnuntai 9.10. Ilmoittautumisinfo seuraavassa jäsenkirjeessä kesän jälkeen.

Matkasihteerin tavoittaa parhaiten sähköpostitse johanna.pakola(at)gmail.com

4    Jäsenmaksulaskut

Vuoden 2022 jäsenmaksulaskut lähtivät sähköisesti huhtikuun puolella ja kirjepostina niille, joiden sähköpostiosoitetta ei ole tiedossamme. Jäsenmaksun on maksanut jo lähes 1000 jäsentä. Maksamattomille jäsenille lähetämme lähiaikoina karhulaskun.

5    Muut asiat

Jäsenistössämme on edelleen yli 100 henkilöä, jotka eivät ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan. Tarkastakaa, että olette ilmoittaneet mahdollisen uuden sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme sekä myöskin mahdollisen postiosoitemuutoksen jukkaeheikkila(at)gmail.com

Toivotamme jäsenistöllemme aurinkoista kesää ja toivottavasti näemme syksyllä jo kasvotusten sotahistoriallisissa merkeissä!

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 1-2021

 

1        Vuosikokous 24.3.2021

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään etäkokouksena keskiviikkona 24.3.2021 klo 18.00 alkaen.

Jäsenten osallistuminen kokoukseen on mahdollista vain tietoliikenneyhteyden avulla Zoom-palvelussa. Kokoukseen osallistuakseen jäsenten tulee ilmoittautua viimeistään maanantain 15.3. kuluessa seuran verkkosivuilla: https://www.sshs.fi/ilmoittautumiset/vuosikokous+2021/ (etusivulta Ilmoittautumiset > Vuosikokous 2021). Jälki-ilmoittautumisia ei voida hyväksyä.

Ilmoittautuneille lähetetään ennen kokousta ohjeet kokouksen käytännön järjestelyistä ja yleisohjeet Zoomin käytöstä. Palvelu toimii kaikilla verkkoselaimilla, eikä kokoukseen osallistuminen edellytä kirjautumista tai tunnusten luontia Zoomiin.

Kokouksen tekninen pitopaikka on Döbelninkatu 2, 00260 Helsinki (kokoukseen ei voi osallistua paikan päällä kokoontumisrajoituksista johtuen).

Peruste osallistumiselle tietoliikenneyhteydellä ja pakolliselle ennakkoilmoittautumiselle: Laki väliaikaisesta poikkeamisesta osakeyhtiölaista, osuuskuntalaista, yhdistyslaista ja eräistä muista yhteisölaeista covid-19-epidemian leviämisen rajoittamiseksi, 4§ (677/2020).

Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:

1.     Kokouksen puheenjohtajan vaali

2.     Kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali

3.     Kokouksen laillisuuden toteaminen

4.     Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen

5.     Vuoden 2019 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus)

6.     Hallituksen jäsenten ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapauden myöntäminen vuoden 2019 osalta

7.     Vuoden 2020 toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus)

8.     Hallituksen jäsenten ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapauden myöntäminen vuoden 2020 osalta

9.     Yhdistyksen puheenjohtajan vaali

10.  Hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali

11.  Kahden (2) tilintarkastajan sekä kahden (2) varamiehen vaali

12.  Vuoden 2021 toimintasuunnitelman hyväksyminen

13.  Vuosi- ja liittymismaksun määrääminen

14.  Vuoden 2021 talousarvion hyväksyminen

15.  Muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat

Hallituksen esitykset vuosien 2019 ja 2020 toimintakertomuksiksi sekä vuosien 2020 ja 2021 toimintasuunnitelmiksi ovat nähtävissä maaliskuun alusta lähtien seuran kotisivuilla (www.sshs.fi).

Ennen kokousta jaetaan mahdolliset huomionosoitukset sekä julkistetaan seuran pro gradu -kilpailun palkinnot. Kokouksen jälkeen seuran puheenjohtaja esittää lyhyen ajankohtaiskatsauksen.

2        Esitelmä- ja seminaaritoiminta

Seura aloitti joulukuussa 2020 nauhoitettujen sotahistoriateemaisten verkkoesitelmien tuottamisen. Kolme ensimmäistä esitelmää on jäsenistön palautteen ja esitelmien latauskertojen perusteella osoittautuneet onnistuneeksi tavaksi kuulla mielenkiintoisia sotahistoriaesitelmiä näin poikkeusolojen aikana. Jatkamme esitelmien tarjoamista myös tulevan kevään (12 esitelmää) ja syksyn (24 esitelmää) aikana.

Suunnitelmissa on myös kokeilla tämän vuoden aikana verkon yli toteutettavaa miniseminaaria. Esitelmistä ja mahdollisista verkkoseminaareista tiedotetaan jäsenille suoraan sähköpostitse.

3        Matkat ja retket

Alkaneen vuoden matkakattaus on vielä avoinna. Valitettavasti sekä Stalingrad (Volgograd) että Belgia-Luxemburg-Ranska-matka on jouduttu siirtämään tulevaisuuteen. Katsomme luottavaisesti tulevaisuuteen ja tiedotamme kun Seuran ulkomaan matkat alkavat olla taas ajankohtaisia.

Elokuun Hamina Tattoo-matkaan (6.8.2021) on vapaana viisi paikkaa, kiinnostuneet voivat kysellä tarkemmin matkasihteeriltä. Tattoo-organisaation antamien tietojen mukaan Hamina Tattoo toteutuu tällä tietoa, mutta pelkästään kotimaisilla esiintyjillä. Muilta osin matka on entisellään, eli tutustumme Merikeskus Vellamon upeaan Ruotsinsalminäyttelyyn, Rauhanturvaajamuseoon ja RUK:n museoon ennen Tattoo-konserttia. 

Olemme alustavasti varanneet 27.11. lippuja Taipaleenjoki-oopperaan (Finlandiatalolla). Oopperaesityksen jälkeen ohjelmassa on illallinen. Tiedotamme tästä (hinnat ja ilmoittautumisohjeet) tarkemmin loppukeväästä.

Matkasihteerin tavoittaa parhaiten sähköpostitse johanna.pakola(at)gmail.com

4        Jäsenmaksulaskut

Vuoden 2021 jäsenmaksulaskut lähetetään vuosikokouksen tekemän päätöksen jälkeen. Jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuran tiedossa ja muille kirjepostina.

Tarkastakaa, että olette ilmoittaneet mahdollisen uuden sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme sekä myöskin mahdollisen postiosoitemuutoksen jukkaeheikkila(at)gmail.com

Pysykää terveinä ja nauttikaa seuran verkkosisällöistä, nähdään kasvotusten heti kun se on taas turvallista

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

 

JÄSENKIRJE 2-2020

1.    POIKKEUSOLOJEN VAIKUTUS SEURAN TOIMINTAAN
Vallitseva COVID19-tilanne on vaikuttanut merkittävällä tavalla myös Suomen Sotahistoriallisen Seuran toimintaan. Kuten alla olevasta käy ilmi, on valtaosa vuoden 2020 tulevasta toiminnasta jouduttu joko peruuttamaan tai siirtämään vuodelle 2021. Kesän 2020 aikana seuran hallitus selvittää mahdollisuuksia tuottaa lisää sotahistoriallisia aineistoja seuran verkkosivuille sekä mahdollisuuksia järjestää seminaareja tai esitelmätilaisuuksia verkon yli. Mahdollisista uusista tapahtumista tiedotetaan jäseniä sähköpostitse sekä seuran kotisivuilla.

2.    VUOSIKOKOUS 26.8.2020
Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 26.8.2020 klo 18.00 alkaen. Käytännön järjestelyistä ilmoitetaan sähköpostitse ja seuran kotisivuilla viimeistään kahta viikkoa ennen kokousta. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:
1.    kokouksen puheenjohtajan vaali
2.    kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali
3.    kokouksen laillisuuden toteaminen
4.    kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
5.    toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus)
6.    hallituksen jäsenten ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapauden myöntäminen
7.    yhdistyksen puheenjohtajan vaali
8.    hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali
9.    kahden (2) tilintarkastajan sekä kahden (2) varamiehen vaali
10.    toimintasuunnitelman hyväksyminen
11.    vuosi- ja liittymismaksun määrääminen
12.    talousarvion hyväksyminen
13.    muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat

Hallituksen esitykset vuoden 2019 toimintakertomukseksi ja vuoden 2020 toimintasuunnitelmaksi ovat olleet nähtävissä maaliskuun alusta lähtien seuran kotisivuilla (www.sshs.fi).

3.    SEMINAARIT JA ESITELMÄKOKOUKSET
Seura ei tämänhetkisen suunnitelman mukaan järjestä fyysisiä seminaareja tai esitelmäkokouksia vuoden 2020 aikana. Korvaavia seminaareja tai esitelmätilaisuuksia pyritään järjestämään verkon yli. Jos tilanne muuttuu siten, että yleisötilaisuuksien järjestäminen on perusteltua, informoidaan asiasta jäseniä sähköpostitse ja seuran verkkosivuilla.

4.    MATKAT JA RETKET
Matkoja ja retkiä on valitettavasti jouduttu siirtämään ja perumaan. Hamina Tattoo ja Upseerikoulutus pääkaupunkiseudulla siirtyvät ensi vuodelle, Upseerikoulutusretken tarkka päivämäärä selviää myöhemmin. Seuraamme tarkasti tilannetta ja toivomme kovasti, että pystymme toteuttamaan syksyn 2020 matkat suunnitellusti. Asia selviää kesän aikana ja tiedotamme lähtijöitä tilanteesta tilanteen mukaisesti.

Olemme päättäneet myös siirtää alustavasti lokakuulle suunnitellun retken Vedenalaisen sodankäynnin näyttelyyn sekä Suomen Asemuseosäätiön kokoelmiin toteutettavaksi ensi vuonna.

5.    JÄSENKYSELY
Seuran jäsenkyselyyn viime talvena vastasi lähes neljäsosa jäsenkunnasta. Kyselyn tulokset kertovat pääosin tyytyväisyydestä seuran nykyiseen toimintaan eikä suuriin muutoksiin näyttäisi olevan aihetta.

Tiedottamisessa sähköistä jäsenkirjettä arvostettiin tiedotusmuodoista eniten, joskin niitä voisi olla useamminkin. Uutiskirjeen ja joidenkin tapahtumien välillä voi olla pitkähkö aika, joten toivottiin "muistutusviestejä" lähempänä tapahtumia. Ilmeisesti koskaan ei voi olla liikaa tiedottamista. Kyselyn perusteella seuran verkkosivut palvelevat hyvin jäsenten tiedontarpeita, mutta saatiin myös viestiä siitä, että niitä pitäisi päivittää useammin. Sotahistoriallisen Aikakauskirjan sisältöä pidettiin hyvänä, ja valtaosa toivoo saavansa sen jatkossakin perinteiseen tapaan postitse kotiin. Juttuihin kaivattiin lisää kuvia ja karttoja.

Esitelmistä ja seminaareista suosituimpia ovat yksittäiset esitelmäkokoukset arki-iltana. Esitelmiä seurataan mieluiten paikan päältä, mutta myös verkkolähetyksille oli kannatusta. Aihepiireistä Suomen sodat 1939–1945 oli suosituin, mutta myös muista 1900-luvun sodista ja tapahtumista oltiin kiinnostuneita, samoin henkilöhistoriasta, Ruotsin ajasta ja autonomian ajasta. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella järjestettävien seminaarien pitopaikoista eniten saivat kannatusta Tampere, Turku, Lahti, Hämeenlinna, Mikkeli, Oulu ja Seinäjoki. Seuran järjestämien matkojen ja retkien osalta toivottiin erityisesti lyhyempiä matkoja joko kotimaahan tai lähialueille, nimenomaan Venäjälle. Hintatasoa pidettiin sopivana.

Kyselyn tuloksia hyödynnetään seuran toiminnan suunnittelussa ja kehittämisessä. Hallitus kiittää kaikkia jäsenkyselyyn vastanneita!

6.    JÄSENMAKSULASKUT
Vuoden 2020 jäsenmaksulaskut lähetetään vuosikokouksen jälkeen.
Jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuran tiedossa ja muille kirjepostina.

Tarkastakaa, että olette ilmoittaneet mahdollisen uuden sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme (jukkaeheikkila(at)gmail.com).

Toivotamme jäsenistölle erittäin hyvää Puolustusvoimien lippujuhlan päivää!


Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 1/2020

1. VUOSIKOKOUS 25.3.2020
Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 25.3.2020 klo 18.00 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:
1. kokouksen puheenjohtajan vaali
2. kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali
3. kokouksen laillisuuden toteaminen
4. kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
5. toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus)
6. hallituksen jäsenten ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapauden myöntäminen
7. yhdistyksen puheenjohtajan vaali
8. hallituksen jäsenten vaali erovuoroisten tilalle
9. kahden (2) tilintarkastajan sekä kahden (2) varamiehen vaali
10. toimintasuunnitelma hyväksyminen
11. vuosi- ja liittymismaksun määrääminen
12. talousarvion hyväksyminen
13. muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat

Hallituksen esitykset vuoden 2019 toimintakertomukseksi ja vuoden 2020 toimintasuunnitelmaksi ovat nähtävissä maaliskuun alusta lähtien seuran kotisivuilla (www.sshs.fi).

Ennen kokousta jaetaan mahdolliset huomionosoitukset sekä julkistetaan seuran pro gradu -palkinnot. Lisäksi esitellään seuran jäsenkyselyn alustavia tuloksia (kts. kohta 4).

Vuosikokouksen jälkeen Mikko Ylikangas pitää esitelmän aiheesta "Sota-ajan rikokset".

2. MINISEMINAARI
Tieteiden talo sali 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki), ke 19.2.2020, klo 17-20

Talvisodan pioneeritoimintaa -miniseminaarin ohjelma:
- klo 17.00-17.10 Seminaarin avaus: Seuran puheenjohtaja, apulaisprofessori Mikko Karjalainen
- klo 17.10-17.50 Rajaseudut tulessa - Poltetun maan taktiikan käyttö talvisodassa: FM Jarkko Koukkunen
- klo 17.50-18.10 Tauko
- klo 18.10-18.50 Kannaksen pioneeritoiminnan ratkaisukohdat talvisodassa: evl, Sotilasprofessori Janne Mäkitalo
- klo 18.50-19.30 Laatokan Karjalan taistelupioneeritoiminta ja välineistö talvisodassa: Sotakamreeri Aarno Söder
- klo 19.30-20.00 Paneelikeskustelu yleisökysymysten perusteella.

3. MATKAT JA RETKET
Kevätmatka Stalingradiin täyttyi ennätysajassa. Moni matkalle halunnut jäi valitettavasti ilman paikkaa, ja olemmekin saaneet pyyntöjä ja kyselyitä toisen matkan järjestämisestä. Uusi matka, mikäli se toteutuu, järjestyy aikaisintaan vuonna 2021. Asiasta tiedotetaan kevään kuluessa.

Tiedoksi, että jatkossa matkoille ilmoittautuminen avautuu klo 12.00 aiemman klo 19.00 sijaan.

Muistattehan myös, että seuran käytännön mukaan kukin jäsen voi ottaa seuran matkalle mukaan yhden ei-jäsenen. Matkoista lisätietoja antaa Seuran matkasihteeri Johanna Pakola, 040-588 4231. Nähdään Seuran matkoilla!

La 28.3.2020 Upseerikoulutus pääkaupunkiseudulla (huom. muuttunut päivämäärä)
Päiväretki Helsingissä, teemana upseerikoulutus pääkaupunkiseudulla. Päivän opastuksista vastaavat FM Johanna Palokangas ja evl, sotilasprofessori Marko Palokangas. Matkanjohtajana Seuran matkasihteeri Johanna Pakola.

Kokoontuminen klo 09.00 Luonnontieteellisen keskusmuseon luona. Tutustumme aiemmin kadettikouluna toimineeseen rakennukseen ja sen kadettikouluaikaiseen historiaan. Museolta jatkamme matkaa bussilla kiertäen Munkkiniemen kautta (ohimarssi bussilla) Santahaminaan, jossa tutustumme Maanpuolustuskorkeakouluun ja nykypäivän upseerikoulutukseen. Santahaminasta siirrymme bussilla Katajanokalle ja nautimme kolmen ruokalajin aterian Katajanokan Kasinolla. Retki päättyy ruokailun jälkeen arviolta klo 15.30 mennessä.

Ilmoittautuminen seuran kotisivuilla (päiväretket) avautuu 27.1. klo 12.00 ja päättyy matkan täytyttyä tai viimeistään 22.2. Ilmoitattehan samalla mahdolliset erikoisruokavaliot.

Retken hinta on max 75-85 €/ hlö riippuen osallistujamäärästä, minimimäärä 30 osallistujaa, maksimimäärä 50 osallistujaa. Hinta sisältää sisäänpääsyt, opastukset, bussikuljetuksen ja ruokailun (ruokajuomana hinnassa vain vesi).

Pe 7.8.2020 Hamina Tattoo
Tutustumme useisiin Kotkan ja Haminan seudun sotahistoriallisiin museoihin, ja päivän kruunaa loistava Hamina Tattoon marssishow. Kohdeopastuksista vastaavat museoiden oppaat, matkanjohtajana Seuran matkasihteeri Johanna Pakola.

Lähdemme klo 10.00 Helsingistä bussilla Kotkaan, jossa tutustumme toukokuussa 2020 avattavaan Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn. Nautimme kahvit ja pienen suolapalan museossa ja jatkamme matkaa Haminaan. Haminassa tutustumme RUK:n museoon sekä Rauhanturvaamisen ja veteraaniperinteen keskukseen. Ruokailu on ravintola Kerholla, ja ruokailun jälkeen siirrymme Hamina Bastionin alueelle seuraamaan klo 19.00 alkavaa marssikonserttia. Tietoja tapahtumasta https://www.hamina.fi/tattoo Paluu Helsinkiin konsertin päätyttyä, arvioitu saapumisaika on noin klo 23.30.

Ilmoittautuminen seuran kotisivuilla (lyhyet matkat) avautuu 30.1. klo 12.00 ja päättyy matkan täytyttyä tai viimeistään 9.3. (ryhmäliput konserttiin edellyttävät vahvistusta jo maaliskuussa). Ilmoitattehan samalla mahdolliset erikoisruokavaliot.

Retken hinta 130-140 €/hlö riippuen osallistujamäärästä, minimimäärä 25 osallistujaa, maksimimäärä 40 osallistujaa. Hinta sisältää matkat, sisäänpääsyt, opastukset, kahvin ja suolaisen, buffetruokailun ja konserttilipun.

Ke 23.9. - su 27.9.2020 Belgia - Luxemburg - Ranska
Matkan asiantuntijaoppaana majuri Lassi Piirainen, matkanjohtajana Seuran matkasihteeri Johanna Pakola.

23.9.2020: "Waterloon taistelu 1815"
Aamulento Helsinki - Bryssel, AY1541 klo 07.40 - 09.15
Siirtyminen bussilla Waterloohon, lounas
Noin klo 12.00 Waterloo, tutustuminen museoalueeseen
Siirtyminen bussilla Bastogneen
Noin klo 17.00 majoittuminen hotelliin Bastognessa
Päivän ajomatka yhteensä noin 175 km
Yhteinen päivällinen

24.9.2020: "Ardennien taistelu 1944"
Klo 08.30 lähtö St Vith - Malmedy - Stavelot, lounas
Tutustuminen La Gleizen December 44 -museoon ja Königstiger-panssarivaunuun
Siirtyminen Bastogneen, tutustuminen Mardasson Memorial (muistomerkki) ja Bastogne War Museum
Noin klo 18.00 paluu majoitukseen
Päivän ajomatka yhteensä noin 170 km
Yhteinen päivällinen

25.9.2020: "Luxemburgin historialliset kohteet ja kuohuviiniä"
Klo 08.30 lähtö Luxemburgiin
Tutustuminen Luxemburgin historiallisiin kohteisiin (kävelykierros kaupungilla) ja Casemat du Bock-luolastoon, lounas
Siirtyminen Grevemacheriin ja matkalla vierailemme Luxemburgissa sijaitsevalla amerikkalaisella sotilashautausmaalla
Tutustuminen Bernard-Massardin viinitaloon, viininmaistiaiset, ostosmahdollisuus
Siirtyminen Bastogneen ja paluu majoitukseen
Mahdollisuus ostoksiin tai omatoimiseen tutustumiseen 101st Airborne Museumiin (hotellin tuntumassa, sisäänpääsy 9 euroa)
Päivän ajomatka yhteensä noin 235 km
Yhteinen päivällinen

26.9.2020: "Verdunin taistelu 1916"
Klo 08.30 huoneiden luovutus ja siirtyminen Verduniin, matkalla tutustuminen Bois des Caures -taistelupaikkaan
Tutustuminen Verdunin kaupungin kohteisiin, lounas
Siirtyminen taistelualueelle ja tutustuminen kohteisiin, Fort Vaux, Verdun Memorial, Douaumont Ossuary
Noin klo 18.00 majoittuminen hotelliin
Päivän ajomatka yhteensä noin 165 km
Yhteinen päivällinen

27.9.2019: "Bryssel"
Klo 08.30 lähtö Brysseliin, lounas matkalla
Tutustuminen Brysselin sotamuseoon
Noin klo 16.00 siirtyminen Brysselin lentoasemalle
Päivän ajomatka yhteensä noin 265 km
Iltalento Brysselistä Helsinkiin, AY1546 klo 19.15 - 22.45

Hinta:
-1548,00/hlö, kun minimissään 22 lähtijää
-1436,00/ hlö, kun 30 lähtijää
+ 18,00 palvelumaksu/lasku
Lisämaksusta: yhden hengen huone, lisä neljältä yöltä 150,00/hlö
Matkan ennakkomaksu on 250 € ja loppumaksu matkasta 2 kk ennen matkan ajankohtaa.

Matkan hintaan sisältyy:
-Finnairin lennot: 23.9. Helsinki-Bryssel klo 7.40-9.15/ 27.9. Bryssel-Helsinki klo 19.15-22.45
-1 x ruumalaukku/hlö molemmilla lennoilla
-majoitukset jaetussa kahden hengen huoneessa
*23.-26.9. (3 yötä) Léo Station Hotel 3*** (os.Rue du Vivier 4-8 B-6600 Bastogne); hintaan sisältyy majoitus jaetussa kahden hengen superior-huoneessa.
*26.-27.9. (1 yö) Hotel Orchidées Verdun 3***(os. Rue Robert Schumann, Verdun); hintaan sisältyy majoitus jaetussa kahden hengen huoneessa.
Ateriat seuraavasti:
Aamiaiset päivittäin
5 x 2-ruokalajin lounas sisältäen lasin viiniä per hlö sekä
4 x 2-ruokalajin päivällinen sisältäen lasin viiniä per hlö
Sisäänpääsymaksut ohjelmassa mainittuihin museoihin/vast. (pl. Bastognen museo)

Ilmoittautuminen matkatoimiston kautta sähköpostitse sari.salminen(at)matkagalleria tai puhelimitse 044- 7747 903. Ilmoittautuminen avautuu 20.1. klo 12.00 ja päättyy kun matka on täynnä tai viimeistään 15.3. Matkan toteutuminen edellyttää 22 lähtijää, maksimimäärä on 30 hlöä. Pienet muutokset ohjelman sisältöön ovat vielä mahdollisia.

17.10. Vedenalaisen sodankäynnin näyttely ja Suomen Asemuseosäätiö
Lokakuussa järjestämme päiväretken Forssaan keväällä 2020 avattavaan Forum Marinumin Vedenalaisen sodankäynnin näyttelyyn sekä Hyvinkäälle Suomen Asemuseosäätiön kokoelmiin. Tästä tarkemmin seuraavassa jäsenkirjeessä.

4. JÄSENKYSELY
Seura järjestää uuden vuosikymmenen kunniaksi jäsenistölleen kyselyn, jolla kartoitetaan tyytyväisyyttä seuramme ohjelmatarjontaan sekä kehittämisehdotuksia toimintamme parantamiseksi edelleen. Kysely antaa mahdollisuuden lausua mielipiteensä niin tiedotuskanavistamme, Sotahistoriallisen Aikakauskirjan sisällöstä, esitelmätilaisuuksista ja miniseminaareista kuin retkistä sekä matkoistakin.

Kyselyyn vastataan tämän verkko-osoitteen kautta: https://webresearch.fi/sshs/

Kyselylinkki avataan perjantaina 14.1.2020 ja se on avoinna perjantaihin 14.2.2020 saakka. Kyselyn alustavia tuloksia esitellään seuran vuosikokouksessa Tieteiden talolla keskiviikkona 25.3.2020 ja sitä hyödynnetään seuran toiminnan suunnittelussa sekä kehittämisessä alkaneella vuosikymmenellä.

5. JÄSENMAKSULASKUT
Vuoden 2020 jäsenmaksulaskut lähetetään vuosikokouksen jälkeen. Jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuran tiedossa, ja muille kirjepostina.

Tarkastakaa, että olette ilmoittaneet mahdollisen uuden sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme jukkaeheikkila(at)gmail.com

Nähdään seuran vuoden 2020 tilaisuuksissa!

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENTIEDOTE 30.11.2019

1. STALINGRADIN MATKA 22. - 26.4.202

Tervetuloa mukaan Suomen Sotahistoriallisen Seuran matkalle Volgogradiin, entiseen Stalingradiin. Asiantuntijamatkanjohtajana on Petri Lonka ja seuran puolesta matkanjohtajana Johanna Pakola.

Matkan hinta on 1285 € + viisumimaksu. Muistutuksena, että jäsen voi ottaa mukaan yhden matkakumppanin, kuten puolison tai kaverin.

Varaukset matkalle 16.12. klo 19.00 alkaen https://www.kontiki.fi/matkat/sshs-volgograd/ verkkokaupassa ilmoittautumisjärjestyksessä. Lisätietoja seuran matkasihteeri Johanna Pakola puhelin 040 588 4231 tai sähköpostitse johanna.pakola@gmail.com

Vastuullinen matkanjärjestäjä Kon-Tiki Tours.

Hintaan sisältyy

Aeroflotin lento Helsinki-Moskova-Volgograd-Moskova-Helsinki lentoveroineen ja matkatavaroineen
majoitus 5-tähden hotellissa jaetussa 2-hengen huoneessa aamiaisineen
4 x illallinen ja 3 x lounas, ruokajuomana lasillinen talon viiniä/olut / holiton vaihtoehto
ohjelman mukaiset lentokenttäkuljetukset ja oma bussi käytössä 8 h / päivässä 3 päivää
englanninkielinen paikallisopas käytössä koko ajan
pääsymaksut museoihin ja jokiristeily
kaupungin kartat jokaiselle matkustajalle
seuran matkanjohtajien opastukset ja palvelut
palvelu- ja toimistomaksut

Lisämaksusta

yhden hengen huone 240 €
viisumi matkatoimiston hoitamana 116 € ja omatoimisesti viisumikeskuksesta 86 € (hinnat 2019)
muut mahdolliset kuljetukset ja palvelut (iltaohjelma, konsertti tmv., josta myöhemmin lisätietoa)

Matkaohjelma keskiviikko 22.4. - sunnuntai 26.4.2020

22.4. keskiviikko
Klo 11.20 Aeroflotin lento Moskovan kautta Volgogradiin (aikaero +1 h), jonne saavutaan klo 17.45.
Paikallisopas vastassa ryhmää kyltti kädessään, bussikuljetus keskustaan hotelliin ja majoittuminen.
Yhteinen tervetuloillallinen ruokajuomineen hotellissa.

23.4. torstai
Aamiainen. Ryhmän omaa ohjelmaa, oma bussi ja paikallisopas käytössä klo 8.30-16.30.
Vierailu Panoraamamuseossa, pääsymaksut ennakkoon
Lounas ruokajuomineen ohjelman mukaisessa sopivassa paikassa.
Bussilla tutustutaan seuraaviin alueisiin:
Euroopan suurin vesivoimalaitos: Volshkaja GES
Volzskin alue joen itäpuolella: Neuvostoliiton joukkojen täydennysalue
Traktoritehtaan alue
Volgogradin päärautatieasema
Paluu hotellille
Klo 17-18: Operatiivinen suunnittelu hotellilla halukkaille (kartat mukaan)
Lisämaksullinen ohjelma 1: Baletti Tsaritsynskaya Opera
Maksuton ohjelma 2: Kevätillan tarkkailua terassilta
Illallinen ruokajuomineen hotellissa

24.4. perjantai
Aamiainen. Ryhmän omaa ohjelmaa, oma bussi ja paikallisopas käytössä klo 8.30-16.30.
Sotamarsalkka von Pauluksen antautumispaikka, Univermag. Käymme kellarissa sijaitsevassa sotamuseossa.
Lounas ruokajuomineen päivän aikana ohjelman mukaisessa sopivassa paikassa.
Bussilla tutustutaan seuraaviin alueisiin:
Viljasiilojen alue,Vorozilovskiy area
Marsalkka G. K. Zukovin muistomerkki
Sovetskiyn alue
Gornaya Polyanan alue
Kirovskiyn alue
Krasnoarmeyskiyn alue
Ostosmahdollisuus Tsentralnyj alue
Paluu hotellille
Klo 18-19: Operatiivinen suunnittelu (RUS ja GER sotaliikkeet 1942-43)
Omakustanteinen, matkanjohtaja hoitaa Stalingrad notsju (Stalingrad by Night)
Illallinen ruokajuomineen hotellin lähellä sijaitsevassa ravintolassa

25.4. lauantai
Aamiainen. Ryhmän omaa ohjelmaa, oma bussi käytössä klo 8.30-16.30.
Bussikuljetus päivän kohteisiin. Kävely 1,5 km ylämäkeen Mamajev Kurgan -kukkulalle
Reliefi puna-armeijalle antautuneista natsikenraaleista
Lounas ruokajuomineen päivän aikana ohjelman mukaisessa sopivassa paikassa.
Kaupungin symboli: valtaisa Äiti synnyinmaa -patsas
Dzerzhinskyn alue
Volgograd Arena
Krasnooktyabrskiyn alue
Paluu hotellille, hieman vapaa-aikaa. Meno kävellen (noin 1 km) jokiristeilyn aloituspaikkaan.
Kurssijuhla: Jokiristeily Volgalla ja illallinen ruokajuomineen laivalla.
Kertauskurssi huono-oppisille: Stalingrad notsju 2

26.4. sunnuntai
Aamiainen. Huoneiden luovutus ja kuljetus oppaan kanssa lentokentälle, lento Moskovan kautta Helsinkiin, jonne saavutaan klo 20.10.

Lennot

SU2203 22.4.2020 Helsinki-Moskova klo 11.20-13.05
SU1182 22.4.2020 Moskova-Volgograd klo 14.55-17.45

SU1759 26.4.2020 Volgograd-Moskova klo 13.50-14.50
SU2200 26.4.2020 Moskova-Helsinki klo 18.20-20.10

Viisumi

Matkatoimiston kautta 86 € ja palvelupalkkio 30 €/hlö eli yht. 116 €/hlö: Ryhmäviisumilla ei pääse Volgogradiin, joten matkustajilla tulee olla turistiviisumi. Jos viisumi haetaan matkatoimiston kautta, tarvitaan jokaiselta hakijalta alkuperäinen passi (joka on voimassa vielä vähintään 6kk viisumin päätyttyä), yksi tuore passivalokuva (ei saa olla yli 6kk vanha), matkavakuutustodistus, joka kattaa halutun viisumin voimassaolon sekä täytetty anomuskaavake. Viisumin hinta on maksaa tällä hetkellä 86 euroa, mutta jos esim. konsulaatti korottaa viranomaismaksuja vuodenvaihteessa tai muulloin, niin joudumme nostamaan hintaa.

Viisumin voi hankkia itsenäisesti Venäjän viisumikeskuksesta 86 €/hlö (hinta marraskuussa 2019):
Venäjän Viisumikeskus / Pietarin Matkat Oy
Urho Kekkosenkatu 2 C, 00100 Helsinki
puh 0102350530, fax 097530501, travel@pietarinmatkat.fi

Viisumikäsittely kestää 6-8 arkipäivää. Viisumia voi anoa aikaisintaan 3 kk ennen matkaa.
HUOM! Vuosiviisumin haltijat, varmistattehan että viisuminne kattaa Volgogradin alueen.

2. AIKAKAUSKIRJA

Aikakauskirja on saatu painosta ja kirja lähtee jäsenille ensi viikolla. Toivottavasti posti saa purettua ruuhkansa niin, että kirja on teillä jäsenillä viimeistään jouluksi.

3. MUISTUTUS JOULUKUUN ESITELMÄKOKOUKSESTA 11.12.2019

Filosofian tohtori Jussi Jalonen esitelmöi Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 11.12. klo 18.00 aiheesta "Talvisodan Summa; ratkaisutaistelu, sotakokemus ja historia"

4. OSOITTEEN MUUTOKSET

Jäsenkirjeen perillemenon varmistamiseksi, pyydämme tarkistamaan, että olette ilmoittanut mahdollisen uuden posti- tai sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme jukkaeheikkila@gmail.com

 

Hyvää Joulun odotusta kaikille!

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

 

JÄSENKIRJE 4/2019
1.     SOTAHISTORIALLISET RETKET
Seura on alustavasti suunnitellut vuodelle 2020 seuraavia matkoja:
Lauantai 14.3. tai 21.3.2020
Päiväretki, jonka teemana upseerikoulutus pääkaupunkiseudulla. Liikumme linja-autolla ja tutustumme muutamaan kohteeseen vierailemalla niissä paikan päällä. Tarkka päivämäärä ja ohjelma ilmoitetaan kotisivuilla viimeistään joulukuun alkupuolella. Ilmoittautuminen avautuu 30.1. klo 19.00, tarkemmat tiedot vuoden 2020 ensimmäisessä jäsenkirjeessä.
Ke-su 22.-26.4.2020    
Sotahistoriallinen retki Stalingradiin (Volgograd). Luvassa tuhti kattaus kohteeseen, jossa sotahistoriaa on lähes jokaisessa korttelissa. Sotahistoriakohteiden ohella ohjelmassa on mm. risteily Volgalla. Oppaana toimii DI Petri Lonka. Ilmoittautuminen avautuu jo 16.12.2019 klo 19.00 ja päättyy tammikuussa. Matkan toteutuminen edellyttää vähintään 20 lähtijää, ryhmän enimmäiskoko on 30 henkilöä. Tarkempi ohjelma julkaistaan Seuran kotisivuilla 1.12. mennessä.
Perjantai 7.8.2020       
Päiväretki Haminan suunnalle. Tutustumme sotahistoriaan ja ruokailemme Reserviupseerikerhon ravintolassa. Retkipäivän kruunaa Hamina Tattoon alkuillan marssikonsertti, jonka päätyttyä suuntaamme kotimatkalle. Ilmoittautuminen avautuu 27.1. klo 19.00 ja sulkeutuu ryhmän täyttyessä tai viimeistään 9.3., tarkemmat tiedot vuoden 2020 ensimmäisessä jäsenkirjeessä.
Ke-su 23.-27.9.2020    
Sotahistoriallinen retki Belgiaan, Luxemburgiin ja Ranskan Verduniin. Tarkemmat tiedot ja matkaohjelma vuoden 2020 ensimmäisessä jäsenkirjeessä.
Lauantai 17.10.2020    
Päiväretki, jonka aikana tutustutaan Forum Marinumin Forssassa sijaitsevaan uuteen, toukokuussa 2020 avattavaan Vedenalaisen sodankäynnin näyttelyyn sekä Suomen Asemuseosäätiön kokoelmiin Hyvinkäällä. Tarkemmat tiedot matkasta vuoden 2020 toisessa jäsenkirjeessä.
Matkasihteeri tiedottaa, että vaikka matkojen ja retkien ilmoittautuminen saattaa olla jonkin aikaa avoinna, mahdollisimman varhainen ilmoittautuminen olisi kaikkien osapuolien etu. Tällä voi varmistaa paikkansa suosituimmille matkoille ja toisinaan se myös mahdollistaa matkan toteutumisen. Matkojen toteutuminen on pitkän "ravintoketjun" tuotos, jossa Seura on loppupäässä ostajana. Myyjien taholta matkoihin kohdentuu monenlaisia tekijöitä. Minimiosallistujamäärän ohella matkatoimistot ovat enenevässä määrin kiristäneet matkojen myyntiehtoja ennakkomaksuilla. Syy tähän löytyy samaisesta ravintoketjusta: lentoyhtiöistä, paikallisista palveluntuottajista ja hotelleista, joiden varaukset tulee vahvistaa ja maksaa tai perua usein jo kuukausia ennen itse matkaa. Teemme aina parhaamme varmistaaksemme matkojen toteutumisen ja laadukkaan ohjelman. Edellä mainituille reunaehdoille emme kuitenkaan pysty tekemään muuta kuin elämään niiden kanssa. Muistattehan että Seuran jäsen voi ottaa matkoille mukaan aina yhden ei-jäsenen. Nähdään Seuran matkoilla!
Lisätietoja matkoista:
Matkasihteeri Johanna Pakola, 040-588 4231, johanna.pakola(at)gmail.com 
 
2.     SEMINAARI "Suomen tiedusteluhistoriaa"
Suomen Sotahistoriallinen Seura järjestää yhteistyössä Jyväskylän yliopiston kanssa sotilastiedustelun historiaa käsittelevän seminaarin Jyväskylässä lauantaina 16.11. Seminaarin pitopaikkana on Martti Ahtisaari-sali Jyväskylän yliopiston Agora-rakennuksessa, osoitteessa Mattilanniemi 2. Seminaari alkaa kello 12.00 ja päättyy kello 15.30. 
Ohjelma ja ilmoittautuminen seuran sivuilla:  sshs.fi -> Ilmoittautumiset --> Seminaarit. Ilmoittautuminen sulkeutuu 10.11. tai kunnes osallistujamäärä on täynnä.
Seminaari lähetetään myös suorana verkkolähetyksenä. Linkki lähetetään seuran jäsenille seminaariviikolla.
 
3.     MUISTUTUS SYYSKAUDEN ESITELMÄKOKOUKSESTA 11.12.2019
Filosofian tohtori Jussi Jalonen esitelmöi Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 11.12. klo 18.00 aiheesta "Talvisodan Summa; ratkaisutaistelu, sotakokemus ja historia"
 
4.     JÄSENKYSELY TAMMIKUUSSA
Seura järjestää jäsenistölleen verkkokyselyn alkuvuonna 2020. Kyselyllä kartoitetaan jäsenistön mielipiteitä ja toiveita seuran tarjontaan sekä palveluihin, esimerkiksi matkoihin, seminaareihin ja tiedottamiseen liittyen. Kyselylinkki lähetetään vuoden ensimmäisen jäsenkirjeen yhteydessä tammikuun alkupuolella.
5.     OSOITTEEN MUUTOKSET
 
Jäsenkirjeen perillemenon varmistamiseksi, pyydämme tarkistamaan, että olette ilmoittanut mahdollisen uuden posti- tai sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme jukkaeheikkila(at)gmail.com
Nähdään seuran syksyn 2019 tilaisuuksissa!
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 3/2019

1.     MINISEMINAARI "Viena sodissa"
Paikka ja aika: Tieteiden talo sali 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki), ti 17.9.2019, klo 17-20
Seminaarin ohjelma:
-      klo 17.00-17.10 Seminaarin avaus: Seuran varapuheenjohtaja, dosentti Pasi Tuunainen
-      klo 17.10-17.50 Vienan Karjala sotanäyttämönä 1918-1922: Historioitsija Pekka Vaara
-      klo 17.50-18.20 Tauko
-      klo 18.20-19.00 Sotaa Pohjois-Vienassa 1941-1944: Everstiluutnantti (evp), VTM Ari Raunio
-      klo 19.00-19.40 Rukajärven suunnan taistelut jatkosodassa: Rajakapteeni Tauno Oksanen
-      klo 19.40-20.00 Paneelikeskustelu yleisökysymysten perusteella.
 
2.     SOTAHISTORIALLISET RETKET
Seura järjestää lauantaina 30. marraskuuta retken Mannerheim-museoon. Marsalkka Mannerheimin henkilöhistoria sivuaa useita suomalaisia, osin ikonisiakin rakennuksia. Yksi tällainen on Helsingin Kaivopuistossa sijaitseva, nykyään Mannerheim-museon nimellä tunnettu huvila, joka toimi Mannerheimin kotina vuosina 1924-1951.
Museoon tutustumme oppaan johdolla, lisäksi luvassa on luento Mannerheimin ruoka- ja juomatavoista sekä brunssi ravintola Saslikissa. Ravintola Šašlik on yksi Suomen tunnetuimmista venäläisistä ravintoloista. Mannerheim-museoon otetaan kerrallaan enintään 30 hengen ryhmä, joten olemme luoneet ohjelman kahdelle ryhmälle. Osa ohjelmasta toteutuu molemmille ryhmille samanaikaisesti.
Ryhmä 1
11.00-12.00                  Mannerheim-museo, opastettu kierros
12.15-14.45                  Ravintola Šašlik: luento ja brunssi
Ryhmä 2
12.15-14.45                  Ravintola Šašlik: luento ja brunssi
15.00-16.00                  Mannerheim-museo, opastettu kierros
Menu ravintola Šašlikissa:
 • Alkuruokana runsas Zakuska; venäläisen keittiön alkupaloja, sis. kala-, liha- ja kasvisleikkeleitä lämpimän valkosipulileivän kera.
 • Pääruokana Vorschmack, suolakurkkua, smetanaa ja perunoita (lautastarjoilu)
 • Jälkiruokana syrnikit Romanovin mansikoilla ja valkovenäläisjäätelöllä
Retken hinta 57,50 €/hlö sisältäen pääsymaksun museoon, opastuksen, luennon ja brunssin. Museokorttia ei valitettavasti voida hyvittää ryhmävarauksissa. 
IImoittautuminen avautuu (sshs.fi > ilmoittautumiset > päiväretket) 31.8. klo 19.00 ja sulkeutuu joko ryhmän täyttyessä tai viimeistään 30.9. Ilmoittautumisen yhteydessä kerrothan, kumpaan ryhmään osallistut sekä ilmoita mahdolliset erikoisruokavaliot.
 
3.     SEMINAARI "Suomen tiedusteluhistoriaa"
Seminaari järjestetään Jyväskylässä lauantaina 16.11.2019 (Mattilanniemi 2, Agora, Martti Ahtisaari
-sali).
Seminaarin ohjelma:
-        12.00-12.10 Seminaarin avaus, Mikko Karjalainen
-        12.10-12.25 Yliopiston tervehdys, Martti J. Kari
-        12.25-13.00 Suomen sotilastiedustelun venäläinen perintö, Heidi Ruotsalainen
-        13.00-13.50 Suomen sotilasvastavakoilun kehitys 1920-1930-luvuilla, Vladimir Panschin
-        13.50-14.20 TAUKO
-        14.20-15.10 Mielikuvat ja todellisuus: mitä kaukopartiokirjallisuudessa ei kerrota ja miksi? Mikko Porvali
-        15.10-16.00 Suomen tiedusteluhistorian pahin tietovuoto: case rovasti Vladimir Mihailovitš Tsvetkov, Heikki Roiko-Jokela
Seminaarin ilmoittautuminen avautuu (sshs.fi > ilmoittautumiset > seminaarit) 1.10.2019 kello 19.00 ja sulkeutuu joko osallistujamäärän täyttyessä tai viimeistään 10.11.2019.
 
4.     SYYSKAUDEN ESITELMÄKOKOUS 11.12.2019

Filosofian tohtori Jussi Jalonen esitelmöi Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 11.12. klo 18.00 aiheesta "Talvisodan Summa; ratkaisutaistelu, sotakokemus ja historia"

Nähdään seuran syksyn 2019 tilaisuuksissa!

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 2/2019

1.    75-VUOTISJUHLALLISUUDET

Suomen Sotahistoriallisen Seuran 75-vuotisjuhlavuoden päätapahtuma järjestettiin lauantaina 19.1. Vanhalla Ylioppilastalolla kaksiosaisena. Juhlaseminaariin – teemana suomalainen sotahistorian tutkimus – osallistui 263 henkilöä. Esitelmät julkaistaan joulukuussa ilmestyvässä vuoden 2019 Sotahistoriallisessa aikakauskirjassa.
Iltajuhlaa vietettiin 172 henkilön voimin kolmen ruokalajin illallisen, tanssimusiikin sekä miellyttävän yhdessäolon merkeissä. Kiitokset juhlallisuuksiin osallistuneille. uvakavalkadi juhlapäivästä on nähtävissä sshs.kuvat.fi-sivustollamme.

2.    VUOSIKOKOUS 19.3.2019

Seuran vuosikokous pidettiin 19.3.2019. Vuosikokouksen pöytäkirja tulee huhtikuun aikana seuran kotisivuille www.sshs.fi > SSHS Arkisto > Vuosikokouspöytäkirjat. 

Seuran puheenjohtajana jatkaa apulaisprofessori Mikko Karjalainen. Muut seuran hallituksen jäsenet:
Dosentti Pasi Tuunainen (varapuheenjohtaja)
Filosofian maisteri Riitta Blomgren (Sotahistoriallisen Aikakauskirjan päätoimittaja)
Tietokirjailija Johanna Pakola (matkasihteeri)
Tietohallintojohtaja Jukka Heikkilä (jäsensihteeri)
Suunnittelija Pertti Räisänen (rahastonhoitaja)
Yhteiskuntatieteiden maisteri Antti Kalliola (viestintävastaava)
Filosofian maisteri Lauri Haavisto
Sotatieteiden tohtori Jussi Pajunen
Majuri Lassi Piirainen
Filosofian maisteri Heidi Ruotsalainen

Lisäksi toimihenkilönä:
Sotatieteiden maisteri Miro Palm (sihteeri)
Filosofian tohtori Tapio Koskimies (Pro gradu -toimikunnan puheenjohtaja)

3.    MINISEMINAARI 16.5.2019

Seura järjestää 16.5. 2019 yhteistyössä Ikämiessuojeluskunnan Säätiön kanssa Tieteiden talolla Helsingissä miniseminaarin, jonka esitelmissä tarkastellaan eri näkökulmista toukokuun 16. päivää vuonna 1918.

Seminaarin ohjelma:
Klo 17.00–17.05 Tilaisuuden avaus
(Apulaisprofessori Mikko Karjalainen)
Klo 17.05–17.10 Ikämiessuojeluskunnan säätiön puheenvuoro
(Eversti (evp) Risto Sinkkonen)
Klo 17.10–17.40 Helsinki Sisällissodassa – 16. toukokuuta 1918 helsinkiläisten silmin
(Professori Laura Kolbe)
Klo 17.40–18.10 Kenraalit vastakkain – vapaaherra Mannerheim ja kreivi von der Goltz
(Professori Touko Perko)
Klo 18.10–18.40 Tauko (kahvitarjoilu)
Klo 18.40–19.10 Sisällissodan muistaminen vuoden 1918 jälkeen
(Dosentti Aapo Roselius)
Klo 19.10–19.40 Vapaussodan muisto Mannerheimin puheissa
(FT Kari Selén)
Klo 19.40–20.00 Loppukeskustelu
(Esitelmöitsijät)

Seminaari on maksuton, mutta siihen tulee ilmoittautua Seuran kotisivujen kautta www.sshs.fi >Ilmoittautumiset >seminaarit. Ilmoittautuminen avautuu 18.4.2019 ja päättyy 12.5.2019.

4.    MINISEMINAARI 18.9.2019

Seura järjestää 18.9. 2019 Tieteiden talolla Helsingissä miniseminaarin teemasta ”Viena sodissa”. Seminaarin tarkka ohjelma lähetetään elokuussa seuraavan jäsenkirjeen yhteydessä.

5.    MATKAT

RYSÄKARIN LINNAKE 26.7.

10.00 Lähtö Hietalahdesta (M/s RoyalCat)
Opastettu tutustuminen linnakkeeseen, lounas, kommodori (evp) Aulis Minkkisen rannikkotykistöaiheinen luento, sotilaskotikahvit ja lähtö mantereelle klo 14.15. Hietalahdessa olemme noin 14.45.
Hinta 87,50 €/hlö. Ilmoittautuminen yhdistyksen kotisivuilla www.sshs.fi > ilmoittautuminen >päiväretket avautuu 20.5. klo 19.00. Mukaan mahtuu 80 henkilöä.

UHTUA 31.7.–4.8.2019

Matka suoritetaan Puolakan Valmismatkojen bussilla, kuljettajana itse Veli-Matti Puolakka. Matkanjohtajana on Jukka Heikkilä ja sotahistoriallisena oppaana Timo Hakala.  Matkan hinta on 495 € + viisumimaksu. Ilmoittautuminen alkaa 6.5. klo 19.00 seuran sivuilla www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Venäjän matkat. Ryhmäviisumitiedot toimitettava 5.7.mennessä Puolakan Valmismatkoille. Ryhmäviisumin hinta on 77 €.

Matkan ohjelma:

Keskiviikko 31.7.
* 07.15 lähtö Helsingistä, Kiasman edestä
* reitti valtatie nro 5 (Hki – Lahti – Varkaus – Kuopio – Nurmes – Vartius)
* lounas ABC Varkaus
* ABC Nurmes, opas mukaan
* Suomalaiset ja Viena ennen jatkosotaa, käydään läpi matkalla
* Vartius: tullit
* Kostamus - rahanvaihto ja kauppaostokset
* 19.50 Kostamus: hotelli Fregatti
* 20.00 illallinen
* majoitus hotelli/mökkimajoitus

Torstai 1.8.
* 08.00–09.00 aamiainen
* 09.00 lähtö hotelli Fregatista Uhtualle
* 3. Divisioonan hyökkäys 1941 Uhtuan suunnalla: tutustuminen mm. Vuokkiniemeen ja Vuonniseen, jossa tuohimestari. Selostus tapahtuu matkan aikana autossa ja tärkeillä kohteilla pysähtyen kuten Pistojoella, ”lotta Lunkreenin” kanttiinissa ja Munakukkulalla.
* metsälounas matkan aikana
* 20.30 Uhtua: majoittuminen hotelli Welt + hotelli Sampo
* 21.00 illallinen

Perjantai 2.8.
* 08.00 - 09.00 aamiainen
Malviaisten tie ja Röhön suunta. Tutustutaan siellä useisiin kohteisiin kuten 3. Divisioonan komentopaikkaan sekä alueen muihin kohteisiin. Kävelymatkat noin 1 km/kohde.
* metsälounas
* 19.00 paluu hotelli Weltiin + hotelli Sampoon
* 20.00 illallinen

Lauantai 3.8.
* 08.00 - 09.00 aamiainen
* 09.00 lähtö Weltistä kiertäen Sammon kautta. Kiertoajelu Kalevalassa, käynti Kormusniemessä ja selostus Uhtuan suunnan suomalaisista kenttävartioista. 3. Divisioonan lähtö 1944 Uhtualta Kannakselle; tutustuminen Kis-Kis kukkuloihin, saksalaisen kenttäsairaalan paikkaan, saksalaisten perääntymiseen Kuusamon kautta pohjoiseen. Selostus tapahtuu matkan aikana autossa ja tärkeillä kohteilla pysähtyen.
* metsälounas matkan aikana
* Kostamus hotelli Fregatti/mökkimajoitus
* 20.00 illallinen

Sunnuntai 4.8.
* 08.00–09.00 aamiainen
* 10.30–11.30 Venäjän tulli
* 11.45–12.10 Suomen tulli
* Matkalla talvisotaa Suomussalmen, Kuhmon suunnalla
* 15.00 lounas ABC Nurmes
* 21.15 Helsinki Pasilan asema
* 21.30 Helsinki Kiasma

DOLOMIITIT JA KOILLIS-ITALIA ENSIMMÄISESSÄ MAAILMANSODASSA 11.–16.9.2019
Matkan ohjelma:
Keskiviikko 11.9. lento Helsinki-Ljubljna, Palmanova sekä Cortina D’Ampezzo, Finnairin lento Helsinki-Ljubljana klo 8.40-10.20
Saapuminen Ljubljanaan klo 10.20. Suomenkielinen matkanjohtaja ja ryhmän käyttöön varattu linja-auto on lentokentällä vastassa.  Ensimmäinen pysähdys on Palmanovassa (ajomatka n. 160 km).
Tutustuminen paikallisoppaan kanssa linnoitukseen sekä Palmanovan tunneliverkkoon. Omakustanteinen lounas, saamme oppaalta vinkkejä lounaspaikoista. Palmanovasta jatketaan matkaa Cortina D’Ampezzoon (ajomatka n. 200 km). Majoittuminen hotelli Royaliin, jossa yövytään seuraavat kaksi yötä. Illallinen hotellissa.

Torstai 12.9. Cortina D’Ampezzo
Hotelliaamiaisen jälkeen lähtö klo 9.00 kohti Monte Piana  -vuorta. Vierailu vuorelle ja Cappella degli Eroissa. Vierailu kestää kokonaisuudessaan noin neljä tuntia.  Hintaan sisältyvä lounas matkan varrella, minkä jälkeen kohteena 1. maailmansodan ulkoilmamuseo. Paluu hotelli Royaliin, jossa illallinen.

Perjantai 13.9. Vittorio Veneto
Hotelliaamiainen ja uloskirjautuminen hotellista. Lähtö klo 9.00 kohti Pederobbaa. Matka kestää noin kolme tuntia. Vierailu 1. maailmansodan muistomerkillä. Vierailu Villa Sandin viinitilalla; tutustuminen tilan toimintaan ja viineihin, sekä hintaan sisältyvä lounas tilalla. Illaksi ajo Vittorio Venetoon ja yöpyminen Hotel Ristorante al Giardinettossa. Illallinen hotellissa.

Lauantai 14.9. Trieste?
Aamiainen hotellissa ja uloskirjautuminen. Lähtö hotellilta klo 9.00 kohti Ragognan taistelupaikkaa, jonne saavutaan klo 10.30. Vierailun jälkeen matka jatkuu kohti Udinea. Udineen saavutaan puolita päivin. Hintaan sisältyvä lounas sekä kävelykierros paikallisen oppaan johdolla. Kävelykierroksen jälkeen jatkamme kohti Goriziaa, jonne saavumme noin klo 16.00. Käyntikohteena Castello di Gorizia . Majoittuminen seuraavat kaksi yötä Triestessä Hotel Continentalessa. Illallinen hotellissa.

Sunnuntai 15.9. Trieste
Hotelliaamiaisen jälkeen klo 9.00 lähtö kohti Caporettoa; sotamuseo sekä muistomerkki. Yhteinen, hintaan sisältyvä lounas. Klo 15.00 lähtö kohti Redipugliaa; muistomerkki. Yöksi palaamme Triesteen. Illallinen hotellissa.

Maanantai 16.9. Trieste ja lento Ljujbljana-Helsinki
Aamiainen hotellissa sekä huoneiden luovutus. Vapaata aikaa Triestessä sekä lounas omatoimisesti. Kuljetus lentokentälle Ljubljanaan.
Finnairin lento Ljubljana-Helsinki klo 19.10-22.45

Matkan hinta: 1476 € / hlö + 23 € palvelumaksu/lasku. Matka erääntyy kahdessa erässä: 200 € maksetaan 7 vrk ilmoittautumisen jälkeen ja loppusumma 2 kk ennen matkaa. Lisämaksusta: yhden hengen huone 225 € / koko matkan ajaksi.

Hintaan sisältyy:
-    Finnairin lennot Helsinki-Ljubljana-Helsinki mainitusti
-    1 x ruumalaukku/hlö
-    seuran matkasihteeri mukana Helsinki Vantaalta alkaen
-    suomenkielinen matkanjohtaja ryhmän mukana Ljubljanasta alkaen 
-    tilausajobussi ryhmän käytössä ohjelman mukaisesti
-    majoitus mainitusti 5 yöksi jaetussa kahden hengen huoneessa aamiaisin
-    sisäänpääsyt ohjelmassa mainittuihin käyntikohteisiin sekä jeeppikuljetus Monte Piana -vuorelle
-    paikalliset asiantuntijaoppaat
-    illalliset hotelleissa mainitusti (5 kpl) sisältäen yhden lasin viiniä/hlö/ruokailu
-    lounas Villa Sandin viinitilalla sekä 3 muuta lounasta matkan aikana

Ilmoittautuminen avautuu 25.4. klo 19.00, sähköpostilla suoraan matkatoimistolle sari.salminen@matkagalleria.fi. Samoin matka maksetaan suoraan matkatoimistolle. Matkalle mahtuu mukaan 40 henkilöä. Vastuullinen matkanjärjestäjä on Matka Galleria.

Matkalla kuljetaan osin vaihtelevassa maastossa (vuoristopolkuja, ulkoilmamuseo, jeeppikuljetus, vanhoja linnoituksia), joten matka ei kaikilta osin sovellu liikuntarajoitteisille.

VIIPURI 14.–15.10.
Maanantai 14.10.
Lähtö Helsingistä aamulla klo 8–9 välillä, tarkka aika ja paikka ilmoitetaan osallistujille myöhemmin. Linja-auto lähtee Aurasta, joten matkalle pääsee myös väliltä Aura-Helsinki. Rajamuodollisuudet ja lounastauko, rajalta ajamme Viipuriin, jossa kaupunkikierros linja-autolla ja tutustuminen Viipurin linnaan. Majoittuminen hotelli Victoriaan, illallinen ravintola Espilässä.

Tiistai 15.10.
Tutustuminen Kannaksen Sotamuseoon, osallistuminen kentältä vuonna 2019 löytyneiden vainajien siunaustilaisuuteen Pietari-Paavalin kirkossa, lounas ja suuntaamme kohti kotia.
Matkan hinta on 220–260 € osallistujamäärästä riippuen, ja mikäli matkustajalla on oma viisumi, hinnoista vähennetään 65 €. Yhden hengen huoneen lisämaksu 40 €. Oppaana toimii Matti Keinonen. Vastuullinen matkanjärjestäjä Matka-Niinimäki. Ilmoittautuminen avautuu 8.7.klo 19.00 seuran sivuilla www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Venäjän matkat.

MANNERHEIM-MUSEO JA BRUNSSI 30.11.
Retken tiedot tarkemmin jäsenkirjeessä 3/2019.
HUOM! Matkojen sisältöön saattaa tulla pieniä muutoksia.

6.    JÄSENMAKSULASKUT

Vuoden 2019 jäsenmaksulaskut lähetetään huhtikuun loppuun mennessä. Jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuran tiedossa, ja muille kirjepostina.

Tarkastakaa, että olette ilmoittaneet mahdollisen uuden sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme (jukkaeheikkila(at)gmail.com).
Nähdään seuran vuoden 2019 tilaisuuksissa!

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 1/2018

1.    VUOSIKOKOUS 19.3.2018
Suomen Sotahistoriallisen Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) maanantaina 19.3.2018 klo 18.00 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:
1.    kokouksen puheenjohtajan vaali
2.    kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali
3.    kokouksen laillisuuden toteaminen
4.    kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
5.    toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus)
6.    hallituksen ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapauden myöntäminen
7.    yhdistyksen puheenjohtajan vaali
8.    hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali
9.    kahden (2) tilintarkastajan sekä kahden (2) varamiehen vaali
10.    toimintasuunnitelma hyväksyminen
11.    vuosi- ja liittymismaksun määrääminen
12.    talousarvion hyväksyminen
13.    muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat
1.    Kunniajäseniksi kutsuttavat

Hallituksen esitykset vuoden 2017 toimintakertomukseksi ja vuoden 2018 toimintasuunnitelmaksi ovat nähtävissä maaliskuun alusta lähtien seuran kotisivuilla (www.sshs.fi).

Ennen kokousta jaetaan mahdolliset huomionosoitukset sekä julkistetaan seuran gradupalkinnot.
Vuosikokouksen jälkeen Alpo Juntunen pitää esitelmän aiheesta ”Sveaborgin antautuminen geopoliittisessa kontekstissa”.

2.    ESITELMÄKOKOUS 21.2.2018
Seura järjestää keskiviikkona 21.2.2018 klo 18.00 Tieteiden talolla salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki) esitelmäkokouksen. FM Jarkko Koukkunen pitää esitelmän aiheesta Goran taistelut 1941–1942.

3.    MINISEMINAARI 18.4.2018
Seura järjestää ”PUOLUSTUSVOIMAT VUONNA 0” seminaarin keskiviikkona 18.4.2018 klo 17.30–20.15 Tieteiden talolla salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki). Seminaarissa käsitellään eri näkökulmista Suomen puolustusvoimia ja puolustusjärjestelyjä vuonna 1918. Tarkka ohjelma löytyy kotisivuilta helmikuun 2018 kuluessa ja tiedotetaan jäsenille sähköpostitse lähempänä seminaaria.

4.    MATKAT
Kanaalisaaret: 22.–28.4.2018
Matkan aikana tutustumme Kanaalisaarten historiaan pääpainon ollessa saksalaisten II MS miehityksessä sekä käymme Ranskan puolella ja Portsmouthissa laivasto- sekä sukellusvene-museoissa sekä Bovingtonissa Euroopan suurimmassa panssarimuseossa. Asiantuntijaoppaana saarilla toimii paikallinen sotahistorian asiantuntija. Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 30 ja enintään mukaan mahtuu 44 henkilöä.

Matkan hinta on 1.526–1.590 euroa 2 hh huoneessa riippuen osallistujamäärästä, 1 hh huoneen lisämaksu 365 euroa (ennakkomaksu 200 € maksetaan 15.2. mennessä ja loput matkasta 16.3.). Valuuttakurssimuutoksen varauksella, hinnat on tarjottu GBP:n 15.12.2017 kurssin mukaan. Hinta sisältää lennot turistiluokassa, linja-autokuljetukset, laivamatkat, majoitukset (6 yötä), ohjelman mukaiset vierailut, aamiaiset, 5 illallista sekä oppaiden palvelut. Vastuullinen matkanjärjestäjä: Lomalinja Oy.

Lennot
22.4.    AY1331 Helsinki-Lontoo 08:00–09:10
28.4.     AY1341 Lontoo-Helsinki 19:35–00:30 + 1

Ohjelma
22.4 Sunnuntai
Saapuminen aamulla Heathrow’n lentokentälle, jossa suomalainen opas ottaa ryhmän vastaan. Ajetaan Poolen lähellä sijaitsevaan Euroopan suurimpaan panssarimuseoon. Vuonna 1916 tämä Bovingtonissa sijaitseva museo perustettiin tankkien miehistön koulutuskeskukseksi: http://www.tankmuseum.org/home Majoittuminen ja yhteinen illallinen.

23.4. Maanantai
Aamiaisen jälkeen aikainen lähtö Pooleen, josta lautta Jerseyn saarelle lähtee. Lauttamatka kestää 4,5 tuntia. Satamaan saapumisen jälkeen tutustumiskierros saaren pääkaupunkiin St. Helieriin. Siirtyminen hotellille ja yhteinen illallinen.

24.4. Tiistai
Kokopäiväretki Jerseyn saaren pohjois- ja itäosiin: Aamiaisen jälkeen suunnataan kohti Elizabeth Castlea. Linna sijaitsee St Aubinsin lahden kallioisella saarella, jossa se on vartioinut Jerseytä yli 300 vuoden ajan. Vierailun aikana nähdään Jerseyn historiaa aina vuodesta 550 II MS:n kautta nykypäivään. Linnassa on saksalaisten bunkkereita. Päivän toisena vierailukohteena on Mont Orgueil Castle kauniin Goreyn satamakaupungin vieressä. Linna on puolustanut Jerseytä ranskalaisia vastaan yli 600 vuoden ajan. Paluu hotellille myöhemmin iltapäivällä. Yhteinen illallinen.

25.4. Keskiviikko
Kokopäiväretki saaren etelä- ja länsiosiin: Aamiaisen jälkeen on päivän pääkohteena ovat toisen maailmansodan aikaiset tunnelit, joiden verkosto kattaa ison osan saarta. Tutustutaan niistä kuuluisimpaan, Hohlgangsanlage 8 (Ho8) tunneliin, joka on nykyisin museona. Tunnelista tuli ensiapuasema ja myöhemmin sairaala, jossa olisi pystytty hoitamaan 500 haavoittunutta.

Matka jatkuu saaren eteläosaan St Aubinin satamakylän kautta valokuvaamaan Noirmontia. Täällä nähdään myös Batterie Lothringen, jossa on ainoa Jerseyllä oleva Kriegsmarinen tykki. Saaren kauneimman lahden, St Brelade’s Bayn, kautta siirrytään Corbieren saarelle, jolla sijaitseva majakka on yksi saaren pääkuvauskohteista. Rannikko on täynnä bunkkereita ja pommisuojia. Lähellä St Quen’s Bayta on puolestaan La Mare Mill, josta vastarintaliike toimi. Bussimatka rannikkoa pitkin jatkuu Batterie Moltkeen, joka sekin on jäännös saksalaisten miehitysajalta tykkeineen ja bunkkereineen. Paluu hotellille, jossa yhteinen illallinen.

26.4. Torstai
Aamiaisen jälkeen kävellään satamaan, josta noustaan Ranskan St Maloon menevään lauttaan. Paikallisoppaan johdolla kierros tässä pienessä linnoitetussa kaupungissa. Samalla kuulemme kaupungin värikkäästä historiasta. Arkkitehtuurista näkee kaupungin 1600–1700 -lukujen rikkauden. Vieraillaan myös Saint-Malon historiallisessa museossa ennen paluuta Jerseylle. Yhteinen illallinen hotellilla.

27.4. Perjantai
Jersey museo, Maritime Museum & Occupation Tapestry. Aamiaisen jälkeen kävelykierros Jerseyssä, jonka aikana tutustutaan kaupungin keskustaan. Kierros päättyy Jerseyn omalle museolle, jossa voi jatkaa päivää omin päin. On myös mahdollisuus vierailla merimuseossa, jossa on näytteillä kuuluisa Occupation Tapestry. Tämä seinävaate kertoo saarelaisten elämästä miehityksen aikana. Kuljetus satamaan iltapäivällä. Laiva Pooleen lähtee klo 16.30 ja on perillä 21.10. Laivamatkan aikana on mahdollisuus syödä omakustanteinen illallinen. Pooleen saapumisen jälkeen puolen tunnin bussikuljetus Bournemouthiin, jossa majoittuminen Hampton by Hilton -hotelliin.

28.4. Lauantai
Aamiaisen jälkeen lähtö Portsmouthiin, jossa vieraillaan National Museum of Royal Navy  https://www.nmrn.org.uk/ sekä sukellusvenemuseoissa http://www.submarine-museum.co.uk/ . Ajo Heathrow’n lentokentälle.

Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.
Ilmoittautuminen alkaa pe 29.1. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi ?Ilmoittautumiset ? Pitkät matkat. Ilmoittautuminen päättyy 28.2.

18.–20.5. Pietari Suuren linnoitusjärjestelmä Tallinnan ympäristössä

Matkapäivien aikana tutustumme Pietari Suuren maalinnoitusjärjestelmään Länsi-Harjumaalla sekä Tallinnan länsiosissa, Naissaareen linnakesaarena sekä sotahistoriallisiin museoihin. Asiantuntija-oppaina toimivat linnoitusarkkitehti Robert Treufeldt, Karl Lindholm ja Jari Forsblom sekä museoiden oppaat. Matka toteutuu, mikäli lähtijöitä on vähintään 30 ja enintään mukaan mahtuu 50 henkilöä.

Matkan hinta on n. 300 euroa 2 hh huoneessa riippuen osallistujamäärästä ja 1 hh huoneessa n. 400 euroa (matka maksetaan 16.3.).  Hinta sisältää laivamatkat, linja-autokuljetukset, laivamatkat, hyttejä laivalla matkatavaroille, majoituksen (2 yötä), ohjelman mukaiset vierailut, 3 x aamiaiset, 2 kenttälounasta sekä oppaiden palvelut. Vastuullinen matkanjärjestäjä: Oy Eckerö Line Ab.

Laivamatkat
18.5. Helsinki–Tallinna 09:00–11:15
20.5. Tallinna–Helsinki 18:30- 21:00

Ohjelma
18.5. Perjantai
Aamiainen laivalla. Satamasta lähdemme bussilla Pietari Suuren maalinnoitusjärjestelmän linnakkeille Tondin kasarmialueen kautta ja tutustumme mm. Vääna-Postin asemiin, Humalan patterille nr. 3, Suurupin hienolle ylemmälle majakalle, Romanovien 14” 1. patterille, Suurupin patteriin nr. 3 rannassa. Tulemme takaisin n. klo 18 Tallinnaan, majoittuminen ja ilta vapaata.

19.5. Lauantai
Aamiaisen jälkeen lähdemme bussilla satamaan ja klo 10 Naissaarelle. Tutustumme saaren eri aikakauden linnoitteisiin kuorma-autoilla liikkuen, saarella kenttälounas. Palaamme takaisin Tallinnaan n. klo 17 mennessä. 

20.5. Sunnuntai
Aamiaisen jälkeen käymme bussilla Tallinnan sotilashautausmaalla sekä saksalaisten kaatuneiden hautausmaalla, jonka jälkeen ajamme Viron Sotamuseoon http://www.esm.ee/, joka sijaitsee Viron armeijan ylipäällikön kenraali Laidonerin kartanossa. Sieltä siirrymme hienolla paikalla sijaitsevaan Viron Vapaustaistelijoiden museoon http://vabadusvoitlus.ee/, jossa syömme kenttälounaan. Museokäyntien jälkeen on Tallinnassa hieman vapaata aikaa ostoksiin ennen laivalle menoa. 

Ilmoittautuminen alkaa pe 9.2. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi ?Ilmoittautumiset ? Lyhyet matkat. Ilmoittautuminen päättyy 15.3.

Kesällä 2018 Ilomantsin taistelut ja Rukajärven suunta
Seura järjestää kesällä 2018 matkan (4-5 päivää) (sisältäen ajopäivät Helsingistä /Helsinkiin) Ilomantsin taistelupaikoille sekä Rukajärventien suuntaan. Ohjelmassa on muun muassa Kostamus, Ontrosenvaara, Tsirkka-Kemijoki ja Tiiksan kylä (14.DE) sekä muita Rukajärven suunnan kohteita.

Tällä hetkellä ohjelma ja matkan tarkka ajankohta on vielä avoinna. Tarkempi ohjelma tiedotetaan jäsenille erikseen sähköpostitse sekä julkaistaan kotisivuilla helmikuun 2018 kuluessa. Ilmoittautuminen alkaa tämän hetkisen suunnitelman mukaan pe 2.3. klo 19.00 seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi ?Ilmoittautumiset ? Venäjän matkat. Ilmoittautuminen päättyy 15.4.

5.    UUSIA PALVELUJA
Seuran julkaisemat digitaaliset Kansa Taisteli -lehdet saivat jatkoa. Seura julkaisi kotisivuillaan 13.12.2017 kaikki ne 4283 kirjoitusta, joita Kansa Taisteli -lehden toimitus ei koskaan julkaissut lehdissä. Lehti järjesti lukuisia kirjoituskilpailuja ja sai lukijoiltaan runsaasti kirjoituksia. Kaikki kirjoitukset eivät mahtuneet lehteen ja ne arkistoitiin Sotamuistoyhdistys ry:n arkistoon. Nämä kirjoitukset ovat nyt luettavissa ja ladattavissa sähköisinä SSHS:n sivustoilla osoitteessa kansataisteli.sshs.fi.

Vesankalainen aktiivinen sotahistorian harrastaja ja seuramme jäsen Timo Hakala on skannannut kaikki 4283 kirjoitusta sähköisen asuun sekä tehnyt erittäin mittavan artikkelikohtaisen hakemiston. Hakala on luovuttanut aineiston seuran käyttöön.

Sivustolla on ollut istuntoja reilussa kuukaudessa yli 7.000. Myöskin lehdistö on huomioinut sivuston laajasti.

6.    JÄSENMAKSULASKUT
Vuoden 2018 jäsenmaksulaskut lähetetään vuosikokouksen jälkeen. Jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuran tiedossa, ja muille kirjepostina.

Tarkastakaa, että olette ilmoittaneet mahdollisen uuden sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme (jukkaeheikkila(at)gmail.com).

7.    MUUT ASIAT
Seura osallistuu Maanpuolustuskorkeakoulun ja Sotatieteellisen seuran Santahaminassa 24.–25.5.2018 järjestämän Sotatieteiden päivien järjestelyihin. Päivien ohjelmassa on sotahistorian teemaryhmä, jossa on useita sotahistorian esitelmiä. Tapahtuma on ilmainen, mutta siihen tulee ilmoittautua etukäteen.

Tarkempi ohjelma ja ilmoittautumisohjeet löytyvät viimeistään maaliskuussa Maanpuolustuskorkeakoulun kotisivuilta ja niistä ilmoitetaan myös Seuran seuraavassa jäsenkirjeessä.

Nähdään seuran vuoden 2018 tilaisuuksissa!

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 3/2017

1.    "ESPANJAN SISÄLLISSOTA"-MINISEMINAARI 13.9.2017

Suomen Sotahistoriallinen Seura järjestää Tieteiden talolla salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 13.9. klo 18.00 Espanjan sisällissotaa käsittelevän miniseminaarin.

Seminaariohjelma:

18.00-18.10 Seminaarin avaus: dosentti Mikko Karjalainen

18.10­-18.40  Espanjan sisällissodan eurooppalainen tausta: filosofian tohtori Kari Selén
18.40-19.20 Mikä synnyttää poliittista väkivaltaa? Espanjan ja Suomen kokemusten vertailua: professori Jukka Kekkonen
19.30-20.10 Espanjan sisällissota ja vallankumous: tohtoriopiskelija Timo Karvinen
20.10-20.30   Loppukeskustelu: esitelmöitsijät

2.    MAAKUNTASEMINAARI ROVANIEMELLÄ 16.9.2017

Suomen Sotahistoriallinen Seura järjestää lauantaina 16.9. klo 12.00-17.00 avoimen yleisöseminaarin Rovaniemen Tiroli-salissa (Rovakatu 2). Seminaariohjelma:

12.00-12.15 Seminaarin avaus: Suomen Sotahistoriallisen Seuran puheenjohtaja, dosentti Mikko Karjalainen
12.15-13.15 Jatkosodan sotatoimet Rovaniemen näkökulmasta: dosentti, prikaatikenraali   (evp.) Pentti Airio
13.30-14.30 "Normaalihommaa" -Suomalaiset ja saksalaiset Rovaniemellä 1940-1944 dosentti Marianne Junila
15.00-16.00 Rovaniemen valtaussuunnitelmat lokakuussa 1944: kadetti Eetu Happonen
16.00-17.00 Sturmbock-linja: everstiluutnantti (evp.) Olli Dahl

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Seminaariin tulee ilmoittautua ennakkoon osoitteessa

http://www.sshs.fi/ilmoittautumiset/seminaarit/ . Ilmoittautuminen on käynnissä ja päättyy 14.9.

3.    "ITÄ-LAPIN TAISTELUPAIKAT"-RETKI 17.9.2017

Suomen Sotahistoriallinen Seura järjestää päiväretken Itä-Lapin taistelupaikoille, avoimen yleisöseminaarin jälkeisenä päivänä su 17.9.2017. Retken asiantuntijaoppaana toimii prikaatikenraali (evp.), dosentti Pentti Airio.

Lähtö: 17.9.2017 klo 8.30 Rovaniemen linja-autoasemalta, Lapinkävijäntie ja paluu samaan paikkaan noin klo 19.00.

Tutustumiskohteina ovat:  

Pelkosenniemen taistelupaikat joulukuun puolivälissä 1939                                                                      
Salpa-linjan puolustusasema Savukoskella                                                                                        
Partisaani-isku syyskuussa 1941 Kuoskun kylään, Er.Os.Saun perustaminen                                        
Jatkosodan hyökkäyksen lähtöalue Kelloselässä ja vetäytymistaistelut syyskuussa 1944               
Sallan Sodan ja jälleenrakennusajan museo                                                          
Paikanselän (Märkäjärven) taistelut ja Svenska Frivilligkårin toiminta                                                     
Joutsijärven torjuntataistelut joulukuussa 1939                                                      
Mäntyvaaran taistelupaikat joulukuun puolivälissä 1939

Retken hinta on 45-60 € per osallistuja riippuen osallistujamäärästä sisältäen bussikuljetuksen, asiantuntijaoppaan palvelut, pääsymaksut ja lounaan (ei ruokajuomia). Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Retkelle tulee ilmoittautua ennakkoon osoitteessa www.sshs.fi/ilmoittautumiset/paivaretket/

Ilmoittautuminen päättyy, kun retki tulee täyteen tai viimeistään su 10.9.2017.

4.    MATKA ESPANJAN SISÄLLISSODAN TAISTELUPAIKOILLE 13.-18.10. 2017

Matka toteutetaan suunnitellusti. Ilmoittautuminen on päättynyt.

5.    "SODANKUVA 1900-LUVULLA"-MINISEMINAARI 22.11.2017

Suomen Sotahistoriallinen Seura järjestää Tieteiden talolla salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 22.11. klo 17.00-20.00 1900-luvun sodankuvaa käsittelevän seminaarin. Samassa yhteydessä julkistetaan Maanpuolustuskorkeakoulun Julkaisusarjassa 1. ilmestyvä teos "Tuleva sota - ennustamisen sietämätön vaikeus".

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Seminaariin tulee ilmoittautua ennakkoon osoitteessa

http://www.sshs.fi/ilmoittautumiset/seminaarit/ . Ilmoittautuminen avautuu 1.10.2017.

6.    SYYSKAUDEN ESITELMÄKOKOUS 13.12.2017

Kenraalimajuri (evp.) Jukka Pennanen esitelmöi Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 14.12. klo 18.00 aiheesta "Jääkärit 100 vuotta sitten".

Nähdään seuran syksyn 2017 tilaisuuksissa!

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 2/2017
 
1. Vuosikokous

Suomen Sotahistoriallisen Seuran vuosikokous pidettiin 22.3.2017. Vuosikokouksen pöytäkirja tulee huhtikuun aikana seuran kotisivuille www.sshs.fi > SSHS Arkisto > Vuosikokouspöytäkirjat.  

Seuran puheenjohtajana jatkaa dosentti, filosofian tohtori Mikko Karjalainen. Muut seuran hallituksen jäsenet (uudet merkitty tähdellä):

Yleisesikuntaeversti (evp.) Max Sjöblom (varapuheenjohtaja)
Filosofian maisteri Riitta Blomgren (aikakauskirjan päätoimittaja)
Kauppatieteiden kandidaatti Jari Forsblom (matkasihteeri)
Tietohallintojohtaja Jukka Heikkilä (jäsensihteeri)
Filosofian maisteri Heidi Ruotsalainen (sihteeri)
Suunnittelija Pertti Räisänen (rahastonhoitaja)
Filosofian maisteri Lauri Haavisto
Yhteiskuntatieteiden maisteri Antti Kalliola*
Diplomi-insinööri Petri Lonka*
Tietokirjailija Johanna Pakola*
Dosentti Pasi Tuunainen
Yleisesikuntamajuri, FM Markus Wahlstein

Lisäksi toimihenkilönä:
filosofian tohtori Tapio Koskimies (Pro gradu -toimikunnan puheenjohtaja)

2. Pro gradu-palkinnot 2016

Vuosikokouksen yhteydessä julkistettiin seuran myöntämien pro gradu -palkintojen saajat:

I palkinto:
FM Olli Siitonen: "It don’t mean nothing." - Yhdysvaltalaissotilaiden kertomukset ja tappamisen psykologia Vietnamin sodassa. (Helsingin yliopisto, yleinen historia)

II palkinto:
FM Anna Warsell: "Isä kuollut kapinassa". Ruoveden punaorpohuolto ja sodan muisteltu lapsuus vuosina 1918-1924. (Jyväskylän yliopisto, Suomen historia)

III palkinto kahdelle tutkimukselle:
SM Erik Stenström: "Syvän ja aktiivisen puolustuksen puolestapuhuja. Y. A. Järvisen vaikutus suomalaisen taktiikan kehitykseen ennen talvisotaa". (Maanpuolustuskorkeakoulu, sotahistoria)

FM Jani Malmi: "Kranaatteja ja korvikkeita Itärajalla". Talvisodan ja jatkosodan historiakuva Itä-Suomen sotahistoriallisissa museoissa. (Itä-Suomen yliopisto, Suomen historia)

Pro gradu-palkintoihin seura sai taloudellista tukea Kaatuneiden muistosäätiöltä.

3. Jäsenmaksu 2017

Vuosikokous hyväksyi jäsenmaksuksi 33 euroa. Jäsenmaksun maksaneet saavat vuosittain Sotahistoriallisen aikakauskirjan ja oikeuden osallistua seuran toimintaan. Jäsenmaksulasku lähetetään sähköpostitse tai postitetaan jäsenkirjeen mukana.

4. Espanjan sisällissodan jäljillä -matka 13.- 18.10.2017

Matkan aikana tutustutaan monipuolisesti sotahistoriallisiin - ja kulttuurikohteisiin Andalusiasta Madridiin. Espanjan sisällissota (1936-39) oli katkera konflikti, joka enteili toisen maailmansodan tapahtumia. Kenraali Francon kansallispuolueelle antoivat tukea Saksa, Italia ja Portugali. Kun taas tasavaltalaisia tukivat etenkin Meksiko ja Neuvostoliitto. Vuosikymmenien ajan Espanja on salaillut sisällissodan tapahtumia, mutta vähitellen sisällissodasta on tullut enemmän tietoa julkisuuteen ja sisällissodan taistelupaikkoja ja museoita on avattu yleisölle. Sisällissota jätti jälkensä koko Espanjaan ja Andalusia ei ollut poikkeus, koska kenraali Francon joukot tulivat Marokosta sen kautta. Espanjan sisällissotaan osallistui myös lähes 250 suomalaista, joista osa tuli Kanadasta, USA:sta ja Neuvostoliitosta.

Matkan hinta on 1.380 euroa 2 hh huoneessa tai 1.700 euroa 1 hh huoneessa euroa, mikäli lähtijöitä on vähintään 40 henkilöä (ennakkomaksu 300 € maksetaan 10.6. mennessä ja loput matkasta 30.8.) Matkan hinta ilman lentoja on 1.035 €. Hinta sisältää lennot turistiluokassa, linja-autokuljetukset, majoitukset (5 yötä), ohjelman mukaiset vierailut, aamiaiset, 5 lounasta ruokajuomineen (viini, vesi ja kahvi) sekä oppaan palvelut ja paikallisen sisällissodan asiantuntijan Toledossa sekä Madridin päivinä.

Lennot (Norwegian)
13.10.  D8 514 Helsinki - Malaga klo 6.10 - 9.55                                                                           
18.10.   D8 6150 Madrid - Helsinki klo 8.00 - 13.10

Ohjelma: 
Perjantai 13.10. Saapuminen Malagaan
Suomenkielinen opas ryhmää vastassa kyltin kanssa. Siirtyminen tilausbussiin ja lähtö vierailulle Malagan Gibralfaron linnoitukseen. Tutustumme Malagan kaupunkiin ja San Miguelin hautausmaahan, mistä löytyy sisällissodassa kaatuneiden suurin joukkohauta. Majoittautuminen hotelliin ja vapaata aikaa. Päivän aikana yhteinen lounas.

Lauantai 14.10. Almería
Aamulla lähdemme Almeriaan, jota pommitettiin sisällissodan aikana sekä mereltä että ilmasta käsin. Tutustumme kaupunkiin ja vierailemme muun muassa museossa, joka toimi pommisuojana sisällissodan aikana. Nämä yhteensä yli neljän kilometrin pituiset pommisuojat rakennettiin yhdeksän metrin syvyyteen ja arkkitehti piirustuksia tehdessään otti huomioon kaikki mahdolliset asiat mitä pommisuojien pitäisi tarjota suojan lisäksi. Vuonna 2007 pommisuojat avattiin museona, jossa vieraillessa voi nähdä esineitä ja asiakirjoja sisällissodan ajalta sekä esimerkiksi leikkaussalin välineineen.

Sunnuntai 15.10. Granada - Alhambra 
Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Granadan historialliseen kaupunkiin Sierra Nevadan vuoriston juurelle 700 metrin korkeuteen meren pinnasta. Granada oli viimeinen maurilainen kaupunki Espanjassa, kaupungin historiallista keskustaa leimaa maurilainen menneisyys. Ensin vierailemme mahtavassa Alhambran palatsikaupungissa, jonka maurit rakensivat usean vuosisadan aikana hallitessaan Espanjaa. Alhambran palatsi ja sen Generalife puutarha-alue kuuluivat aikanaan maurilaisen Nasrid-dynastian hallitsijoille. 

Alhambran linnoitus on vuodesta 1984 Unescon Maailmanperintö -kohteitten listalla. Se on Espanjan merkittävimpiä nähtävyyksiä ja kävijämäärältään yksi maailman suosituimmista rakennustaiteellisista muistomerkeistä. Granadasta löytyy paljon rakennuksia ja alueita, jotka olivat merkittäviä sisällissodan aikana niiden käyttötarkoituksien vuoksi. Granadan Albayzin korttelissa asui paljon tasavaltalaisia ja kansallispuolue yrittikin vallata korttelia pitkään, ennen kuin vastustus murtui. Granadan historiassa sisällissodan synkkiin hetkiin kuuluu Federico Garcia Lorcan väkivaltainen kuolema. Päivän aikana yhteinen lounas. Granadasta matka jatkuu Toledoon, jonne saavutaan alkuillasta. Majoittuminen.

Maanantai 16.10. Toledo - Alcazar - Morata de Tajuña - Madrid
Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Toledon Alcazar linnoitukseen ja siellä sijaitsevaan sotahistorialliseen museoon (Museo Ejército). Vierailun jälkeen lähdemme kohti Morata de Tajuñaa. Siellä vierailemme Jaraman taistelualueella, jossa kenraali Franco taisteli kansainvälisiä prikaateja vastaan. Käymme myös paikallisen asukkaan pitämässä sisällissota-aiheisessa museossa (Museo Batalla de Jarama). Museon perustaja Gregorio Salcedo on aina asunut Morata de Tajuñassa ja näki sodan kauhut omassa kotikylässään. Päivän aikana yhteinen lounas. Lähdemme ajamaan kohti Madridia, jossa majoittuminen. 

Tiistai 17.10. Madrid - Valle de los Caidos - Brunete
Aamiaisen nautittuamme lähdemme kohti Valle de los Caidos -muistomerkkiä. Tämä valtavan suuri sisällissodan muistomerkki "Kaatuneiden laakso" rakennettiin vuosina 1940-1958 kenraali Francisco Francon käskystä poliittisten vankien työvoimalla. Kenraali Francisco Franco ja Falange-puolueen perustanut Jose Antonio Primo de Rivera ovat haudattuina tänne. Kappeleihin on haudattuna myös yli 33 000 sisällissodassa kaatunutta katsomatta kumpaa poliittista puolta kannattivat. Vierailun jälkeen jatkamme matkaa läheiseen El Escorialin kaupunkiin, jossa lounastauko. Tämän jälkeen ajamme Bruneten taistelualueelle. Paikalta löytyy esim. bunkkereita. Tässä taistelussa kaatui mm. Oliver Law (1. afroamerikkalainen upseeri), joka taisteli Lincolnin pataljoonassa sekä ainut surmansa saanut japanilainen sotilas Jack Shiroi.

Madridiin saavuttuamme mahdollista vierailla joko Museo Guardia Civilissä (espanjalainen puolisotilaallinen poliisiorganisaatio, jolla on sekä sotilas- että siviilitoimintoja) tai Reina Sofian museossa, jossa muun muassa Pablo Picasson maalaus sisällissodan pommituksesta Guernican kylässä sekä muiden sisällissodan ajan taiteilijoiden maalauksia.

Keskiviikko 18.10. Paluulento
Aamiainen hotellissa ja kuljetus lentokentälle oppaan kanssa. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia. Ilmoittautuminen alkaa 28.4. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Pitkät matkat.  Ilmoittautuminen päättyy 30.5.

5. Retki Turun saaristoon 19.- 20.8.2017 

Seura järjestää matkan Örön (http://visitörö.fi/ https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Csarja/c127.pdf) ja Gyltön linnakkeille. Matkan hinta on n. 200-250 euroa riippuen ryhmän koosta.  Hinta sisältää kuljetukset Kemiönsaaren Kasnäsistä ja sinne takaisin, majoitukset (2-7 hengen huoneissa / mökeissä), aamiaisen, 2 kenttälounasta, iltapalan, kohdemaksut sekä oppaiden palvelut. Matka toteutetaan, mikäli lähtijöitä on vähintään 44 ja tarvittavat luvat vierailuun (Gyltö) saadaan.

Ohjelma: 
Lauantai 19.8. 
klo 10:00 lähtö Kasnäsista Örön linnakkeelle                                                                                         
klo 10:45 opastettu kävelykierros ja tykkiopastus Örössä                                         
klo 13:00 lounas kasarmin ravintolassa                                                                           
klo 15:00 siirtyminen majoitustiloihin                                                                                                     
klo 16:00 2 km:n kävely saaren eteläkärjen kuuden tuuman patterille (Metsähallitus avaa alueen 6/2017)
illalla sauna ja iltapala.

Sunnuntai 20.8. 
klo 9.00 aamiaisen jälkeen 3 tunnin venematka Gyltöön                                                
klo 12.00 tutustuminen linnakkeeseen sekä lounas                                                                                   
klo 16 paluu bussilla Kasnäsiin, perillä klo 17.00
Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Ilmoittautuminen alkaa 2.6. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Lyhyet matkat. Ilmoittautuminen päättyy 30.6.

6. Maakuntaseminaari Rovaniemellä 16.9.2017

Seura järjestää 16.9.2017 avoimen ja maksuttoman yleisöseminaarin Rovaniemellä Tiroli-salissa 
(osoite: Rovakatu 2) klo 12.00-17.00.

Ohjelma:
- Seminaarin avaus seuran puheenjohtaja, dosentti Mikko Karjalainen
- Jatkosodan sotatoimet Rovaniemen näkökulmasta dosentti, prikaatikenraali(evp.) Pentti Airio
- "Normaalihommaa" - Suomalaiset ja saksalaiset Rovaniemellä 1940-1944 dosentti Marianne Junila
- Rovaniemen valtaussuunnitelmat lokakuussa 1944 kadetti Eetu Happonen
- Sturmbock-linja everstiluutnantti (evp.) Olli Dahl
Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Seminaariin tulee kuitenkin ilmoittautua ennakkoon osoitteessa www.sshs.fi>ilmoittautumiset>seminaarit. Ilmoittautuminen alkaa 1.8. klo 19.00 ja päättyy 14.9.

7. Retki Itä-Lapin taistelupaikoille 17.9.2017

Rovaniemen maakuntaseminaarin jälkeisenä päivänä, sunnuntai 17.9. järjestetään retki talvisodan aikaisille taistelupaikoille Pelkosenniemen ja Sallan suunnilla (Rovaniemi-Pelkosenniemi-Savukoski-Salla-Kemijärvi-Rovaniemi)

Retki alkaa klo 8.00 Rovaniemeltä ja päättyy takaisin Rovaniemelle klo 20 mennessä. Tarkka ohjelma julkaistaan ilmoittautumisen avaamisen yhteydessä. Retkeen sisältyy pysähdyksiä useissa sotahistoriallisissa kohteissa ja käynti Sallassa Sodan ja jälleenrakennusajan museossa.

Retken hinta tulee olemaan 50-60 euroa per lähtijä riippuen osallistujamäärästä. Hinta sisältää bussikuljetuksen, opastuksen sekä retkievään/lounaan. 
Ilmoittautuminen alkaa 1.8. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi> lmoittautumiset > Päiväretket. Ilmoittautuminen päättyy 14.9.

8. Miniseminaari Espanjan sisällissodan tapahtumista 13.9.2017

Sotahistoriallisen seura järjestää lokakuun Espanjan matkaan liittyen miniseminaarin Espanjan sisällissodasta. Tilaisuus järjestetään 13.9. klo 18.00 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki). Tarkka ohjelma julkaistaan seuraavassa jäsenkirjeessä.

9. Muuta

Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan, pyydetään ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen jukkaeheikkila(at)gmail.com. 


Nähdään vuoden 2017 tilaisuuksissa!                                        

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus
 JÄSENKIRJE 1/2017


1. VUOSIKOKOUS 22.3.2017

Suomen Sotahistoriallisen Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 22.3.2017 klo 18.00 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:
1. kokouksen puheenjohtajan vaali
2. kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali
3. kokouksen laillisuuden toteaminen
4. kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
5. toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus)
6. hallituksen ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapauden myöntäminen
7. yhdistyksen puheenjohtajan vaali
8. hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali
9. kahden (2) tilintarkastajan sekä kahden (2) varamiehen vaali
10. toimintasuunnitelma hyväksyminen
11. vuosi- ja liittymismaksun määrääminen
12. talousarvion hyväksyminen
Hallituksen esitykset vuoden 2016 toimintakertomukseksi ja vuoden 2017 toimintasuunnitelmaksi ovat nähtävissä maaliskuun alusta lähtien seuran kotisivuilla (www.sshs.fi).
Ennen kokousta jaetaan mahdolliset huomionosoitukset sekä julkistetaan seuran gradupalkinnot.
Vuosikokouksen jälkeen professori Kimmo Rentola pitää esitelmän aiheesta Stalin ja Suomen kohtalo.

2. ESITELMÄKOKOUS 15.2.2017

Tutkija Mikko Tyni esitelmöi aiheesta Kenttäsairaalat ja sotakirurgia jatkosodassa. Esitelmäkokous pidetään Tieteiden talolla salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki) kello 18.00.

3. ESITELMÄKOKOUS 19.4.2017

Sotatieteiden tohtori Jussi Pajunen esitelmöi aiheesta Ilmavalvontajärjestelmän kehitys 1930-luvun alusta jatkosotaan. Esitelmäkokous pidetään Tieteiden talolla salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki) kello 18.00.

4. VUODEN 2017 MATKAT

4.-7.5.2017 Puola - Marskin jalanjäljillä

Matkan aikana seuraamme Mannerheimin jalanjälkiä Puolassa ja käymme paikoissa, joissa hän palveli I MS:n aikana. Matkan aikana kerrotaan myös elo-joulukuun 1914 Itärintaman taisteluista. Asiantuntijaoppaana toimii Olli Kauremaa. Hän on tutkinut Mannerheimin alkuvuosien uraa ja käynyt taistelupaikoilla Puolassa, Ukrainassa ja Mantšuriassa. Mukaan mahtuu mukaan 48 henkilöä.
Matkan hinta on 818 euroa 2 hh huoneessa tai 933 euroa 1 hh huoneessa euroa, mikäli lähtijöitä on vähintään 40 henkilöä (ennakkomaksu 100 € maksetaan 6.3. mennessä ja loput matkasta 31.3.) . Hinta sisältää lennot turistiluokassa, linja-autokuljetukset, majoitukset (3 yötä), ohjelman mukaiset vierailut, aamiaiset, 3 lounasta, 2 illallista sekä oppaan palvelut.

Lennot
4.5. AY741 Helsinki-Varsova 08:20-09:00 ja  paluu 7.5. AY748 Krakova-Helsinki 21:50-00:45

Ohjelma
Torstai 4.5.
Lentokentältä alkaa kaupunkikierros bussilla; mm. Parafia ?wi?tego Ducha w Warszawie (Pyhän Hengen katolinen kirkko) = Mannerheimin muistopaasi, vierailu Puolan Sotamuseossa (http://www.muzeumwp.pl/wystawy/). Museo esittelee laajalti Puolan sotahistoriaa 1000-luvulta lähtien. Uudempi aika käsittää mm. molemmat maailmansodat, Varsovan kansannousun, aseteknologian kehityksen. Ulkoalueella on esillä mm. lentokalustoa ja panssareita.
Lounas Mannerheimin kantapaikassa A. Bliklen kahvilassa, Majoitus 4* Mercure Warsawa Grand hotellissa, ilta vapaata

Perjantai 5.5.
Eversti Mannerheim aloitti 18.10.1909 13. Vladimirin ulaanirykmentin komentajana Novominskissa (nykyinen Mi?sk Mazowiecki), jonne aamiaisen jälkeen lähtö bussilla. Kaupungissa nähdään Pa?ac Derna?owiczówissa oleva Mannerheimille omistettu ja kalustettu huone. Syömme lounaan tässä palatsissa. Iltapäivällä ajamme Lubliniin, jossa majoitumme Hotel Europaan ja syömme illallisen Vanhan kaupungin Sielsko Anielsko ravintolassa.

Lauantai 6.5.
Ensimmäisen maailmasodan sytyttyä Hänen Majesteettinsa seurueeseensa kuuluva kenraalimajuri Mannerheimin johtama erillinen kaartin ratsuväkiprikaati taisteli vuonna 1914 Kongressi-Puolassa ja Galitsiassa (nyk Kaakkois-Puola). Merkittävimmiksi taisteluiksi on kuvattu Kra?nik, Opole Lubelskie ja Opatów-Klimontów.
Aamiaisen jälkeen seuraamme jälleen Marskin jalanjälkiä reitillä Opole-Kra?nik-Annopol-Sandomierz-Obrazów (lounas Rezydencja Sandomierska)-Lipnik- Klimontów- ?oniów-Krakova pitäen sopivasti taukoja Majoittuminen Hotel Justynassa, jossa meillä on myös illallinen.

Sunnuntai 7.5.
Aamiaisen jälkeen lähdemme Puolan Ilmailumuseoon (Muzeum Lotnictwa Polskiego, http://www.muzeumlotnictwa.pl/indexen.php ). Museon kokoelmissa on yli 300 ilma-alusta (mm. I MS:lle omistettu halli) sekä runsaasti lentomoottoreita, tykistöä sekä muuta kalustoa. Paluumatkalla otamme tavarat bussiin ja ajamme Krakovan vanhaan keskustaan. Vapaata aikaa. Bussi tulee noutamaan ryhmän sovitusta paikasta ja vie lentokentälle.
Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.
Ilmoittautuminen alkaa 28.1. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Lyhyet matkat. Ilmoittautuminen päättyy 28.2.

18.- 21.5.2017 Syväri

Seura järjestää maastomatkan Syvärin alueen taistelupaikoille. Matkan aikana kuljetaan useita kilometrejä jalan vaihtelevissa maastoissa, joten osallistujilla tulee olla tarpeeksi hyvä kunto sekä olosuhteisiin sopivat varusteet. Asiantuntijaoppaina toimivat Timo Hakala sekä Seppo Tähkäpää. Mukaan mahtuu mukaan 47 henkilöä, jotka jaetaan maastokohteilla 2 ryhmään.
Matkan hinta on 378 euroa + viisumimaksu 75 euroa. Hinta sisältää linja-autokuljetukset, majoitukset (3 yötä) 1-3 hengen huoneissa, aamiaiset, 4 lounasta, 3 päivällistä sekä oppaiden palvelut.

Ohjelma
Torstai 18.5.
Lähtö bussilla klo 7.00 Helsingistä, Kiasman pysäkiltä. Simpele: lounas, ajo Värtsilä - Pitkäranta, jossa majoitus 1-3 hengen huoneissa, hotellissa päivällinen, Päivän teemoina: yleisesitys U-asemasta sekä aseman linnoitteet Karttasuon ja Pitkärannan torjuntakeskuksissa, päivän aikana ajoa n. 550 km.

Perjantai 19.5.
Aamiaisen jälkeen ajo reittiä Pitkäranta - Podporozhje (ajoaika 3,5 tuntia + jaloittelut + metsälounas), maastossa ollaan päivän aikana n. 4 - 5 tuntia, päivän teemoina: yleisesitys PSS-linjasta sekä aseman kohteet kohdassa, jossa Pietari-Murmansk tie ylittää aseman, Lotinanpellon Sotahistoriallinen museo, yleisesitys Syvärin rintaman etulinjasta ja etulinja Voimalaitoksen lohkolla (Jaala-tukikohdat), yleisesitys Podporozen Torjuntakeskuksista ja Podporozen Linjatien Torjuntakeskus, majoitus Podporozhjessa 1-3 hengen huoneissa, päivällinen, päivän aikana ajoa n. 230 km.

Lauantai 20.5.
Aamiaisen jälkeen ajetaan reittiä Podporozhje - Pitkäranta (maastossa n. 4 - 5 tuntia + metsälounas), päivän teemana: Rovskojen niemen linnoitteet (= "suomalaisen linnoitustyön ulkoilmamuseo", huom: vaatii hyvää kuntoa, kävelyä päivän aikana n 20 km), majoitus Pitkärannassa 1-3 hengen huoneisiin, päivällinen, päivän aikana ajoa n. 300 km.

Sunnuntai 21.5.
Aamiaisen jälkeen alkaa kotimatka klo 8, aikataulumme salliessa lyhyesti kiinnostuksen mukaan Lemetin motit tai Impilahden vapaussodan muistomerkki ja sen vieressä oleva venäläisen vankileirin muistomerkki, jolloin Helsingissä oltaneen n. klo 20.30, Jänismäellä lounas, päivän aikana ajetaan n. 550 km.
Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.
Ilmoittautuminen alkaa 3.2. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Venäjän matkat. Ilmoittautuminen päättyy 15.3.
Retkelle ilmoittautuneita pyydetään varmistamaan, että passi on voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen.
Passinumero on pakollinen tieto ilmoittautuessa.

Muut vuoden 2017 matkat
Lisäksi seura on järjestämässä retkeä Turun saariston linnakkeille (osaan niistä 19.- 20.8.) ja Itä-Lapin taistelupaikoille 17.9. Rovaniemen maakuntaseminaarin (16.9.) yhteydessä sekä matkaa Espanjan sisällissodan paikoille 13.- 18.10. Näistä tiedotetaan seuraavassa jäsenkirjeessä tarkemmin. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.

Nähdään seuran vuoden 2017 tilaisuuksissa!

 

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 3 - 2016

 1. SYYSKAUDEN 1. ESITELMÄKOKOUS 14.9.2016

Dosentti, FT Marko Paavilainen esitelmöi Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 14.9. klo 18.00 aiheesta Punainen ja valkoinen terrori Uudellamaalla vuonna 1918.                             

2. MAAKUNTASEMINAARI OULUSSA 18.9.2016

Suomen Sotahistoriallinen Seura järjestää sunnuntaina 18.9. klo 12.00–17.00 avoimen yleisösemi-naarin Oulun pääkirjaston Pakkala-salissa (Kaarlenväylä 3, Oulu).

Seminaariohjelma:

12.00–12.15     Seminaarin avaus
– Suomen Sotahistoriallisen Seuran varapuheenjohtaja, eversti (evp.) Max Sjöblom
12.15–13.15 P.E. Svinhufvud, jääkärit ja Suomen itsenäistyminen
– professori Martti Häikiö
13.30–14.30 Jääkäriliike ja Oulu
– professori Matti Lackman
15.00–16.00 Oululaisnuoren sotakokemus
– professori Tiina Kinnunen
16.00–17.00 Suomussalmelta Ouluun – Neuvostoliiton tavoitteena Suomen katkaisu 1939
– professori Ohto Manninen

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Seminaariin tulee ilmoittautua ennakkoon osoitteessa
http://www.sshs.fi/ilmoittautumiset/seminaarit/ . Ilmoittautuminen on käynnissä.

3. MERISOTASEMINAARI 26.10.2016

Suomalaista merisodankäynnin historiaa käsittelevä miniseminaari pidetään keskiviikkona 26.10. klo 17.00–20.00 Kansallisarkiston vanhassa tutkijasalissa (Rauhankatu 17, Helsinki).

Seminaarin ohjelma ilmoitetaan kotisivuilla syyskuun kuluessa. Seminaari on maksuton, mutta siihen tulee ilmoittautua ennakkoon osoitteessa http://www.sshs.fi/ilmoittautumiset/seminaarit/ . Ilmoittau-tuminen avataan 19.9.

4. SYYSKAUDEN 2. ESITELMÄKOKOUS 14.12.2016
FT Jussi Jalonen esitelmöi Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 14.12. klo 18.00 ai-heesta Suomen Kaarti Puolan kapinaa kukistamassa 1831.

Nähdään seuran syksyn 2016 tilaisuuksissa!

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 2 - 2016

1. VUOSIKOKOUS

Suomen Sotahistoriallisen Seuran vuosikokous pidettiin 16.3.2016. Vuosikokouksen pöytäkirja tulee huhtikuun aikana seuran kotisivuille www.sshs.fi > SSHS Arkisto > Vuosikokouspöytäkirjat. 

Seuran puheenjohtajana jatkaa dosentti, filosofian tohtori Mikko Karjalainen. Muut seuran hallituksen jäsenet (uudet merkitty tähdellä):

Max Sjöblom, eversti (varapuheenjohtaja)
Jari Forsblom, kauppatieteiden kandidaatti (seuran sihteeri)
Pertti Räisänen, suunnittelija (rahastonhoitaja)
Pirjo Pesonen, sihteeri (matkasihteeri)
Jukka Heikkilä, tietohallintojohtaja (jäsensihteeri sekä kotisivuista vastaava)
Riitta Blomgren, filosofian maisteri (Sotahistoriallisen aikakauskirjan päätoimittaja)
Pasi Tuunainen, dosentti (kirjallisuustoimittaja)
Lauri Haavisto, yksikön johtaja (aseasiantuntija)
Vladimir Panschin*, majuri
Heidi Ruotsalainen, filosofian maisteri
Markus Wahlstein*, majuri
Ville Vuolle, diplomi-insinööri

Lisäksi toimihenkilönä:
Tapio Koskimies, filosofian tohtori (Pro gradu -toimikunnan puheenjohtaja)

2. PRO GRADU –PALKINNOT 2015


Vuosikokouksen yhteydessä julkistettiin seuran myöntämien pro gradu –palkintojen saajat.

1. palkinto: Olli Joukio, Sanelua vai vuorovaikutusta? -– Soteva, Karelia ja Porin Konepa-jan sotakorvaustuotanto 1944-1952 (Turun yliopisto, Suomen historia)
2. palkinto: Anna Huhtala, Kaaduit taistelussa vapauden, sekä ihmisarvon ja oikeuden – Kuolemankäsittely Suomen sisällissodassa punaisten puolella (Tampereen yliopisto, histo-ria)
3. palkinto jaettiin: Elina Yli-Luukko, Kirjeisiin kirjoitettu sota – Avioparin kirjeenvaihdossa rakentuvat merkitykset vuonna 1944 (Jyväskylän yliopisto, Suomen historia) ja Tero Sakala: Kouluammuntojen kehittyminen itsenäisyyden ensimmäisinä vuosikymmeninä (Maan-puolustuskorkeakoulu, sotahistoria)

Pro gradu -palkintoihin seura sai taloudellista tukea Kaatuneiden muistosäätiöltä.

3. JÄSENMAKSU 2016

Vuosikokous hyväksyi jäsenmaksuksi 33 euroa. Jäsenmaksun maksaneet saavat vuosittain Sotahis-toriallisen aikakauskirjan ja oikeuden osallistua seuran toimintaan. Jäsenmaksulasku lähetetään säh-köpostitse tai postitetaan jäsenkirjeen mukana.

4.    RETKI PÄÄKAUPUNKISEUDUN MAALINNOITTEISIIN 14.5. ja 15.5.2016

Seura järjestää 14. ja 15.5.2016 kaksi samansisältöistä retkeä, joissa tutustutaan ensimmäisen maa-ilmansodan aikaisen Viaporin maarintaman linnoitteisiin pääkaupunkiseudun alueella. Oppaana toimii filosofian maisteri John Lagerstedt.
Retkelle lähdetään Helsingin rautatientorilta, Mikonkadun matkailuliikenteen pysäkiltä klo 9.00. Ret-keltä palataan samaan paikkaan viimeistään klo 17.30. Kumpanakin päivänä mukaan mahtuu 40 henkilöä.
Retki ei sovellu liikuntaesteisille. Maastossa on jyrkkiä nousuja, ja sateen jäljiltä kalliot voivat olla liukkaita. Sään mukainen vaatetus, hyvät jalkineet ja taskulamppu ovat retkellä tarpeen.
Retken hinta on 30 euroa (7-17-vuotiaat, 10 euroa). Hinta sisältää bussikuljetuksen, asiantuntija-opastuksen sekä retkievään (kahvi/mehu, sämpylä ja munkki), joka tarjotaan Santahaminan sotilas-kotiyhdistyksen sotilaskotiautosta. Sotilaskotiautossa on myynnissä virvoitusjuomia, suklaapatukoita yms. Lisäksi mukaan kannattaa varata omia eväitä tarpeen mukaan.
Lauantaina 14.5. järjestettävälle retkelle voivat seuran jäsenet ottaa mukaansa 7-17-vuotiaita sota-historiasta kiinnostuneita sukulaisiaan tai tuttaviaan. Lounastauolla lapsille on esimerkiksi varattu mahdollisuus kokeilla sotilasunivormua ja -kypärää. Retkeä voi tarvittaessa lyhentää jäämällä bussista Vuosaaren metroasemalla noin klo 15.
Ilmoittautuminen 15.4. klo 17.00 lähtien ensisijaisesti seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Päiväretket  tai toissijaisesti puhelimitse (050 382 0722). Ilmoittautuminen päättyy 4.5. Ilmoittautuminen retkelle vahvistetaan maksamalla retken hinta Suomen Sotahistoriallisen Seuran tilille FI61 5309 0220 0212 13 viimeistään 4.5.

5. LENINGRADIN PIIRITYS –MATKAT 11.-14.8. JA 1.-4.9.2016

Seura järjestää kaksi samansisältöistä, Leningradin piiritykseen keskittyvää matkaa Venäjälle. Mat-kojen asiantuntijaoppaana toimii Bair Irincheev. Molemmille matkoille mahtuu mukaan 40 henkilöä.
Matkan hinta on 370 - 390 euroa + viisumimaksu 72 euroa. Hinta sisältää linja-autokuljetukset, majoi-tukset hotelli Dostojevskissa kahden hengen huoneissa, aamiaiset, lounaat, kaksi päivällistä, sisään-pääsymaksut museoihin sekä oppaan palvelut. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 55 euroa.
Ohjelma
Torstai 11.8. ja 1.9.
Lähtö bussilla klo 7.30 Helsingistä, Kiasman pysäkiltä. Moottoritien varrelta otetaan matka-laisia. Lounas Viipurin Pyöreässä tornissa. Keskuskasarmi. Siirtyminen Pietariin. Majoitus hotellissa Dostojevski. Illallinen Pietarissa.
Perjantai 12.8. ja 2.9.
Päiväretki Kronstadtiin. Kronstadtin kaupunkikierros. Valkeasaaren bunkkerimuseo. Val-keasaaren Miljoonalinnake. Iltaristeily Nevajoella (illallinen ja kuohuviini).
Lauantai 13.8. ja 3.9.
Leningradin Taistelu ja Elämänlanka -retki. Vsevolozhsk, Osinovets, Pähkinälinnan kierros, Kirovskin panssarivaunukokoelman kierros, Sinjavinon kukkulat. Kuljetus takaisin Pietariin. Ilta vapaa.

Sunnuntai 14.8. ja 4.9.
Vaihtoehtoinen ohjelma: Fabergé-museo tai Laivastomuseo tai omatoimista ohjelmaa. Lähtö Suomeen. Lounas Terijoella rantaravintolassa. Paluu Helsinkiin klo 21.00 mennessä.
Ohjelman muutokset ovat mahdollisia.
Ilmoittautuminen 15.4. klo 18.00 lähtien ensisijaisesti seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Venäjän matkat tai toissijaisesti puhelimitse (050 382 0722). Ilmoittautuminen päättyy 27.5.
Retkelle ilmoittautuneita pyydetään varmistamaan, että passi on voimassa 6 kuukautta matkan jälkeen.

6. RETKI ISOSAAREEN 20.8.2016

Seura järjestää lauantaina 20.8. päiväretken Isosaaren linnakesaarelle Helsingin edustalla. Oppaana on kapteeniluutnantti Klaus Fromholz, joka on toiminut Isosaaren linnakkeen päällikkönä vuosina 2009–2011. Saari ei ole normaalisti yleisölle avoinna.
Retkelle lähdetään Veka-Linesin vesibussilla Kauppatorin laiturista klo 9.00, ja samaan paikkaan pa-lataan noin klo 14. Matkalle mahtuu mukaan 80 henkilöä.
Retken hinta on 40 euroa. Hinta sisältää vesibussikuljetukset, Rannikkosotilaskotiyhdistyksen retkie-vään ja asiantuntijaopastuksen. Mukaan tulee ottaa sään mukainen varustus. Retki ei sovellu liikun-taesteisille. Osallistujien kannattaa varautua kulkemiseen kallioisessa ja mahdollisesti liukkaassa maastossa.
Matka järjestetään, mikäli ilmoittautuneita on vähintään 50. Osallistujia pyydetään huomioimaan, että puolustusvoimat voi tarpeen vaatiessa evätä pääsyn saarelle, jolloin matka peruuntuu. Matkan pe-ruuntumisesta ilmoitetaan osallistujille sähköpostitse.
Ilmoittautuminen 1.6. klo 18.00 lähtien ensisijaisesti seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Päiväretket tai toissijaisesti puhelimitse (050 382 0722). Ilmoittautuminen päättyy 1.8. Ilmoittautuminen retkelle vahvistetaan maksamalla retken hinta Suomen Sotahistoriallisen Seuran tilille FI61 5309 0220 0212 13 viimeistään 1.8.

7. SYYSKAUDEN ENSIMMÄINEN ESITELMÄKOKOUS 14.9.2016

Filosofian tohtori Marko Paavilainen esitelmöi aiheesta Punainen ja valkoinen terrori Uudellamaalla vuonna 1918. Tilaisuus järjestetään 14.9. klo 18.00 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki).

8. MAAKUNTASEMINAARI OULUSSA 18.9.2016

Seura järjestää Oulussa sotahistoriallisen seminaarin, jossa käsitellään Oulunseudun sota- ja soti-lashistoriaa. Tilaisuus järjestetään 18.9. klo 12-17 Oulun pääkirjaston Pakkala-salissa. Seminaari on maksuton. Tarkka ohjelma ja ilmoittautumisohjeet julkaistaan seuraavassa jäsenkirjeessä.

9. MUUTA
Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan, pyydetään ilmoittamaan se seu-ran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen jukkaeheikkila(at)gmail.com.

Nähdään vuoden 2016 tilaisuuksissa!                                       

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 1/2016

                                                            

1.    VUOSIKOKOUS 16.3.2016

Suomen Sotahistoriallisen Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 16.3.2016 klo 18.00 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:

1.          kokouksen puheenjohtajan vaali

2.          kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali

3.          kokouksen laillisuuden toteaminen

4.          kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen

5.          toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyminen (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus)

6.          hallituksen ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapauden myöntäminen

7.          yhdistyksen puheenjohtajan vaali

8.          hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali

9.          kahden (2) tilintarkastajan sekä kahden (2) varamiehen vaali

10.       toimintasuunnitelma hyväksyminen

11.       vuosi- ja liittymismaksun määrääminen

12.       talousarvion hyväksyminen

13.       muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat

Hallituksen esitykset vuoden 2015 toimintakertomukseksi ja vuoden 2016 toimintasuunnitelmaksi ovat nähtävissä maaliskuun alusta lähtien seuran kotisivuilla (www.sshs.fi).

Ennen kokousta jaetaan mahdolliset huomionosoitukset sekä julkistetaan seuran gradupalkinnot.

Vuosikokouksen jälkeen VTT Esko Vuorisjärvi pitää esitelmän aiheesta "J.O. Söderhjelm - Talvisodan oikeusministeri ja jatkosodan rauhantekijä".

2.    VIETNAM-MINISEMINAARI 10.2.2016

Seura järjestää keskiviikkona 10.2.2016 klo 17 Tieteiden talolla salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki) miniseminaarin ”Vietnamin sodasta 50 vuotta – Mekong-joen suistolta Laosiin ja demilitarisoidulle vyöhykkeelle”. Seminaarin ohjelma:

      17.00–17.10 Aloitussanat; dosentti Mikko Karjalainen

       17.10–17.50 Yhdysvallat ja Vietnamin sota – Asevoimat, hallitus ja kansa. Mikä petti?;      professori Pasi Kesseli

       17.50–18.30  Vastakumouksellisen sodankäynnin doktriinin soveltaminen Vietnamin sodassa; dosentti Pasi Tuunainen

       18.30–19.00 Tauko

       19.00–19.40 Yhdysvaltain merivoimien operaatiot Etelä-Vietnamin rannikolla ja sisävesillä;  everstiluutnantti Yrjö Lehtonen

       19.40–20.00  Vietnam sotahistoriallisena matkakohteena; eversti (evp) Ahti Lappi

       20.00–20.30  Loppukeskustelu ja tilaisuuden päättäminen; esiintyjät ja dosentti Mikko Karjalainen

3.    ESITELMÄKOKOUS 17.2.2016

Maanmittausneuvos Erkki-Sakari Harju esitelmöi keskiviikkona 17.2.2016 klo 18 aiheesta ”Karttatietojen salassapito ja kylmä sota”. Esitelmäkokous pidetään Tieteiden talolla salissa 104 (Kirkkokatu 6, Helsinki).

4.    SEURA LISÄÄ PALVELUJAAN

Seuran aikakauskirjojen digitalisointia on jatkettu numerojen 16-30 osalta, siis vuoteen 2010 asti. Aikakauskirjat tulevat helmikuun aikana seuran kotisivuille (www.sshs.fi, valikko ”Aikakauskirja”).

Seuran sotahistorialliset kohteet -sivuille (www.sotahistoriallisetkohteet.fi) on tullut uutena palveluna ns. POI-latausominaisuus, jonka avulla käyttäjä voi ladata valitsemansa alueen tai valtion sisällä olevat kohteet esimerkiksi omaan tietokoneeseensa, älypuhelimeensa tai navigaattoriinsa ja sillä tavoin löytää kohteelle helposti. Nyt siis sotahistorialliset kohteet Skandinaviasta, Euroopasta ja Venäjältä voi ladata omaan laitteeseensa jo ennen matkaa. Kohteet voi ladata myös Maps with me-tuotteeseen, jonka käyttö ei edellytä datayhteyttä. Se on erittäin hyödyllinen esimerkiksi Venäjällä, koska näin voidaan välttyä yllättäviltä puhelinlaskuilta.

Lisäksi sotahistoriallisten kohteiden sivulla on julkaistu karttapalvelu Yandex Maps, joka parantaa Venäjällä sijaitsevien kohteiden paikantamista. Palvelu on oletuksena silloin, kun kohdemaaksi valitaan Venäjä, mutta painonapilla sen voi vaihtaa Google Mapsiin. Yandex on Venäjällä huomattavasti tarkempi erityisesti lintuperspektiivistä katsoen kuin Googlen karttapalvelu.

5.    JÄSENMAKSULASKUT

Vuoden 2016 jäsenmaksulaskut lähetetään vuosikokouksen jälkeen. Jäsenmaksulaskut lähetetään sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuran tiedossa, ja muille kirjepostina. Tarkastakaa, että olette ilmoittanut mahdollisen uuden sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme (jukkaeheikkila(at)gmail.com).

 Nähdään seuran vuoden 2016 tilaisuuksissa!

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus


Jäsenkirje 3-2015

Uutinen julkaistu: 31.08.2015

1. MATKA: 28.-9.3.2016 VIETNAMIIN

Vietnamin matkalle on vielä muutamia paikkoja jäljellä. Matkareitti on Helsinki, Hanoi, Hue, Hoi An,  Ho Chi Minh City, Helsinki ja matkan asiantuntijaoppaana toimii eversti, evp Ahti Lappi. Vietnamin matkan  ohjelma  on  lähetetty 2.6.2015 kaikille jäsenille. Matkan hinta on 2.688 €/hlö, yhden hengen huoneen lisämaksu on 540 €.

Hintaan sisältyy

Ilmoittautuminen Ilmoittautuminen  18.9.2015  mennessä  ensisijaisesti internetissä  

-       lennot Finnairin ja Vietnam Airlinesin lennoilla turistiluokassa
-       lentokenttäverot ja matkustajamaksut
-       majoitus kahden hengen huoneessa 4* hotelleissa
-       ohjelman mukaiset kuljetukset ja retket
-       ohjelman mukaiset ruokailut (8 x aamiainen, 6 x lounas, 3 x illallinen)
-       paikallisoppaitten ja suomalaisen matkanjohtajan palvelut
-       palvelumaksut oppaille ja kuljettajille kohteessa

osoitteessa  www.sshs.fi >ilmoittautumiset>pitkät matkat  ja toissijaisesti puhelimitse numeroon 050-382 0722

2. SYYSKAUDEN 1. ESITELMÄKOKOUS 16.9.2015

FT Henrik Tala esitelmöi Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki)  ke 16.9. klo 18 väitöskirjaansa perustavasta aiheesta: Talvisodan ranskalaiset ratkaisijat                                        

3. MAAKUNTASEMINAARI KOUVOLASSA 19.9.2015 SEKÄ PÄIVÄRETKI 20.9.2015

Maakuntaseminaari 19.9.2015

Suomen Sotahistoriallinen Seura ry järjestää kaikille avoimen yleisöseminaarin Kouvolassa 19.9.2015 Kasarminmäen ruokalarakennuksen (Paraatikenttä 5, Kouvola) luentosalissa klo 12.00–17.00.

Seminaariohjelma:

12.00–12.15 Seminaarin avaus: Seuran puheenjohtaja, dosentti Mikko Karjalainen
12.15–13.15 Kaakonkulma sotatoimialueena ja linnoittaminen ennen Kustaan sotaa, dosentti Pentti Airio
13.30–14.30 Suvorovin linnoitteet ja kanavat Pietarin suojavyöhykkeellä, erikoistutkija Ulla-Riitta Kauppi
15.00–16.00 Suomeen rakennetut maalinnoitteet 1900-luvun alussa, erikoistutkija John Lagerstedt
16.00–17.00 Salpa-asema Moskovan rauhan rajalle, sotatieteiden tohtori Janne Mäkitalo

Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Seminaariin tulee ilmoittautua ennakkoon la 9.9. mennessä osoitteessa http://www.sshs.fi/ilmoittautumiset/seminaarit/

Kouvolan Sotilasradiomuseo pidetään la 19.9. auki klo 9-12 ja su 20.9. klo 17-18  osoitteessa Pajaraitti 1, 45100 Kouvola (sisäänpääsymaksu 5 €);  http://putkiradiomuseo.fi/sotilasradiomuseo/

Päiväretki 20.9.

Sunnuntaina 20.9. järjestetään tutustumisretki Itä-Suomen maalinnoitteisiin. Retki on jatkoa lauantaina 19.9. Kouvolassa pidettävään  seminaariin. Retkikohteina: mm. Ruotsulan redutti, Keltin redutti, Villikkalan linnoitus, Liikkalan linnoitus, Utin linnoitus ja Järvitaipaleen linnoitus. Linnoituksiin tutustumme prikaatikenraali Pentti Airion johdolla.

Retkelle lähdetään Helsingistä sunnuntaina 20.9.2015 klo 7.30. Kouvolassa olemme klo 9.30 ja paluu Helsinkiin n. klo 19.00. Retkelle voi tulla mukaan Kouvolasta tai matkan varrelta.
Retken hinta on 36 euroa. Hintaan sisältyy linja-autokuljetus Helsingistä Helsinkiin ja lounas. Ilmoittautuminen on jo päättynyt, mutta tilaa bussissa voi vielä kysellä sähköpostilla matkat@sshs.fi .

4. SYKSYN ESITELMÄSARJA: LAPPI SODASSA

Seura järjestää Lapin sotaa käsittelevän yleisöluentosarjan syksyllä 2015. Esitelmät pidetään Sotamuseon (Liisankatu 1, Helsinki) luentosalissa keskiviikko-iltaisin kello 18.00 alkaen. Sotamuseoon on vapaa pääsy klo 16 alkaen ja sotilaskoti on auki. Tervetuloa !

21.10. FM, sotahistorioitsija Mika Kulju: Tornion maihinnousu
28.10. Everstiluutnantti Yrjö Lehtonen: Petsamon-Kirkkoniemen operaatio 1944 - Neuvostoliiton suurhyökkäys arktisella alueella
4.11. FT, dosentti Marianne Junila: Suomalais-saksalaista rinnakkaineloa Rovaniemellä 1941-1944

5. SYYSKAUDEN 2. ESITELMÄKOKOUS 9.12.2015

DI Carl-Fredrik Geust esitelmöi Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) ke 9.12. klo 18  aiheesta: Vlasovin armeija ja Suomi.                                         

6. VIETNAMIN MATKAA EDELTÄVÄ PIENOISSEMINAARI 10.2.2016


Ennakkotieto: Ennen Vietnamin matkaa pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) ke 10.2. iltana Vietnamin sotaa käsittelevä pienoisseminaari. Seminaarin tarkempi ohjelma kerrotaan seuraavassa jäsenkirjeessä.

Nähdään seuran syksyn 2015 tilaisuuksissa !

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

Jäsenkirje 2-2015 / 16.4.2015

1. VUOSIKOKOUS

Sotahistoriallisen Seuran vuosikokous pidettiin 18.3.2015. Vuosikokous valitsi seuralle uudeksi puheenjohtajaksi dosentti, filosofian tohtori Mikko Karjalaisen. Hallitukseen valittiin kolme uutta jäsentä. Vuosikokouksen jälkeen seuran hallitus järjestäytyi 18.3.2015.

Seuran hallituksen muut jäsenet vuonna 2015:
Varapuheenjohtaja: eversti Max Sjöblom
Jäsensihteeri sekä kotisivuista vastaava: tietohallintojohtaja Jukka Heikkilä
Matkasihteeri: sihteeri Pirjo Pesonen
Seuran sihteeri: kauppatieteiden kandidaatti Jari Forsblom
Rahastonhoitaja: suunnittelija Pertti Räisänen
Kirjallisuustoimittaja: dosentti Pasi Tuunainen
Sotahistoriallisen Aikakauskirjan päätoimittaja: filosofian maisteri Riitta Blomgren
Sotilasilmailun asiantuntija: diplomi-insinööri Carl-Fredrik Geust
Everstiluutnantti Yrjö Lehtonen
Filosofian maisteri Heidi Ruotsalainen
Sotamuseon yksikön johtaja Lauri Haavisto
Diplomi-insinööri Ville Vuolle

Seura kiittää dosentti, prikaatikenraali Pentti Airiota ansiokkaasta työstä seuran monivuotisena puheenjohtajana. Niin ikään seura kiittää hallituksesta sivuun jääneitä erikoissairaanhoitaja Eeva Tammea ja Sotamuseon johtaja Harri Huuskoa seuran hyväksi tehdystä työstä.

2. VUOSIKOKOUKSESSA PALKITUT

Vuosikokouksen alussa jaettiin yhdennentoista kerran seuran Pro gradu-palkinnot. 1. palkinnon, 3 000 euron stipendin, sai Niilo Kivistö tutkimuksestaan: "Pietarin suojaksi vai uhkaksi Saksan selustaan? Brittiläinen sukellusvenelaivue osana Venäjän Itämeren laivastoa 1914-1918" (Helsingin yliopisto, yleinen historia), 2. palkinnon sai Matti Kauppila tutkielmasta: "Talvitaktiikan ja talvikoulutuksen ilmeneminen Rukajärven suunnalla 1941-1942" (MPKK), 3. palkinto jaettiin seuraavasti: Juha Kontturi: "Alfan henki" - kerrottu historia ja toimintaympäristö Kosovossa 2003-2009 palvelleiden suomalaisten rauhanturvaajien yhteisössä" (Itä-Suomen yliopisto) sekä Lasse Salonen: "Anteeksipyyntöjen politiikka 2000-luvun Kroatiassa, Tutkimus neljästä vuosina 2001-2012 esitetystä historiallisesta anteeksipyynnöstä" (Helsingin yliopisto, Valtiotieteellinen tiedekunta).

3. JÄSENMAKSU 2015

Vuosikokous hyväksyi jäsenmaksuksi 33 euroa. Jäsenmaksun maksaneet saavat vuosittain Sotahistoriallisen Aikakauskirjan ja voivat osallistua seuran toimintaan.

4. MATKA: LÄNTISEN KALOTIN SOTAHISTORIA 1-5.9.

Seura järjestää 1.-5.9.2015 sotahistoriallisen matkan Pohjois-Ruotsiin ja Pohjois-Norjaan. Matkan teemoina:
Puolustusjärjestelyt Torniojoen länsipuolella, Kalix-linja, Bodenin linnoitus ja Kiirunan "siirrettäväksi suunniteltu puukirkko", Narvikin taistelut 1940, saksalaisten linnoitusjärjestelmät II maailmansodan aikana, Harstadin "jätti"-kanuuna, Bardufossin puolustuskapeikko ja Tromssa sekä Käsivarren puolustusasema Sturmbock. Asiantuntijaoppaana on prikaatikenraali Pentti Airio.

Matka alkaa tiistaina 1.9. Oulun lentoasemalta klo 7.30 ja rautatieasemalta klo 8.00. Matkan hinta on arviolta 750-820 euroa ryhmän koosta riippuen. Hintaan sisältyy linja-autokuljetukset Oulusta Ouluun, majoitukset hotelli Bodensissa, STF Abisko mökkimajoituksessa, hotelli Bardufossissa ja Kilpisjärven Retkeilykeskuksessa 2 h/h, neljä päivällistä ja yksi kenttälounas, museoiden pääsymaksut ja oppaan palvelut. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 188 euroa.

Ilmoittautuminen alkaa perjantaina 17.4.2015 klo 18.00. Ilmoittautumiset ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi > ilmoittautumiset > pitkät matkat ja toissijaisesti puhelimitse numeroon +358 50 382 0722 15.6.2015 mennessä.

Matkaohjelma

Tiistai 1.9.
Ajo Oulusta Haaparantaan. Käynti Haaparannan rautatieasemalla, Siknäsin tykkipatterilla.
Ajo Bodeniin ja Bodenin försvarsmuseum. Majoittuminen hotelli Bodensiaan ja päivällinen.

Keskiviikko 2.9.
Siirtyminen Rödberg-linnoitukseen, opastettu tutustuminen linnoitukseen. Vuollerimin kautta Jällivaaraan ja Kiirunaan. Kiirunan hieno puukirkko. Siirtyminen rajalle Abiskoon. Majoittuminen ja päivällinen.

Torstai 3.9.
Ajo Abiskosta Narvikiin. Narvikin Museo. Ajo Harstadiin, matkalla taistelujen tarkastelua maastossa Bjerkvikin länsipuolella. Harstadin järeä kanuunapatteri. Harstadista vuonolautalla Sörrelinesiin. Majoittuminen Andselvissä, hotelli Bardufoss, päivälllinen

Perjantai 4.9.
Lähtö Andselvistä Tromssaan ja Lyngenvuonon rantaa kohti Kilpisjärveä.

Lauantai 5.9.
Lähtö Kilpisjärveltä Jämärän linnoitusalueelle (Sturmbock-asemat), tutustuminen museoon ja linnoitteisiin. Ajo Ouluun klo 20.00 mennessä.

5. SYYSKAUDEN 1. ESITELMÄKOKOUS 16.9.

FT Henrik Tala esitelmöi Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki 16.9. klo 18 väitöskirjaansa perustavasta aiheesta: Talvisodan ranskalaiset ratkaisijat

6. MAAKUNTASEMINAARI KOUVOLASSA 19.9. SEKÄ PÄIVÄRETKI 20.9.

Seura järjestää syyskuussa kaksipäiväisen maakuntaseminaarin teemasta "Kaakonkulman linnoittaminen kautta aikojen". Seminaari koostuu ensimmäisen päivän seminaariesitelmistä Kouvolassa ja toisen päivän maastoretkestä Itä-Suomen maalinnoitteisiin ja pidetään Kouvolan varuskunnan Kasarmimäen auditoriotiloissa.

Alustava seminaariohjelma 19.9. klo 12-17:
- Kaakonkulma sotatoimialueena ja linnoittaminen ennen Kustaan sotaa (dosentti Pentti Airio)
- Suvorovin linnoitteet ja kanavat Pietarin suojavyöhykkeellä (erikoistutkija Ulla-Riitta Kauppi)
- Suomeen rakennetut maalinnoitteet 1900-luvun alussa (erikoistutkija John Lagerstedt)
- Salpa-asema Moskovan rauhan rajalle (everstiluutnantti, ST Janne Mäkitalo)

Seminaari on maksuton. Ilmoittautuminen ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi > ilmoittautumiset > seminaarit (ilmoittautuminen alkaa 4.5.2014, klo 18) ja toissijaisesti puhelimitse numeroon +358 50 382 0722 18.8.2015 mennessä.

Päiväretki 20.9.2015

Sunnuntaina 20.9. järjestetään tutustumisretki Itä-Suomen maalinnoitteisiin. Retki on jatkoa lauantaina 19.9. Kouvolassa pidettävään seminaariin. Retkikohteina: Ruotsulan redutti, Keltin redutti, Villikkalan linnoitus, Liikkalan linnoitus, Utin linnoitus, Järvitaipaleen linnoitus, Kärnäkosken linnoitus ja Taavetin linnoitus. Linnoituksiin tutustumme prikaatikenraali Pentti Airion johdolla.

Retkelle lähdetään Helsingistä sunnuntaina 20.9.2015 klo 7.30. Kouvolassa olemme klo 9.30 ja paluu Helsinkiin n. klo 19.00. Retkelle voi tulla mukaan Kouvolasta tai matkan varrelta.

Retken hinta on 36 euroa. Hintaan sisältyy linja-autokuljetus Helsingistä Helsinkiin ja lounas.

Retki toteutetaan, mikäli 25 jäsentä ilmoittautuu mukaan.

Ilmoittautuminen ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi > ilmoittautumiset > päiväretket ja toissijaisesti puhelimitse numeroon +358 50 382 0722 18.8.2015 mennessä. Ilmoittautuminen on avattu.

7. KEVÄÄN 2016 MATKA: VIETNAM

Seura järjestää matkan Vietnamiin maaliskuun alussa 2016. Kuljmme Vietnamin sotareittiä Hanoista Saigoniin. Matkan pituus on 12 päivää. Asiantuntijana on eversti Ahti Lappi. Tästä matkasta tulee tiedote kesäkuun alkupuolella.

8. SYKSYN ESITELMÄSARJA

Seura järjestää loka-marraskuussa esitelmäsarjan,jossa käsitellään Lapin Sotaa. Tarkka ohjelma julkaistaan seuraavassa jäsenkirjeessä.

9. MUUTA

Seuralla on välillä tarvetta tiedottaa nopeasti muutoksista tai uusista asioista, kuten nyt maaliskuussa saimme Sanoma Oyj:ltä kutsun Päivälehden 125 vuotisjuhlanäytökseen Aleksanterin teatteriin. Kutsu tuli vain 3 päivää ennen näytöstä, mutta sähköpostitse hoidetun tiedotuksen kautta kuitenkin 76 jäsentä osallistui. Niinpä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan (ml. muutokset) pyydetään ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen: jukkaeheikkila(at)gmail.com

Tervetuloa vuoden 2015 tilaisuuksiin !

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 1- 2015/ 26.1.2015

1. VUOSIKOKOUS 18.3.2015

Suomen Sotahistoriallisen Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 18.3.2015 klo 18.00 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:

1) Kokouksen puheenjohtajan vaali
2) Kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali
3) Kokouksen laillisuuden toteaminen
4) Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen
5) Toimintakertomus ja tilinpäätös (sis. tuloslaskelma,tase sekä tilintarkastuskertomus)
6) Hallituksen ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapaus
7) Yhdistyksen puheenjohtajan vaali
8) Hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali
9) Kahden (2) tilintarkastajan sekä kahden (2) varamiehen vaali
10) Toimintasuunnitelma
11) Vuosi- ja liittymismaksu
12) Talousarvio
13) Muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat.

Hallituksen esitys vuoden 2014 toimintakertomuksesta ja vuoden 2015 toimintasuunnitelmasta ovat nähtävissä maaliskuun 2015 alusta Sotahistoriallisen Seuran internet-kotisivuilla, osoitteessa www.sshs.fi.

Ennen kokousta jaetaan mahdolliset huomionosoitukset sekä julkistetaan Seuran gradupalkinnot.

Vuosikokouksen jälkeen filosofian tohtori Kari Selén pitää esitelmän aiheesta: "Suojeluskuntajärjestön lakkauttaminen ja sen omaisuuden kohtalo 1944-1958"

2. MAANPUOLUSTUSKORKEAKOULUN TALVISOTASEMINAARI 10.2.

Maanpuolustuskorkeakoulu järjestää Talvisotaseminaarin 10. helmikuuta 2015 klo 12.00-17.30 Sotamuseon Kruununhaan näyttelytiloissa (Liisankatu 1, 2. krs). Seminaari on osa Talvisota 75 -merkkivuoden tapahtumien sarjaa. Tapahtuma on avoin yleisölle, mutta tilojen rajallisuuden vuoksi osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista, joka tapahtuu seuraavasti:
http://www.lyyti.in/talvisotaseminaari

• 12.00-12.30 Aloituspuheenvuoro ja Talvisotayhdistys r.y:n tervehdys (Everstiluutnantti Yrjö Lehtonen, eversti Ossi Kettunen)
• 12.30-13.15 Päämaja talvisodan sodanjohtajana (Dosentti Mikko Karjalainen)
• 13.15-13.30 tauko
• 13.30-14.15 Talvisota Kannaksella (Everstiluutnantti,VTM Ari Raunio)
• 14.15-14.30 tauko
• 14.30-15.15 Havaintoja suomalaisten johtamistoiminnasta Salmista Suomussalmelle (Dosentti Pasi Tuunainen)
• 15.15-15.30 tauko
• 15.30-16.15 Talvisodan sotataito (Professori Vesa Tynkkynen)
• 16.15-16.30 tauko
• 16.30-17.30 Loppukeskustelu (puheenjohtaja: Everstiluutnantti Yrjö Lehtonen)

3. ESITELMÄSARJA: TALVISOTA 1939-1940

Seura järjestää yhteistyössä Sotamuseon kanssa talvisotaa käsittelevän esitelmäsarjan. Esitelmät pidetään keskiviikkoisin klo 18 alkaen Sotamuseon juhlasalissa, Liisankatu 1, Helsinki seuraavasti:

•18.2. Kapteeni Juha Hollanti: Alivoimaisen taktiikkaa vapaussodasta talvisotaan
•25.2. Eversti Ari Rautala: Talvisodan taistelut Laatokan Karjalassa
• 4.3. Dosentti Pentti Airio: Jääkärieverstiluutnantti Ragnar Nordström ja talvisota

Sotamuseon sotilaskoti on auki yllämainittuina päivinä klo 16-18. Samaten on tällöin myös museon näyttelyihin vapaa pääsy. Tervetuloa!

4. KEVÄTKAUDEN ESITELMÄKOKOUS 15.4.

Kenraali Jaakko Valtanen esitelmöi ke 15.4.2014 klo 18 aiheesta "YYA-Suomi idän ja lännen ristivedossa". Esitelmäkokous pidetään Tieteiden talolla,Kirkkokatu 6, Helsinki.
Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen seuran sivujen kautta seuraavasti: www.sshs.fi ilmoittautumiset > seminaarit,ilmoittautuminen alkaa perjantaina 30.1. klo 18.

5. KEVÄÄN 2015 MATKA

Seura järjestää kaksi samansisältöistä matkaa Viroon 8.-10.5.2015 ja 22.-24.5.2015. Matkojen teemana on Viron taistelut 1941-44. Asiantuntijaoppaana on everstiluutnantti, VTM Ari Raunio. Matkalle lähtö tapahtuu Helsingistä perjantaina 8.5. ja 22.5. klo 8.30 laivalla Tallinnaan ja paluu on Helsinkiin sunnuntaina 10.5.2015 klo 18.30 ja 24.5. matkalta klo 21.15. Matkan hinta on 390-410 euroa ryhmän koosta riippuen. Hintaan sisältyy laivamatka Helsinki-Tallinna-Helsinki kansipaikoin, linja-autokuljetukset, majoitus hotelli Pallas Tartossa ja Narvassa hotelli Inger 2 h/h, kolme aamiaista, kaksi lounasta ja kaksi päivällistä sekä oppaan palvelut. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 36 euroa.
Ilmoittautuminen alkaa perjantaina 30.1.2015 klo 18.00. Ilmoittautumiset ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi ilmoittautumiset > lyhyet matkat ja toissijaisesti puhelimitse numeroon 050 3820722 8.3.2015 mennessä.

Matkaohjelma:
Perjantai: laiva Helsingistä Tallinnaan ja linja-autolla Tarttoon, teema: Operaatio Barbarossa ja Viro 1941
Lauantai: siirtyminen Tartosta Narva-Jõesuuhun, teema: Panther-asema ja 1944 torjuntataistelut.
Sunnuntai: ajo Narvasta Tallinnaan, teema: Saksalaisen 18. Armeijan lopputaistelut Baltiassa 1944-45

Syyskauden matkasta ja retkestä tulee tietoa seuraavassa jäsenkirjeessä.

6. MUUTA

Jäsenmaksulaskut lähetetään vuosikokouksen jälkeen kokouksen vahvistettua jäsenmaksun suuruuden.

Nähdään vuoden 2015 tilaisuuksissa !


Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 4-2014

Seuran syyskausi on lähtenyt hyvin käyntiin. Lahden Hennalassa 13. syyskuuta pidetty seminaari mielenkiintoisine esitelmineen veti auditorion täyteen niin jäseniä kuin muita asianharrastajia. Italian sotahistorian matkoista ensimmäinen on tätä kirjoittaessa parhaillaan menossa ja toinen matka alkaa niihin aikoihin, kun tämä jäsenkirje saapuu teille.   

1.    JATKOSOTAA KÄSITTELEVÄ ESITELMÄSARJA 15.10.-12.11.

Esitelmäsarja järjestetään Sotamuseon 2. kerroksen salissa, (Liisankatu 1, Helsinki) keskiviikkoiltaisin klo 17.00 ja klo 18.30 (Huom! Esitelmät pidetään samansisältöisenä kahteen kertaan).

15.10. Valkeasaaren läpimurto - everstiluutnantti, sotatieteiden tohtori Janne Mäkitalo

22.10. Viipurin menetys -professori Ohto Manninen

29.10. Tali-Ihantalan ja Vuosalmen torjuntataistelut - everstiluutnantti, valtiotieteiden maisteri Ari Raunio

5.11.   Ilomantsin mottitaistelut - dosentti Pasi Tuunainen

12.11. Saksalaisten viivytystaistelut Sallan ja Petsamon suunnilla syksyllä 1944 - filosofian maisteri Antti Karila

2.    ESITELMÄKOKOUS 10.12.

Filosofian tohtori Matti Lackman esitelmöi Jääkäriliikkeen alkuvaiheista 10.12. klo 18.00 alkaen Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki, kokoussali 104. Dosentti Lackman on pitkään tutkinut jääkäriliikettä ja kirjoittanut sen synnystä sekä toiminnasta lukuisia tietoteoksia.

Lämpimästi tervetuloa seuran loppuvuoden tilaisuuksiin!


Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 3-2014

Kesä alkaa olemaan lopuillaan ja edessä on seuran syyskausi.

1.    KANSA TAISTELI 1957-1986 -LEHDET VERKOSSA

Kansa Taisteli lehtien 1957 - 1986 kaikki numerot (347 kpl) ovat luettavissa ja ladattavissa sähköisinä SSHS:n sivustoilla osoitteessa http://kansataisteli.sshs.fi/ Sivustolta löytyy mittava 61 sivuinen artikkelikohtainen hakemisto helpottamaan kiinnostavien juttujen hakemista.

Tämän on tehnyt mahdolliseksi vesankalainen aktiivinen sotahistorian harrastaja ja seuramme jäsen Timo Hakala. Hän on usean vuoden työn tuloksena skannannut kaikki nämä lehdet sähköisen asuun luoden mahdollisuuden kaikille suomalaisille tutustua viime sotien veteraanisukupolven henkiseen purkautumisväylään.

Seuran hallitus esittää parhaimmat kiitoksensa tästä laajasta työstä Timo Hakalalle sekä Timo Julkuselle Bonnier -kustantamoon julkaisuoikeuksista ja SiteFactory Oy:lle teknisestä toteutuksesta. Hankkeen puuhamiehenä seuran puolelta on toiminut jäsensihteeri Jukka Heikkilä, joka ansiokkaasti kuljetti projektin maaliin.

Tilastoa: Kansa Taisteli sivuilla on käynyt 19.6 - 18.8 mennessä yli 14.000 vierailijaa, istuntoja on ollut kaikkiaan yli 26.000 ja uusia kävijöistä on 55 %. Vastaavat luvut Sotahistorialliset kohteet sivuston osalta 17.1 - 18.8 mennessä ovat yli 11.000 vierailijaa, istuntoja on kaikkiaan yli 14.000 ja uusia kävijöistä on 75 %. Uusia jäseniä varsinkin Kansa Taisteli sivusto on tuonut runsaasti.

2.    MAAKUNTASEMINAARI LAHDEN HENNALASSA LA 13.9.

Seminaaripaikka: Mannerheim-auditorio, Lahden varuskunta, Hennalankatu 259, Lahti

klo 12.00-12.15

Seminaarin avaus

puheenjohtaja,                         dosentti Pentti Airio

klo 12.15-13.00

Lahti 1918

everstiluutnantti Seppo

Toivonen

klo 13.00-13.45

Kenraaliluutnantti K. L. Oesch

ja Lahti

filosofian tohtori Vesa Määttä

klo 13.45-14.15

Kahvitauko

auditorion ulkopuolella

klo 14.15-15.00

IV AK:n huolto jatkosodassa

eversti Keijo Suominen

klo 15.00-15.45

Pyhäniemen ja Vesivehmaan

lentotukikohdat talvi- ja jatkosodassa

ekonomi Ahti Saarinen

klo 15.45-16.00

Seminaarin päättäminen / mahdolliset yleisökysymykset

puheenjohtaja,                         dosentti Pentti Airio

Ilmoittautuminen: Seminaari on avoin ja maksuton Suomen kansalaisille. joten varaudu varuskunta-alueen portilla  todistamaan henkilöllisyytesi. Seminaariin pyydetään ilmoittautumaan oheisen sähköisen ilmoittautumislinkin kautta 29.8.2014 mennessä http://www.sshs.fi/ilmoittautumiset/seminaarit/

Lämpimästi tervetuloa !

3.    SYYSKAUDEN ESITELMÄKOKOUKSET 17.9. JA 10.12.

17.9. klo 18 alkaen Tieteiden talolla, Kirkkokatu 6, Helsinki, kokoussali 104: yleisesikuntamajuri Marko Palokangas;   Sissitoiminta suomalaisessa sotataidossa. Esitys perustuu hänen 2014 tarkastettuun väitöskirjaan "Räjähtävää tyhjyyttä. Sissitoiminta suomalaisessa sotataidossa".

10.12. klo 18 alkaen (sama tila kuin yllä): FT Matti Lackman Jääkäriliikkeen alkuvaiheet. Dosentti Lackman on pitkään tutkinut jääkäriliikettä ja kirjoittanut sen synnystä sekä toiminnasta lukuisia tietoteoksia.

4.    JATKOSOTAA KÄSITTELEVÄ ESITELMÄSARJA 15.10. - 12.11.

Esitelmäsarja järjestetään Sotamuseon juhlasalissa, (Liisankatu 1, Helsinki) keskiviikkoiltaisin. Tarkempi ohjelma löytyy seuran kotisivuilta www.sshs.fi syyskuun kuluessa.

5.    JÄSENTEN YHTEYSTIEDOT

Keräämme edelleenkin seuran jäsenten sähköpostiosoitteita nopeuttamaan tiedotusta. Pyydetään ilmoittamaan se (ml. muutokset) seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen: jukkaeheikkila(at)gmail.com .

Tervetuloa syyskauden 2014 tilaisuuksiin !

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

 

JÄSENKIRJE 2-2014

1.    VUOSIKOKOUS

Sotahistoriallisen Seuran vuosikokous pidettiin 26.3.2014. Vuosikokouksen valitsemana puheenjohtajana jatkaa prikaatinkenraali, sotatieteiden tohtori Pentti Airio. Hallitukseen valittiin kaksi uutta jäsentä. Vuosikokouksen jälkeen seuran hallitus järjestäytyi 26.3.2014. 

Seuran hallituksen muut jäsenet  vuonna 2014:

Varapuheenjohtaja: dosentti Mikko Karjalainen
Jäsensihteeri sekä kotisivuista vastaava: tietohallintojohtaja Jukka Heikkilä
Matkasihteeri: sihteeri Pirjo Pesonen

Sihteeri: kauppatieteiden kandidaatti Jari Forsblom
Aseasiantuntija: Sotamuseon johtaja Harri Huusko
Rahastonhoitaja: suunnittelija Pertti Räisänen
Kirjallisuustoimittaja: dosentti Pasi Tuunainen
Sotahistoriallisen Aikakauskirjan päätoimittaja: filosofian maisteri Riitta Blomgren
Sotilasilmailun asiantuntija: diplomi-insinööri Carl-Fredrik Geust
Erikoissairaanhoitaja Eeva Tammi
Eversti Max Sjöblom

Everstiluutnantti Yrjö Lehtonen
Lisäksi toimihenkilönä: Pro gradu -toimikunnan puheenjohtaja: valtiotieteiden tohtori Esko Vuorisjärvi 

2.    VUOSIKOKOUKSESSA PALKITUT

Vuosikokouksen alussa jaettiin kymmenennen kerran seuran pro gradu -palkinto. 1. palkinnon, 3 000 euron stipendin, sai Antti Veikko Haimila tutkielmastaan "Päämajan ja merivoimien suhde rannikolla suoritettujen operaatioiden suunnittelussa ja toimeenpanossa jatkosodassa" (MPKK). 2. palkinto jaettiin, 1 000 euron stipendi kummallekin tutkielmalle: Juho Annala, "Suomen osallistuminen Kosovo Force - operaatioon vuonna 1999" (Jyväskylän yliopisto) ja Jussi Pekka Hiltunen, "Kehityspaineita ja muutosvastarintaa, Suomen armeijan panssarintorjunta oppivana organisaationa vuosina 1943 - 1944" (Itä-Suomen yliopisto).

3.    KEVÄTKAUDEN ESITELMÄKOKOUS 23.4.

Professori Jussi T. Lappalainen esitelmöi keskiviikkona 23.4.2014 klo 18 alkaen aiheesta "Sodankäynnin ongelmia Kustaa III:n sodan Savossa 1788-1790". Esitelmäkokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki). Esitelmä pohjautuu Lappalaisen myöhemmin julkaistavaan kirjaan.

4.    JÄSENMAKSU 2014

Vuosikokous hyväksyi jäsenmaksuksi 33 euroa. Jäsenmaksun maksaneet saavat vuosittain Sotahistoriallisen Aikakauskirjan ja voivat osallistua seuran toimintaan.

5.    VUODEN 2014 MATKAT JA RETKET

Edellisestä jäsenkirjeestä poiketen seura ei järjestä opastettua retkeä  Hangon Riilahden meritaistelun 300 vuotisjuhlallisuuksiin. Aiheesta kiinnostuneet voivat seurata tapahtuman tiedotteita:  http://www.riilahti1714.fi/typo3/index.php?id=suomeksi

MATKA KARJALAN KANNAKSELLE: Kevään matka Karjalan kannakselle tehdään edellisen kirjeen mukaisesti. Ensimmäiselle matkalle 16.-18.5. on tullut pari peruutuspaikkaa, joita voi tiedustella osoitteesta matkat@sshs.fi tai puhelimitse  +358 50 382 0722

MATKAT  ITALIAAN 14.-17.9.2014 ja 20.-23.9.2014

Seura järjestää syyskuulla kaksi matkaa Italiaan 14.-17.9.2014 sekä 20.-23.9.2014 teemana "Sotahistoriaa ja kulttuuria Amalfin rannikolla". Asiantuntijaoppaana on eversti, evp Sampo Ahto ja vastuullinen matkanjärjestäjä on Lomalinja.

Matkan hinta on 1176 euroa. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki-Rooma-Helsinki, linja-autokuljetukset, majoitus hotelli Piazza Bellinissä, aamiaiset, 3 x lounas ja 1 x päivällinen, oppaiden palvelut sekä tiemaksut, verot ja kulkuluvat. Sisäänpääsymaksut: Maihinnousumuseo Anziossa, Reggia di Caserta, Pompeijin kaivaukset sekä Paestumin argeologinen museo. Yhden hengen huoneita pyritään saamaan niitä haluaville, lisämaksu tällöin 150 euroa.

Ilmoittautuminen alkaa maanantaina 7.4.2014 klo 18.00. Ilmoittautumiset ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi > ilmoittautumiset > pitkät matkat  ja toissijaisesti puhelimitse numeroon  +358 50 382 0722 viestillä 30.4.2014 mennessä.

Matkaohjelma:

 1. päivä. Lento AY781 klo 0750-1015 Helsinki-Rooma. Ajo Anzion merenrantakaupunkiin, jossa tapahtui tammikuussa 1944 liittoutuneiden maihinnousu. Ajo Tyrrhennan meren rannikkoa seuraillen Napoliin, majoittuminen hotelliin ja päivällinen,
 2. Ajo Amalfin rannikkoa pitkin Salernoon, jonne liittoutuneet rantautuivat 1943 ja edelleen Paestumin arkeologiselle alueelle. Tutustutaan myös Suur-Kreikan aikaisiin temppeleihin.
 3. Casertan kaupungissa tutustutaan barokkilinnaan, Reggia di Caserta, mikä  oli II maailmansodan aikana liittoutuneiden päämajana. Ajo Pompeijiin, jossa opastettu kierros.
 4. Monte Cassinon luostari, lounas ja lähtö Rooman lentokentälle. Lento AY784 lähtee Helsinkiin klo 19.45 ja on Helsingissä 00.05.

6.    MAAKUNTASEMINAARI LAHDESSA 13.9.

Seura järjestää lauantaina 13. syyskuuta 2014 Lahdessa, Hennalan varuskunta-alueella sotahistoriallisen seminaarin, jossa käsitellään Lahden alueen sota- ja varuskuntahistoriaa. Tarkka ohjelma ja ilmoittaumisohjeet julkaistaan seuraavassa jäsenkirjeessä. Kuljetus järjestetään Lahden rautatieasemalta klo 11.20 seminaaripaikalle ja seminaarin jälkeen takaisin rautatieasemalle. Ilmoittautuminen seminaariin internetissä osoitteessa www.shhs.fi > ilmoittautumiset > seminaari. Ilmoittautumiset 29.8.2014 mennessä.

7.    SYYSKAUDEN 1. ESITELMÄKOKOUS 17.9.

Majuri Marko Palokangas esitelmöi Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki)  17.9. klo 18 väitöskirjaansa perustavasta aiheesta: Sissitoiminta suomalaisessa sotataidossa

8.    SYKSYN ESITELMÄSARJA

Seura järjestää loka-marraskuussa viisiosaisen esitelmäsarjan, jossa paneudutaan kesän 1944 torjuntataisteluihin. Tarkka ohjelma julkaistaan seuraavassa jäsenkirjeessä.

9.    MUUTA

Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan (ml. muutokset) pyydetään ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen: jukkaeheikkila(at)gmail.com

Nähdään vuoden 2014 tilaisuuksissa !

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 1-2014

Seuran hallitus haluaa kiittää lämpimästi kaikkia 70 v juhliimme osallistuneita ja järjestelyihin myötävaikuttaneita. Päivän seminaariosuuteen osallistui n. 280 henkilöä sekä iltajuhlaosuuteen 141. Yhdessä teimme päivästä erittäin onnistuneen!

1.    VUOSIKOKOUS 26.3.2014

Suomen Sotahistoriallisen Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) keskiviikkona 26.3.2014 klo 18.00 alkaen. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:

1)        Kokouksen puheenjohtajan vaali
2)        Kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali,
3)        Kokouksen laillisuuden toteaminen,
4)        Kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen,
5)        Toimintakertomus ja tilinpäätös (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus),
6)        Hallituksen ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapaus,
7)        Yhdistyksen puheenjohtajan vaali,
8)        Hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali,
9)        Kahden (2) tilintarkastajan sekä kahden (2) varamiehen vaali,
10)     Toimintasuunnitelma,
11)     Vuosi- ja liittymismaksu,
12)     Talousarvio,
13)     Muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat.

Hallituksen esitys vuoden 2013 toimintakertomuksesta ja vuoden 2014 toimintasuunnitelmasta ovat nähtävissä helmikuun 2014 kuluessa Sotahistoriallisen Seuran internet-kotisivuilla, osoitteessa www.sshs.fi.

Ennen kokousta jaetaan mahdolliset huomionosoitukset sekä julkistetaan Seuran gradupalkinnot.

Vuosikokouksen jälkeen dosentti Jukka Kulomaa pitää esitelmän aiheesta "Kaappaushyökkäys Afganistaniin vuonna 1979".

2.    ESITELMÄSARJA: HELSINGIN SUURPOMMITUKSET 1944

Seura järjestää yhteistyössä Sotamuseon ja Ilmatorjuntayhdistyksen kanssa Helsingin suurpommituksia käsittelevän esitelmäsarjan. Esitelmät pidetään keskiviikkoisin klo 18-19 Sotamuseon auditoriossa, Liisankatu 1, Helsinki seuraavasti:

 • 5.2. Eversti Ahti Lappi: Helsingin ilmapuolustuskyvyn parantaminen 1943-1944.
 • 12.2. Diplomi-insinööri Carl-Fredrik Geust: Helsinki Neuvostoliiton kaukopommitusilmavoimien (ADD) strategisena kohteena.
 • 19.2. Eversti Ahti Lappi: Helsingin ilmapuolustuksen torjuntavoitto 1944.
 • 26.2. Filosofian kandidaatti, erikoistutkija Martti Helminen: Helsingin pommitustuhot helmikuussa 1944.

Sotamuseon sotilaskoti on auki yllämainittuina päivinä klo 16-18. Samaten on tällöin museon näyttelyyn "Hakkapeliitoista rauhanturvaajiin" vapaa pääsy. Tervetuloa! 

3.    KEVÄTKAUDEN ESITELMÄKOKOUS

Professori Jussi T. Lappalainen esitelmöi 23.4.2014 aiheesta "Sodankäynnin ongelmia Kustaa III:n sodan Savossa 1788-1790". Esitelmäkokous pidetään Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) 23. huhtikuuta 2014 kello 18.00 alkaen. Esitelmä pohjautuu Lappalaisen myöhemmin julkaistavaan kirjaan.

4.    KEVÄÄN 2014 MATKAT JA RETKET

Suomen Sotahistoriallinen Seura järjestää kaksi matkaa Venäjälle, Karjalan kannakselle, 16.-18.5.2014 ja  23.-25.5.2014. Matkojen teemana on "Jatkosodan hyökkäysvaihe 1941 ja torjuntataistelut kesällä 1944 kannaksella". Matkan asiantuntijaoppaana on everstiluutnantti, VTM Ari Raunio.

Matkalle lähdetään Helsingistä perjantaina 16.5. tai 23.5. klo 07.00 ja matka päättyy Helsinkiin sunnuntaina illalla. Matkan hinta on ryhmän koon mukaan 340 -370 €  + viisumimaksu 70 €. Hintaan sisältyy linja-autokuljetukset, majoitukset kahden (2) hengen huoneissa, aamiaiset, lounaat (yksi kenttälounas), kaksi päivällistä sekä oppaan palvelut. Yhden (1) hengen huoneen lisämaksu on 57 €.  Majoitukset Terijoella  hotelli  Repinskajassa ja Viipurissa hotelli Druzba tai Gergon (Viipurin hotelli saattaa muuttua).

Matkaohjelma ja kohteet:

Perjantai: Lähtö Helsingistä - Rajanylitys Vaalimaalta-Viipuri-Terijoki
"Hyökkäys Karjalan kannakselle 1941."
Kohteet: Viipurinlahti, Porlammi, Koivisto, Terijoki

Lauantai: "Kesän 1944 torjuntataistelut Kannaksella."
Kohteet: Valkeasaari, Siiranmäki, Kuuterselkä, Viipuri.

Sunnuntai: "Torjuntataistelut VKT-linjalle."
Kohteet: Tienhaara, Tali, Ihantala.
Paluu Helsinkiin illan kuluessa. Ohjelman muutokset mahdollisia.

Ilmoittautuminen alkaa torstaina 30.1.2014 klo 18.00. Ilmoittautumiset ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi ilmoittautumiset> Venäjän matkat tai toissijaisesti puhelimitse numeroon              +358 50 382 0722    10.3.2014 mennessä.

Riilahden meritaistelu 300 v Hangossa 26.7.2014

Seura tulee järjestämään opastusta tähän Hangon kaupungin järjestämään Riilahden meritaistelun 300 vuotispäivään. Tarkempaa tietoa tulee seuraavassa jäsenkirjeessä. Lisätietoa liittyen juhlallisuuksiin:  http://www.riilahti1714.fi/typo3/index.php?id=tapahtumat2014  

Syksyn matkoista ilmoitetaan huhtikuun jäsenkirjeessä.

5.    MAAKUNTASEMINAARI

Seura järjestää 6.9.2014 Lahden Hennalan varuskunnassa huoltotoimintaa käsittelevän seminaarin. Tarkempi ohjelma kerrotaan seuraavassa jäsenkirjeessä.  

6.    SOTAHISTORIALLISET KOHTEET

Seura julkaisi juhlapäivänään 17.1 sivustollaan www.sshs.fi osion sotahistoriallisista kohteista, joka on tarkoitettu jäsenille ja kaikille sotahistoriallisista kohteista kiinnostuneille. Kohteet ovat rajojemme ulkopuolelta etupäässä lähialueilta sekä muualta Euroopasta ja digitoituja kohteita on nyt yli 400 kpl.  Etsijä voi hakea kohteita maittain, alueittain tai sitten aivan vapaalla hakusanalla. Kohteesta löytyy kuvia, kohteen tiedot, kartta sekä koordinaatit ja lisäksi on suorat linkit Google Maps ja Google Earth sovelluksiin.Toteutuksen runko on joensuulaisen Sitefactory Oy:n alusta ja ohjelmiston toteutus on tehty yhteistyönä yrityksen kanssa. Kohdetiedoista ovat vastanneet muutamat seuran henkilöt. Kohteita tulee ajan myötä lisää sekä otamme toki vastaan hyviä ehdotuksia vastaan osoitteessa koordinaatit@sshs.fi. Osioon pääsee toki sivustomme kautta tai sitten suoraan osoitteella www.sotahistoriallisetkohteet.fi 

MUUTA

Jäsenmaksulaskut lähetetään vuosikokouksen jälkeen kokouksen vahvistettua jäsenmaksun suuruuden.

Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan (ml. muutokset) pyydetään ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen  jukkaeheikkil(at)gmail.com.

Nähdään vuoden 2014 tilaisuuksissa !


Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 2-2013

1.    SEURAN POSTIOSOITE ON MUUTTUNUT

Suomen Sotahistoriallisen Seuran postiosoite muuttui tammikuun alussa. Uusi osoite on PL65, 00101 Helsinki.

2.    RETKI SUOMENLINNAAN 19.5.2013

Seura järjestää yhteistyössä Sotamuseon kanssa retken Suomenlinnaan 19.5.2013. Retkellä tutustutaan entisöityyn sukellusvene Vesikkoon ja Suomenlinnakeskuksen sukellusvenenäyttelyyn. Retken ohjelma on seuraava:

13.00     Suomalaisten sukellusveneiden historia - Suunnittelija Juha Joutsi (Maneesi, Suomenlinna)

14.00     Kahvitauko - Rannikkosotilaskotiyhdistys (Maneesi)

14.30     Tutustuminen sukellusvene Vesikkoon ja sukellusvenenäyttelyyn - Sotamuseon henkilökunta

16.00     Tilaisuus päättyy. Mahdollisuus tutustua omatoimisesti Maneesin "Autonomiasta Atalantaan" -näyttelyyn

Retken hinta on 5,00 euroa, sisältäen opastuksen sekä kahvin ja sämpylän. Ilmoittautumiset ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi ilmoittautumiset ? Päiväretket tai toissijaisesti teksti- tai puhelinvastaajaviestillä numeroon 050-382 0722 viimeistään 30.4.2013 mennessä. Retkelle mahtuu vielä muutama henkilö. Ilmoittautuminen 30.4.2013 mennessä.

Seura ei järjestä yhteislauttamatkaa Suomenlinnaan. HSL:n lautat Kauppatorilta Suomenlinnaan lähtevät kello 12.15 ja 12.30. Lisäksi osallistujia pyydetään huomioimaan, että Suomenlinnan maasto osin vaikeakulkuista, joten liikuntarajoitteisten kannattaa harkita retkelle osallistumista.

3.    VUODEN 2013 SYYSKAUDEN MATKAT

Matka Saarenmaalle 22.-25.8.2013

Seura järjestää 22.-25. elokuuta matkan Saarenmaalle. Matkan aikana tutustutaan saaren sota- ja kulttuurihistoriaan. Matkan pääteemana ovat puna-armeijan ja saksalaisten taistelut toisessa maailmansodassa. Matkalla tutustutaan muun muassa Sörven niemimaan taistelupaikkoihin. Muita vierailukohteita ovat Muhun saaren kivikautinen kylä ja Saarenmaan museo.

Matkalle lähdetään Helsingistä torstaina 22. 8. aamulaivalla. Paluu Helsinkiin on 25.8. illan kuluessa. Matkan hinta on 360 €. Hintaan sisältyvät: linja-autokuljetukset, laivamatkat kansipaikoin m/s Finlandialla Helsinki - Tallinna - Helsinki, lauttamatkat Virtsu - Kuivastu - Virtsu, majoitus Kuressaaressa hotelli Meressä (2 hengen huoneet). Menomatkalla laivalla nautitaan aamiainen ja paluumatkalla päivällinen. Hotellissa tarjotaan kolme aamiaista ja päivällistä. Lisäksi hintaan sisältyy sisäänpääsy Saarenmaan museoon sekä oppaan palvelut. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 77 €.

Ilmoittautuminen matkalle alkaa 26.4.2013 kello 15.00. Ilmoittautumiset ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi ilmoittautumiset ? matkat tai toissijaisesti puhelimitse, teksti- tai puhelinvastaajaviestillä numeroon 050 382 0722. Ilmoittautuminen päättyy 3.6.2013 kuluessa.


Matka Berliiniin 8.-11.10.2013

Seuran syysmatkalla Berliiniin 8.-11.10. tutustumme eversti (evp) Sampo Ahdon johdolla Berliinin taisteluihin. Ohjelmassa myös käynti Checkpoint Charliella, Potsdamin kohteissa, Sans Soucin linnassa ja Cecilienhofissa.

Matkalle lähdetään Helsinki-Vantaan lentoasemalta tiistaina 8.10. Finnairin lento Berliiniin lähtee kello 08.10. Helsinkiin palataan perjantaina 11.10. kello 22.00. Matkan hinta on 897 €. Hintaan sisältyvät: lennot Helsinki - Berliini - Helsinki, majoitus hotelli Wyndham Grand Berlin Potsdamer Platzissa (2 hengen huoneet), illalliset ja aamiaiset hotellissa, bussikuljetukset Berliinissä sekä sisäänpääsymaksut Checkpoint Charlie- ja muurimuseoon sekä Sans Soucin ja Cecilienhofin linnoihin. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 87 €.

Ilmoittautuminen matkalle alkaa 26.4.2013 kello 15.30. Ilmoittautumiset ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi ilmoittautumiset ? matkat tai toissijaisesti puhelimitse, teksti- tai puhelinvastaajaviestillä numeroon 050 382 0722. Ilmoittautuminen päättyy 3.6.2013 kuluessa.

Venäjän matkoja tehdään taas ensivuoden puolella.

4.    SYKSYN ESITELMÄKOKOUS 11.9.2013

Syksyn ensimmäinen esitelmäkokous pidetään Helsingissä Tieteiden talolla keskiviikkona 11.9.2013 kello 18.00. Pasi Pirttikoski esitelmöi aiheesta "ERNA-miehet ja suomalainen laskuvarjohyppykoulutus"

5.    MUUTA

Vuoden 2013 jäsenmaksulasku on tämän jäsenkirjeen liitteenä.

Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan (ml. muutokset) pyydetään ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen jukkaeheikkila@gmail.com

Nähdään vuoden 2013 tilaisuuksissa
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 3/2012

1.    SYYSKAUDEN LYHYT MATKA ETELÄ-SAVOON ON PERUTTU

Syyskaudelle suunniteltu lyhyt matka Kustaan sodan taistelupaikoille Etelä-Savoon on jouduttu perumaan vähäisen osanottajamäärän vuoksi.

2.    SYKSYN YLEISÖSEMINAARI LAPEENRANNASSA 1.9.2012

Sotahistoriallinen Seura järjestää Maasotakoululla 1.9. kello 10.00-15.15 "Sotiemme elokuvadokumentit" yleisöseminaarin. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Seminaarin ohjelma:

10.15 -   10.30   Avaussanat - Seuran puheenjohtaja, dosentti Pentti Airio

10.30 -    11.15  Elokuva-aineistot sotahistorian lähteinä - Professori Ohto Manninen

11.15 -    12.00  Vapaussota ja vallankumous 1918 - Filosofian tohtori Vesa Määttä

12.00 -     13.00  Lounastauko

13.00 -     13.45  Talvi- ja jatkosodan uutiskatsaukset - Arkistonhoitaja Tommi Partanen

14.00 -     14.45  Armeijan propagandaa kotirintamalle - Suursaaren valtaus 1942 - Tutkija Kauko Rumpunen

14.45 -    15.00  Päätöskeskustelu

Koska seminaari järjestetään sotilasalueella, tulee osallistujien olla suomen kansalaisia ja jokaisen osallistujan on todistettava henkilöllisyytensä Maasotakoulun portilla kuvallisella henkilötodistuksella.

Lappeenrannan seudulla asuvia seuran jäseniä pyydetään tiedottamaan seminaarista.

Juna Helsingistä Lappeenrantaan lähtee kello 07.12 ja on perillä kello 09.20. Juna Lappeenrannasta takaisin Helsinkiin lähtee kello 17.38 ja on Helsingissä kello 19.48. Lappeenrannan rautatieasemalta on Maasotakoululle noin kilometrin kävelymatka.

3.    SOTAHISTORIAN LÄHTEET KANSALLISARKISTOSSA

Sotahistoriallinen Seura järjestää yhteistyössä Kansallisarkiston kanssa esittelytilaisuuden sotahistorian lähdeaineistoista. Tilaisuus pidetään Kansallisarkiston (Rauhankatu 17, Helsinki) luentosalissa 10.10. kello 18.00-19.00. Tilaisuudessa Kansallisarkiston henkilökunta esittelee arkistossa säilytettäviä sotahistorian lähteitä sekä kertoo arkistoaineiston tilausjärjestelmistä ja aineistojen käytöstä.

Tilaisuuteen voi osallistua enintään 60 henkilöä ja siihen tulee ilmoittautua etukäteen. Ilmoittautuminen ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi ilmoittautumiset ? sotahistorian lähdeaineistot tai toissijaisesti teksti- tai puhelinvastaajaviestillä numeroon 050-382 0722. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 30.9.2012.

4.    SYKSYN ESITELMÄKOKOUKSET

Syksyn ensimmäinen esitelmäkokous pidetään Helsingissä Tieteiden talolla 19.9.2012 kello 18.00. Dosentti Pasi Tuunainen esitelmöi aiheesta "Alpo K. Marttisen kylmä sota". Esitelmässä käsitellään Marttisen toimintaa vuosina 1947-1975. Esitelmä perustuu Tuunaisen kirjoittamaan ja lokakuussa 2012 julkaistavaan elämäkertateokseen "Marttinen - kahden armeijan soturi".

Syksyn toinen esitelmäkokous järjestetään Helsingissä Tieteiden talolla 12.12.2012 kello 18.00. Everstiluutnantti, ST Janne Mäkitalo pitää esitelmän aiheesta "Yhdistetty operaatio jugoslavialaisessa sotataidossa kylmän sodan loppupuolella - Olisiko siitä otettavissa meille oppia?" Esitelmä perustuu Mäkitalon toukokuussa hyväksyttyyn väitöskirjaan "Partisaanisodasta alueelliseen puolustusjärjestelmään - Jugoslavialaisen sotataidollisen ajattelun kehittyminen toisen maailmansodan jälkeen".

5.    "JATKOSODASSA" LUENTOSARJA

Sotahistoriallinen Seura järjestää jatkosodan aikaa käsittelevän yleisöluentosarjan syksyllä 2012.

Esitelmät pidetään Sibelius-lukion juhlasalissa (Liisankatu 13) keskiviikkoiltaisin kello 18.00-19.00. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Luentosarjan ohjelma: 

17.10.       Motinteosta mottimetsään - yritys palata rauhanajan organisaatioon talvella 1942

- Kenraalimajuri, filosofian tohtori Vesa Tynkkynen

24.10.      Filmimiehet mobilisoituina - TK-kuvaus jatkosodassa

- Museonjohtaja Lauri Tykkyläinen

31.10.      Hengen asein - tarinaa sota-ajan tiedotuksesta ja viihteestä

- Opettaja, reservin kapteeni Seppo Hovi

7.11.        Suomalainen sotamies on kekseliäs - Jatkosodan keksintöjä

- Filosofian tohtori Mikko Karjalainen

14.11.        Sankarit kuriin - sotapoliisit jatkosodassa

- Eversti, professori Pasi Kesseli

6.    MUUTA

Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan (ml. muutokset) pyydetään ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen jukkaeheikkila @ gmail.com

Nähdään vuoden 2012 tilaisuuksissa

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 1-2012  / 15.2.2012

1.    VUOSIKOKOUS 21.3.2012

Suomen Sotahistoriallisen Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään keskiviikkona 21.3.2012 klo 18.00 alkaen Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki). Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:

1) kokouksen puheenjohtajan vaali,
2) kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali,
3) kokouksen laillisuuden toteaminen,
4) kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen,
5) toimintakertomus ja tilinpäätös (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus),
6) hallituksen ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapaus,
7) yhdistyksen puheenjohtajan vaali,
8) hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali,
9) kahden (2) tilintarkastajan, joista toisen tulee olla hyväksytty, ja kahden (2) varamiehen, joista toisen tulee olla hyväksytty, vaali,
10) toimintasuunnitelma,
11) vuosi- ja liittymismaksu,
12) talousarvio ja
13) muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat.

Kohdassa 13 käsitellään hallituksen esitys sotaveteraanien jäsenyyden muuttamisesta maksuttomaksi ainaisjäsenyydeksi.

Vuoden 2011 toimintakertomus ja vuoden 2012 toimintasuunnitelma ovat nähtävissä Sotahistoriallisen Seuran internet-kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi helmikuun 2012 kuluessa.

Ennen kokousta seura jakaa huomionosoitukset ja julkistaa seuran gradupalkinnot.

Vuosikokouksen jälkeen VTM Torsten Ekman pitää esitelmän otsikolla "Keisarin suomalaiset sotajoukot - Suomen sotalaitoksen uudelleenjärjestely vuoden 1809 jälkeen."

2.    JÄSENRETKI KUNINKAANSAAREEN JA VALLISAAREEN 26.5.2012

Lauantaina 26.5. seura tekee retken Helsingin edustalla oleviin Kuninkaansaaren ja Vallisaaren linnoitussaariin. Päivän aikana tutustutaan suurelta yleisöltä suljettujen saarten historiaan ja linnotteisiin everstiluutnantti (evp) Jarmo Niemisen opastamana. Retken hinta on 30 euroa. Hinta sisältää kahvin tai teen ja leivän.

Retkelle lähdetään Eteläsatamasta Vanhan kauppahallin edestä klo 09.00. Saaresta palataan viimeistään klo 16.00. Mukaan mahtuu 50 henkilöä.

Ilmoittautuminen ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi ilmoittautumiset> Päiväretket tai toissijaisesti puhelimitse +358 50 3820722 viimeistään 11.5.2012.

Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla osallistumismaksu Sotahistoriallisen seuran tilille

FI61 5309 0220 0212 13.

3.    JÄSENMATKA VIENAAN 7.-11.6.2012

Kevätkauden matka tehdään Vienan Karjalaan ja Rukajärvelle 7.-11.6. Matkan teemana ovat       III Armeijakunnan taistelut Uhtuan-Kiestingin suunnalla sekä Rukajärven suunnan taistelut jatkosodassa. Asiantuntijaoppaana toimii everstiluutnantti (evp), VTM Ari Raunio.

Matka alkaa Helsingistä, mistä ensimmäisenä matkapäivänä ajetaan Kostamukseen Venäjän puolelle, missä yövytään hotelli Fregatissa. Toinen yöpyminen Kalevalassa (Uhtualla) hotelleissa Welt ja Sampo, kolmas yö (Vienan) Kemissä hotelli Prichalissa ja neljäs yö jälleen hotelli Fregatissa Kostamuksessa. Viimeisenä matkapäivänä ajetaan Kostamuksesta Helsinkiin.   

Matkalle lähtö Helsingistä 7.6. klo 06.00. Paluu Helsinkiin 11.6. illalla. 

Matkan hinta on 570-620 euroa ryhmän koosta riippuen. Hintaa sisältyvät linja-automatkat Helsingistä-Helsinkiin, majoitukset puolihoidolla, 3 x metsälounas, viisumikulut ja oppaiden palvelut. Yhden hengen huoneita ei voi varmuudella luvata, mutta halukkaille pyritään järjestämään sellainen.

Ilmoittautuminen ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi ilmoittautumiset> Venäjän matkat tai toissijaisesti puhelimitse +358 50 3820722 viimeistään 30.3.2012.

4.    JÄSENMATKA ITÄ-PREUSSIIN JA BALTIAAN 7.-15.8.2012

Syyskauden ulkomaanmatka tehdään Itä-Preussiin ja Baltiaan 7.-15.8. Asiantuntijaoppaana toimii eversti (evp) Sampo Ahto. Matkan pääteemana on maailmansotien sotahistoria, mutta myös vanhempi sotahistoria ja kulttuurihistoria kuuluvat matkan aiheisiin.

Käyntikohteita ovat mm. Westerplatten, Malbork (Marienburg), Tannenberg, Swieta Lipka (Heiligelinden), Kertzyn (Rastenburg), Hitlerin päämaja Wolfsschanze, Saksan maavoimien esikunta Mauerwald, Preussisch Eylau, Kaliningrad (Köningsberg), Kuurin kynnäs, Riika, Pärnu ja Tallinna.

Matkan hinta on 1 000-1 100 euroa ryhmän koosta riippuen. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 275 euroa.

Hintaan sisältyvät laivamatka Helsinki-Gdynia kahden hengen hytissä, bussikuljetukset, hotellimajoitukset kahden hengen huoneessa, puolihoito, sisäänpääsymaksut ohjelman kohteisiin, laivaliput Kuurin kynnäkseltä Klaipedaan, oppaan palvelut, Venäjän viisumi. Tarkempi matkaohjelma tulee seuran sivuille.

Ilmoittautuminen ensisijaisesti internetissä osoitteessa www.sshs.fi ilmoittautuminen> Pitkät matkat tai toissijaisesti puhelimitse +358 50 3820722 viimeistään 23.4.2012.

5.    MUUTA

Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan (ml. muutokset) pyydetään ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen jukkaeheikkila@gmail.com

Nähdään vuoden 2012 tilaisuuksissa
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 3-2011

1. RETKET JA MATKAT

Jäsenretki Kotkaan 27.8.2011

Lauantaina 27.8.2011 seura tekee retken Kotkaan. Retkellä tutustutaan Kotkan alueen maa- ja merilinnoituksiin.

Matkaohjelma:

07.30 Lähtö Helsingistä (Rautatientorin turistibussipysäkiltä, Fennian edestä)
09.00 Tutustuminen Kyminlinnaan
10.30 Langinkosken keisarillinen kalastusmaja
12.00 Merikuljetus Kotkan Sapokasta, merimatkan aikana lounas
12.45 Tutustuminen Rankkiin
15.00 Lähtö Rankista, merimatkan aikana kahvi + pulla
15.45 Tutustuminen Varissaareen, ajan salliessa Kukourissa Fort Slava
18.00 Retken ohjelmallinen osuus päättyy Sapokassa
20.00 Paluu Helsinkiin.

Retken hinta on 50 euroa / henkilö. Hintaan sisältyvät bussi- ja laivakuljetukset, lounas, kahvi + pulla ja oppaiden palvelut kohteissa.

Sitovat ilmoittautumiset 1.8.2011 mennessä internetissä www.sshs.fi ja sieltä Ilmoittautumiset > Päiväretket (lomake sivun alalaidassa) tai puhelimitse 050 3820722.

Ilmoittautumisen yhteydessä pyydetään ilmoittamaan mahdollisista ruoka-aineallergioista.

2. JATKOSOTA -SEMINAARI MIKKELISSÄ 10.9.2011

Suomen Sotahistoriallinen Seura ja Savon sotilasperinneyhdistys Porrassalmi järjestävät yhteisse-minaarin 10.9.2011. Paikkana on Mikkelin Lyseo, Porrassalmenkatu 30, Mikkeli. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Seminaarilaiset voivat tutustua Jalkaväkimuseoon ennen seminaarin alkua.

Klo 12.00 - Avaus Suomen Sotahistoriallisen Seuran puheenjohtaja, eversti Pasi Kesseli
- Suomen ja Saksan operatiivinen koordinaatiosuunnitelma - sotatoimet Syvärille ja Vienan kanavalle. Filosofian tohtori Mikko Karjalainen
- Osasivatko suomalaiset hyökätä vuonna 1941? Dosentti Pasi Tuunainen
Klo 13.45-14.15 - Virkistäytymistauko - Sotilaskodin myyntipiste
Klo 14.15-16.00 - Savon miehet hyökkäyssodassa. Everstiluutnantti, dosentti Petteri Jouko
- Sotatalous osana hyökkäyssotaa. Professori Karl-Erik Michelsen.
Sitovat ilmoittautumiset 15.8.2011 mennessä internetissä www.sshs.fi ja sieltä Ilmoittautumiset > Seminaarit (lomake sivun alalaidassa) tai puhelimitse 050 3820722.

3. VÄLIRAUHA- JA JATKOSOTALUENTOSARJA

Sotahistoriallinen Seura järjestää ns. välirauhan aikaa ja jatkosodan alkua käsittelevän yleisöluento-sarjan kuluvana vuonna. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Luentosarja jakaantuu kolmeen osaan: kevään luentosarjaan Helsingissä, alkusyksyn yleisöseminaariin Mikkelissä sekä loppusyksyn luentosarjaan Helsingissä.

Syksyn luentosarja alkaa loka-marraskuun vaihteessa. Asiasta kerrotaan tarkemmin seuraavassa jä-senkirjeessä.

4. MUUTA

Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan (ml. muutokset) pyydetään il-moittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen jukkaeheikkila@gmail.com

Jäsenmaksut ovat erääntyneet. Olethan muistanut maksaa jäsenmaksusi?

Nähdään vuoden 2011 tilaisuuksissa
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 2-2011

1. SUOMEN SOTAHISTORIALLISEN SEURAN HALLITUS

Sotahistoriallisen Seuran vuosikokous pidettiin 23.3.2011. Vuosikokouksen valitsemana puheenjohtajana jatkaa yleisesikuntaeversti, dosentti Pasi Kesseli. Hallitukseen valittiin kaksi uutta jäsentä. Vuosikokouksen jälkeen seuran hallitus järjestäytyi 23.3.2011.

Seuran hallitus vuonna 2011

Puheenjohtaja: yleisesikuntaeversti, dosentti Pasi Kesseli
Varapuheenjohtaja: prikaatikenraali, sotatieteiden tohtori Pentti Airio
Jäsensihteeri: tietohallintojohtaja Jukka Heikkilä
Matkasihteeri: sihteeri Pirjo Pesonen
Aseasiantuntija: valtiotieteen maisteri Markku Palokangas
Rahastonhoitaja: suunnittelija Pertti Räisänen
Kirjallisuustoimittaja: dosentti Pasi Tuunainen
Sotahistoriallisen Aikakauskirjan toimitussihteeri: filosofian maisteri Riitta Blomgren
filosofian tohtori Mikko Karjalainen
diplomi-insinööri Carl-Fredrik Geust
erikoissairaanhoitaja Eeva Tammi
professori Ohto Manninen
eversti Max Sjöblom

Seuran toimihenkilöt vuonna 2011

Sihteeri: kapteeni Juha Hollanti
Kotisivuista vastaava: myyntipäällikkö Timo Kuusinen
Sotahistoriallisen Aikakauskirjan päätoimittaja: dosentti, filosofian tohtori Touko Perko
Pro gradu -toimikunnan puheenjohtaja: valtiotieteiden tohtori Esko Vuorisjärvi
Palkitsemistoimikunnan puheenjohtaja: varatuomari Heikki Pohjolainen

2. VUOSIKOKOUKSESSA PALKITUT

Vuosikokouksen alussa jaettiin seitsemännen kerran seuran pro gradu -palkinto. 1. palkinnon, 2 500 euron stipendin, sai Noora Wilms tutkielmastaan "Ryssän heilat ja pikku-iivanat", Sanomalehti- ja muistitietotutkimus suhtautumisesta neuvostoliittolaisten sotavankien kanssa seurustelleisiin naisiin ja heidän lapsiinsa. Toisen palkinnon, 2 000 euron stipendin, sai Mikko Mäkinen tutkielmastaan "Meidän taistomme käydään rauhan puolesta" Irakin kriisi ja sodanuhka Ranskan parlamentin debateissa vuosina 2002-03. Kolmannen palkinnon, 750 euron stipendin saivat Thomas Jokinen tutkielmastaan " Kenen Kosovo? Albaaniseparatismin vaiheet ja vaikutus Kosovon itsenäistymiskehitykseen vuosina 1945-2008" ja Antti Saarelainen tutkielmastaan: " Suomalainen sotilasidentiteetti yhteiskunnan muutoksessa toisen maailmansodan jälkeen."

3. JÄSENMAKSU 2011

Vuosikokous hyväksyi jäsenmaksuksi 33 euroa. Jäsenmaksun maksaneet saavat vuosittain Sotahistoriallisen Aikakauskirjan ja voivat osallistua seuran toimintaan.

4. UUDET KOTISIVUT

Seuran uudistetut kotisivut (www.sshs.fi) avataan vappuun mennessä. Sivujen kautta otamme nyt myös ilmoittautumiset seminaareihin tai matkoille.

5. JATKOSOTA -SEMINAARI MIKKELISSÄ 10.9.2011

Suomen Sotahistoriallinen Seura ja Savon sotilasperinneyhdistys Porrassalmi järjestävät yhteisse-minaarin 10.9.2011. Paikkana on Mikkelin Lyseo, Porrassalmenkatu 30, Mikkeli.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Seminaarilaiset voivat tutustua Jalkaväkimuseoon ennen seminaarin alkua.
Klo 12.00 - Avaus SSHS:n puheenjohtaja Pasi Kesseli
- Suomen ja Saksan operatiivinen koordinaatiosuunnitelma - sotatoimet Syvärille ja Vienan kanavalle. Tohtori Mikko Karjalainen
- Osasivatko suomalaiset hyökätä vuonna 1941. Dosentti Pasi Tuunainen
Klo 13.45-14.15 - Virkistäytymistauko - Sotilaskodin myyntipiste
Klo 14.15-16.00 - Savon miehet hyökkäyssodassa. Tohtori Petteri Jouko
- Sotatalous osana hyökkäyssotaa. Professori Karl-Erik Michelsen.
Sitovat ilmoittautumiset 15.8.2011 mennessä internetissä www.sshs.fi ja sieltä Ilmoittautumiset > Seminaarit (lomake sivun alalaidassa) tai puhelimitse 050 3820722.

6. RETKET JA MATKAT

Jäsenretki Kotkaan 27.8.2011

Lauantaina 27.8.2011 seura tekee retken Kotkaan. Retkellä tutustutaan Kotkan alueen maa- ja merilinnoituksiin. Yksityiskohdista ja ilmoittautumisesta kerrotaan tarkemmin seuraavassa jäsenkirjeessä.

Jäsenmatka Keski-Eurooppaan 28.9-3.10.2011

Syysmatka tehdään 28.9.-3.10.2011 Hollantiin, Belgiaan, Ranskaan ja Saksaan. Asiantuntijaoppaana toimii eversti Sampo Ahto.

Matkalla tutustutaan mm. Arnhemin taisteluun 1944, Eben Emaelin linnakkeen valtaukseen 1940 ja
Bastogneen. Vierailemme Verdunin taistelukentällä, käymme Hackenbergin linnakkeella (Maginot-linja), Strassburgissa, Haut-Koenigsbourgin keskiaikaisessa linnassa, Elsasissa viinitilalla, ensimmäisen maailmansodan taistelupaikalla Vogeesin vuoristossa Collet du Lingessä ja Cormarin kaupungissa.

Matkan hinta on 1 337-1 420 euroa riippuen ryhmän koosta. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki-Amsterdam,
ja Zürich-Helsinki, majoitukset hotellissa Maastrichtissa, Metzissä ja Obernaissa 2-hengen huoneessa, linja-autokuljetukset, puolihoito, pääsymaksut ohjelmassa kuuluviin kohteisiin ja oppaiden palvelut.

Yhden hengen huoneen lisämaksu on 245 euroa. Yksin matkustavan on varauduttava varaamaan yhden hengen huone, mikäli matkalla ei ole muita yksin matkustavia.

Sitovat ilmoittautumiset 15.6.2011 mennessä internetissä www.sshs.fi ja sieltä Ilmoittautumiset > Pitkät matkat (lomake sivun alalaidassa) tai puhelimitse 050 3820722.

7. MUUTA

Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan (ml. muutokset), voi tehdä ne tämän sivujen kauttatai sitten ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen jukkaeheikkila( at) gmail.com

Nähdään vuoden 2011 tilaisuuksissa

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 1-2011


1. VUOSIKOKOUS 23.3.2011
Suomen Sotahistoriallisen Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään keskiviikkona 23.03.2011 klo 18.00 alkaen Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki). Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:
1) kokouksen puheenjohtajan vaali,
2) kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali.
3) kokouksen laillisuuden toteaminen,
4) kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen,
5) toimintakertomus ja tilinpäätös (sis. tuloslaskelma, tase sekä tilintarkastuskertomus
6) hallituksen ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapaus,
7) yhdistyksen puheenjohtajan vaali,
8) hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali,
9) kahden (2) toiminnan tarkastajan, joista toisen tulee olla hyväksytty, ja kahden (2) varamiehen, joista toisen tulee olla hyväksytty, vaali,
10) toimintasuunnitelma,
11) vuosi- ja liittymismaksu,
12) talousarvio ja
13) muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat.
Vuoden 2010 toimintakertomus ja vuoden 2011 toimintasuunnitelma ovat nähtävissä Sotahistoriallisen Seuran internet-kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi helmikuun 2011 kuluessa.

Ennen kokousta seura jakaa huomionosoitukset ja julkistaa seuran gradupalkinnot.

Vuosikokouksen jälkeen FT Tapio Koskimies pitää esitelmän tuoreen väitöskirjansa aihealueesta otsikolla "Suomen sotilasstrategisesta asemasta kylmän sodan alkuvaiheessa".

2. VÄLIRAUHA- JA JATKOSOTALUENTOSARJA

Sotahistoriallinen Seura järjestää ns. välirauhan aikaa ja jatkosodan alkua käsittelevän yleisöluen-tosarjan kuluvana vuonna. Tilaisuuksiin on vapaa pääsy. Luentosarja jakaantuu kolmeen osaan: kevään luentosarjaan Helsingissä, alkusyksyn yleisöseminaariin Mikkelissä sekä loppusyksyn luentosarjaan Helsingissä. Kevään luentosarja pidetään Sibelius-lukion juhlasalissa, osoite Liisankatu 13 keskiviikosta 16.2. klo 18 alkaen.

Ohjelma:

16.02. Sarjan avaus. Avauspuheenvuoro - Dosentti Pasi Kesseli
Itärajan linnoittaminen - Salpalinja - Tutkija John Lagerstedt
23.02. "Panttipataljoona" Jääkärien jäljille - Professori Ohto Manninen
02.03. Ihmisten välirauha - Eversti Erkki Nordberg

Ylioppilaskirjoitusten aiheuttama tauko
31.03. ( Huom ! torstai ) Miinoja Kronstadtiin - pommeja Turkuun - Tutkija Carl-Fredrik Geust
06.04. Moskovan rauhansopimuksesta kohti avointa sotaa Itämerellä - Professori Ohto Manninen
13.04. Yleisradio mukana sotatoimissa - Arkistopäällikkö emeritus Lasse Vihonen
20.04. Pysäytetäänkö hyökkäys Syvärille ? - Tohtori Mikko Karjalainen

3. KEVÄTRETKI NORMANDIAAN 13.- 17.4.2011

Seuran viime syksyn matka Normandiaan oli niin suosittu, että kaikki halukkaat eivät mahtuneet mukaan. Tämän vuoksi seura uusii matkan tänä keväänä. Ohjelma on sama kuin viime syksynä. Asiantuntijaoppaana on eversti Sampo Ahto.

Matkan kohteina ovat Mervillen patteri, Pegasus-silta, Swordin maihinnousuranta, Arromanchesin keinosatamat, Gold-maihinnousuranta, Omaha-maihinnousuranta, Saint-Laurent-sur-Merin hautausmaa, La Campen hautausmaa, Point du Hoc, Utahin maihinnousuranta, Sainte Mère Eglise, Fa-laise ja Mont Ormel.

Matkan hinta on 1040,00 € henkilöltä 2 hh, mikäli osallistujia on vähintään 35. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki-Pariisi-Helsinki, lentokenttäverot, linja-autokuljetukset Ranskassa, majoitus hotelli Kyriad Caen Memorialissa 2 hh, puolihoito (aamiainen ja päivällinen), asiantuntijaoppaan palvelut sekä sisäänpääsymaksut ohjelmaan kuuluviin kohteisiin.

Yhden hengen huoneen lisämaksu on 150 €. Yksin matkustavien on valmistauduttava varaamaan yhden hengen huone, mikäli ryhmässä ei ole muita yksin matkustavia. Yhden hengen huoneen varaus on tehtävä ilmoittauduttaessa matkalle.

Ilmoittautumiset 4.3.2011 mennessä sähköpostilla matkat@sshs.fi tai puhelimitse 050 3820722 tai tekstiviestillä ko. numeroon. Matka maksetaan matkasihteerin hyväksymän ilmoittautumisen jälkeen tilille n:o FI61 5309 0220 0212 13.

4. RETKI TOLVAJÄRVELLE 20.- 22.5.2011

Seura tekee retken Tolvajärvelle ja Lemettiin teemana Talvisota. Matkakohteina ovat mm. Tsolkin ja Kokkarin kalmistot, Tolvajärven kansallispuisto (Hevossalmi, JR 609:n komissaarin hauta, Tolvajärven hotelli, Kivisalmi ja jos sinne ei pääse, Ristisalmi ja Tikiläisen kaatumismuistomerkki), Sortavala sekä Lemetin mottialue.

Lähtö Helsingistä bussilla, reitti Helsinki-Lappeenranta-Pajarinhovi-Niirala-Värtsilä-Jänisjärvi. Asiantuntijaoppaina toimivat Anssi Vuorenmaa ja Bair Irincheev.

Matkan hinta on 305 € + viisumi. Hintaan sisältyvät linja-autokuljetukset matkan aikana, majoitus Jänisjärven lomakylässä 2 hh, puolihoito, matkanjohtajan palvelut ja kartat. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 70 €.

Ilmoittautuminen 1.4.2011 mennessä sähköpostilla matkat@sshs.fi tai puhelimitse 050 3820722 tai tekstiviestillä ko. numeroon. Matka maksetaan matkasihteerin hyväksymän ilmoittautumisen jälkeen tilille n:o FI61 5309 0220 0212 13.

Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan (ml. muutokset) pyydetään ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen jukkaeheikkila@gmail.com

Nähdään vuoden 2011 tilaisuuksissa
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 4-2010

1. NAINEN SODASSA -SEMINAARI SEINÄJOELLA

Suomen Sotahistoriallinen Seura Seinäjoki-salin auditoriossa Kampustalolla Seinäjoella osoitteessa Keskuskatu 34 sodan ajan naisten merkitystä, asemaa ja kokemuksia tarkas-televan seminaarin lauantaina 4.9.2010 klo 10 alkaen.

Seinäjoen seminaari on jatkoa jo perinteeksi muodostuneille syksyisille, pääkaupunkiseudun ulkopuolella pidettäville, yleisölle avoimille seminaareille. Mukaan mahtuu 200 kuulijaa. Ilmoittautuminen ja mahdolliset tiedustelut Sotahistoriallisen Seuran matkasihteeri Pirjo Pesoselle sähköpostitse osoitteeseen matkat(at)sshs.fi tai puhelimitse +358 50 3820722 viimeistään 1.9. Ilmoittautuminen vahvistetaan maksamalla osallistumismaksu 20 euroa Sotahistoriallisen seuran tilille 530902-219365. Osallistumismaksuun sisältyvät lounas ja kahvi.

Ohjelma:

Aika Aihe Alustaja
10.00 Avaussanat Puheenjohtaja, eversti, dosentti Pasi Kesseli
10.10-10.40 Naisasialiike ja sota Tutkija Kirsi Mäki
10.40-11.10 Suomalaiset naiset toisessa maailmansodassa - kansainvälinen näkökulma Dosentti Tiina Kinnunen
11.10-11.40 Lotta Svärd Suomen naisten yhteenliittymänä: taustat, tavoitteet ja ideologia Valtiotieteiden tohtori Kaarle Sulamaa
11.40-12.00 Keskustelu Puheenjohtaja
12.00-13.00 Lounas
13.00¬13.30 "INTER ARMA CARITAS" ("Aseitten keskellä laupeutta") Terveydenhuoltoneuvos Laine-Maire Kyöstilä
13.30-14.00 "Käyttekö sittenkin, vaikka se on vaarallista" - sotilaskotisisaret sodassa Filosofian maisteri Jouko Lahtero
14.00-14.30 Kahvi
14.30-15.00 Naisen useat kasvot sodassa - tappajasta kodin hengettäreen Professori Aki-Mauri Huhtinen
15.00-15.30 Keskustelu Puheenjohtaja
15.30 Päätössanat Seuran puheenjohtaja

2. ENSIMMÄINEN SYYSKOKOUS

Ensimmäinen syyskokous pidetään keskiviikkona 15.09.2010, klo 18.00 Tieteiden talolla Kirkkokatu 6:ssa. Illan luennoitsija on valtiotieteiden tohtori Markku Salomaa. Hänen ai-heenaan on suomalaiset upseereina puna-armeijassa.

3. RETKI KUIVASAAREEN

Sotahistoriallinen Seura tekee jäsenretken Helsingin edustalla olevalle Kuivasaaren linnakesaarelle lauantaina 18.9.2010. Saari on ollut viime vuosiin saakka osa Helsingin rannikkopuolustusta ja sen vuoksi yleisöltä suljettu. Saarella sijaitsee pieni rannikkotykistömuseo ja ainoat jäljellä olevat rannikkopuolustuksemme järeät 12 tuuman tykit. Retkelle lähdetään Eteläsatamasta Vanhan kauppahallin edestä klo 10. Saaresta palataan viimeistään klo16. Saaressa on mahdollisuus nauttia omakustanteiset kahvit ja voileivät. Mukaan mahtuu enintään 50 henkilöä. Ilmoittautuminen 13.9. mennessä Sotahistoriallisen Seuran matkasihteeri Pirjo Pesoselle, sähköpostitse matkat(at)sshs.fi tai puhelimitse +358503820722.

4. KIRJAMESSUT

Sotahistoriallinen Seura osallistuu kirjamessuille osana Maanpuolustuskorkeakoulun osastoa Messukeskuksessa Pasilassa 21.-24.10.2010. Hallitus toivoo mukaansa vapaaehtoisia seuran jäseniä esittelemään Sotahistoriallisen Seuran toimintaa osastolle. Halukkaat voivat ilmoittautua Pekka Salorannalle sähköpostiosoitteeseen pekka.saloranta@kolumbus.fi tai puhelimitse 050 5606075.

5. TOINEN SYYSKOKOUS

Toinen syyskokous pidetään keskiviikkona 15.12.2010 klo 18.00 Tieteiden talolla. Luennoitsijaksi on suunniteltu professori Martti Turtolaa aiheena Baltian sovjetisointi. Siinä tapauksessa että Turtola on estynyt luennoitsijan muutoksesta ilmoitetaan Sotahistoriallisen Seuran kotisivuilla.

Kuluneena vuonna Sotahistoriallinen Seura julkaisee poikkeuksellisesti kaksi Sotahistoriallista Aikakauskirjaa. Vuoden 2010 toinen kirja (n:o 30) ilmestyy joulukuussa.

6. JÄSENTIEDOTTEITA SÄHKÖPOSTILLA

Tästä jäsenkirjeestä alkaen Sotahistoriallinen Seuraa lähettää jäsenkirjeet, jäsenmaksulaskut ja jäsenmaksulaskukehotukset sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuralla tiedossa. Jäseniä pyydetään huolehtimaan, että oma sähköpostiosoite on seuran sähköpostiosoitetietokannassa ajan tasalla. Sähköpostiosoitteet ja niiden muutokset toimitetaan jäsensihteerille jukka heikkilälle osoitteella jukkaeheikkila (at) gmail.com.

Nähdään loppuvuoden 2010 tilaisuuksissa
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 3-2010

1. MATKAT

KESÄRETKI MURMANSKIIN 20.-23.8.2010

Suomen Sotahistoriallinen Seura tekee matkan Petsamon - Murmanskin - Kantalahden - Sallan alueelle 20.-23.8.2010. Teemana on talvi- ja jatkosota. Aiheita ovat mm. saksalaisten hyökkäys Muurmannin alueelle, Petsamon nikkeli, Murmanskin merkitys Neuvostoliiton ja Venäjän sotilaallisessa toiminnassa ja Neuvostoliiton hyökkäys Kantalahdesta Suomeen talvisodassa. Asiantuntijaoppaina matkalla toimivat seuramme jäsenet, everstiluutnantti (evp) VTM Ari Raunio, diplomi-insinööri Carl-Fredrik Geust, valtiotieteiden tohtori Esko Vuorisjärvi ja prikaatikenraali, STT Pentti Airio.

Matka alkaa Rovaniemeltä ja päättyy Rovaniemelle.

Matkan hinta on 430 € /henkilö. Hintaa sisältyy linja-autokuljetus Rovaniemi-Murmansk-Rovaniemi, majoitus hotellissa 2 h/h, puolihoito, asiantuntijaoppaiden palvelut ja viisumi.
Yhden hengen huoneen lisämaksu on 75 €. Mikäli matkustaa omalla viisumilla, hinta on 385 €.

Yksin matkustavien on varauduttava varaamaan yhden hengen huone, mikäli ryhmässä ei ole muita yksin matkustavia.

Ilmoittautuminen retkelle 11.06.2010 mennessä sähköpostilla matkat@sshs.fi tai puhelimitse teksti-viestillä tai vastaajaan nro 050 3820722

Ilmoittautuessa on mainittava mahdollinen yhden hengen huonetta koskeva toive.

SYYSRETKI NORMANDIAAN 13.-17.10.2010

Syksyn retki Normandiaan tehdään 13.-17.10.2010 aiheena Normandian maihinnousu ja sitä välittömästi seuranneet sotatoimet. Asiantuntijaoppaana toimii eversti, evp Sampo Ahto.

Matkan kohteina on mm. Mervillen patteri, Pegasus-silta, Sword-maihinnousuranta, Riva Bella museo, Arromancen keinosatamat, Gold-maihinnousuranta, Omaha-maihinnousuranta, St-Laurent-s-Mer-hautausmaa, La Campe-hautausmaa, Pointe du Hoc, Utah-maihinnousuranta, St-Mère-Eglise, Falaise ja Mont Ormel.

Matkan hinta on 1110,00 €. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki-Pariisi-Helsinki, lentokenttäverot, linja-autokuljetukset Ranskassa, majoitus hotellissa, Caenissa, 2 h/h, puolihoito (aamiainen ja päivällinen,) asiantuntijaoppaan palvelut sekä sisäänpääsymaksut ohjelmaan kuuluviin kohteisiin.

Matka tehdään lentäen Helsingistä Pariisiin keskiviikkona 13.10.2010 ja paluu Pariisista Helsinkiin sunnuntaina 20.10.2010.

Yhden hengen huoneen lisämaksu on 190 €. Yksin matkustavien on varauduttava varaamaan yhden hengen huone, mikäli ryhmässä ei ole muita yksin matkustavia.

Ilmoittautumiset Normandian matkalle 14.6.2010 mennessä sähköpostilla www.matkat@sshs.fi tai puhelimitse tekstiviestillä tai vastaajaan nro 050 3820722.

Ilmoittautuessa on mainittava yhden hengen huonetta koskeva toive.

2. NAINEN SODASSA SEMINAARI

Suomen Sotahistoriallinen Seura järjestää Seinäjoki-salin auditoriossa Kampustalolla Seinäjoella osoitteessa Keskuskatu 34 sodan ajan naisten merkitystä, asemaa ja kokemuksia tarkastelevan seminaarin lauantaina 4.9.2010.

Alustajiksi seminaariin ovat lupautuneet mm. dosentti Tiina Kinnunen, tutkija Kirsi Mäki, valtiotie-teiden tohtori Kaarle Sulamaa, filosofian maisteri Jouko Lahtero, terveydenhuoltoneuvos Laine-Maire Kyöstilä ja professori Aki-Mauri Huhtinen.

Seminaari on yleisölle avoin. Osallistumismaksu on 20 euroa. Se kerätään osallistujilta seminaari-päivänä ennen seminaarin alkua. Osallistumismaksuun sisältyvät lounas ja kahvi. Mukaan mahtuu enintään 200 henkilöä. Sitovat ilmoittautumiset sekä tiedustelut 23.8. mennessä Sotahistoriallisen Seuran matkasihteeri Pirjo Pesoselle, sähköpostitse matkat(at)sshs.fi tai puhelimitse 358 50 3820722.

3. JÄSENMAKSUT

Pyydämme ystävällisesti niitä jäseniämme, jotka ovat unohtaneet maksaa jäsenmaksunsa hoitamaan asian viipymättä. Kesän alussa ilmestyvä Sotahistoriallinen aikakauskirja lähetetään vain jäsenmaksunsa maksaneille jäsenille.

Pyydämme myös huomaamaan, ettei jäsenmaksun maksamatta jättäminen ole eroilmoitus. Ilmoitus eroamisesta tulee tehdä kirjallisesti seuran osoitteeseen tai sähköpostitse jäsensihteeri Jukka Heikkilälle - sähköposti jukkaeheikkila (at) gmail.com

Nähdään vuoden 2010 tilaisuuksissa
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 2-2010

1. SUOMEN SOTAHISTORIALLISEN SEURAN HALLITUS

Sotahistoriallisen Seuran vuosikokous pidettiin 15.3.2010. Vuosikokouksen valitsemana puheenjohtajana jatkaa yleisesikuntaeversti, dosentti Pasi Kesseli. Hallituksen valittiin neljä uutta jäsentä Vuosikokouksen jälkeen seuran hallitus järjestäytyi ensimmäisessä kokouksessaan 15.3.2009.

Seuran hallitus vuonna 2010

Puheenjohtaja: yleisesikuntaeversti, dosentti Pasi Kesseli
Varapuheenjohtaja: prikaatikenraali, sotatieteiden tohtori Pentti Airio
Jäsensihteeri: tietohallintojohtaja Jukka Heikkilä
Matkasihteeri: sihteeri Pirjo Pesonen
Aseasiantuntija: Valtiotieteiden maisteri Markku Palokangas
Rahastonhoitaja: suunnittelija Pertti Räisänen
Yhteyshenkilö Sotahistoriallisen Aikakauskirjan toimituksessa: toimituspäällikkö Pekka Saloranta
Yhteyshenkilö pro gradu -toimikunnassa: filosofian maisteri Anssi Saari
Kirjallisuustoimittaja: dosentti Pasi Tuunainen
diplomi-insinööri Carl-Fredrik Geust
erikoissairaanhoitaja Eeva Tammi
professori Ohto Manninen
everstiluutnantti Max Sjöblom

Seuran toimihenkilöt vuonna 2010

Sihteeri: filosofian lisensiaatti Juho Kotakallio 30.03.2010 saakka ja
kapteeni Juha Hollanti 30.03.2010 alkaen
Kotisivuista vastaava: myyntipäällikkö Timo Kuusinen
Sotahistoriallisen Aikakauskirjan päätoimittaja: dosentti, filosofian tohtori Touko Perko
Sotahistoriallisen Aikakauskirjan toimitussihteeri: filosofian maisteri Riitta Blomgren
Pro gradu -toimikunnan puheenjohtaja: valtiotieteiden tohtori Esko Vuorisjärvi
Palkitsemistoimikunnan puheenjohtaja: varatuomari Heikki Pohjolainen

2. VUOSIKOKOUKSESSA PALKITUT

Vuosikokouksen alussa jaettiin kuudennen kerran seuran pro gradu -palkinto. 1. palkinnon, 2 500 euroa, sai Cristian Jämsen tutkielmastaan "Värnpliktig inhysing och frivillig student. En kollektiv biografi om underbefälet vid 1:a Nylands finska skarpskyttebataljon och 5:e Kuopio finska skarpskyttebataljon 1881-1901". Toisen palkinnon, 1 750 euroa, sai Juuso Ylönen tutkielmastaan "Wiron wapauden puolesta bolshewistien hirmuwaltaa vastaan: Sanomalehdistön suhtautuminen suomalaisvapaaehtoisten toimintaan Viron vapaussodassa 1918-1919". Kolmannen 750 euron palkinnon sai Heimo Kukkonen tutkielmastaan "Viljo Vyyryläinen, Punaorpo - Marskin ritari - Luottamusmies".

3. JÄSENMAKSU 2010

Vuosikokous hyväksyi jäsenmaksuksi 33 euroa. Jäsenmaksun maksaneet saavat vuosittain Sotahistoriallisen aikakauskirjan, tänä vuonna poikkeuksellisesti kaksi kirjaa, ja voivat osallista seuran toimintaan.

4. TUTUSTUMINEN SUOMEN ASEMUSEOSÄÄTIÖN KOKOELMIIN JA ILMATORJUNTAMUSEOON

Lauantaina 17.4. Sotahistoriallinen Seura tekee retken Hyvinkäälle ja Hyrylään tutustumaan Suomen Asemuseosäätiön kokoelmiin ja Ilmatorjuntamuseoon. Mukaan otetaan 60 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Ohjelma alkaa klo 11. Sotahistoriallinen Seura ei järjestä retkelle yhteiskuljetusta vaan retkelle osallistuvien on huolehdittava kuljetuksistaan itse. Ajo-ohjeet kumpaankin kohteeseen lähetetään retkelle osallistuville erikseen. Ilmatorjuntamuseossa on mahdollisuus kevyeen lounaaseen. Ilmoittautumiset 9.4. mennessä ensisijaisesti sähköpostiosoitteeseen matkat@sshs.fi tai toissijaisesti puhelimitse joko tekstiviestillä tai puheviestillä numeroon 050 3820722.

5. JÄSENRETKI KAAKKOIS-SUOMEN SOTATANTEREILLE

Toukokuun lopussa, 29.-30.05. seura tekee retken Kaakkois- ja Itä-Suomen sotatantereille teemana Kaakkois-Suomi sodan kourissa. Matkalla tutustutaan Kaakkois- ja Itä-Suomen sotahistoriaan sotahistorioitsija, everstiluutnantti (evp.) Anssi Vuorenmaan johdolla. Aiheita ovat mm. Hattujen sota, Kustaa III:n sota, Valtionhotelli Imatralla, Kaakkois- ja Itä-Suomen linnoitukset painopiste Salpa-asemaan tutustumisessa sekä Suomen sota 1808-1809. Yöpyminen tapahtuu hotelli Herttuassa Kerimäellä. Mukaan otetaan 40 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Retken hinta on 120-140 € riippuen ryhmän koosta, yhden hengen huoneen lisämaksu on 26 €. Ilmoittautumiset 19.4. mennessä ensisijaisesti sähköpostiosoitteeseen matkat@sshs.fi tai toissijaisesti puhelimitse joko tekstiviestillä tai viesti vastaajaan numeroon 050 3820722

6. NAINEN SODASSA -SEMINAARI

Yleisöseminaari pidetään tänä vuonna lauantaina 4.9. Teemana on nainen sodassa. Seminaarin yksityiskohdat ovat vielä suunnittelematta. Seuraavassa jäsenkirjeessä tilaisuudesta tiedotetaan tarkemmin.

7. MATKAT

Jäsenmatka Petsamoon, Murmanskiin, Kantalahteen ja Sallaan 20.-23.08.2010

Elokuun loppupuolella, 20.8.-23.8. seura tekee matkan Petsamon-Murmanskin¬-Kantalahden-Sallan alueelle. Teemana on talvi- ja jatkosota. Aiheita ovat mm. saksalaisten hyökkäys Muurmannin alueelle, Petsamon nikkeli, Murmanskin merkitys Neuvostoliiton ja Venäjän sotilaallisessa toiminnassa ja Neuvostoliiton hyökkäys Kantalahdesta Suomeen talvisodassa. Asiantuntijaoppaina matkalla toimivat seuramme jäsenet everstiluutnantti (evp.), VTM Ari Raunio, diplomi-insinööri Carl-Fredrik Geust, valtiotieteiden tohtori Esko Vuorisjärvi ja prikaatikenraali, STT Pentti Airio. Matka alkaa ja päättyy Rovaniemellä. Matkan hinta on noin 500 euroa. Ilmoittautumisesta ja matkan yksityiskohdista ilmoitetaan seuraavassa jäsenkirjeessä.

JÄSENMATKA NORMANDIAAN 13.-17.10.2010

Syksyn ulkomaanmatka tehdään Normaniaan aiheena Normandian maihinnousu ja sitä seuranneet sotatoimet. Matkalle ilmoittautumisesta ja matkan yksityiskohdista ilmoitetaan seuraavassa jäsenkirjeessä.

Nähdään vuoden 2010 tilaisuuksissa
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 1-2010

1. VUOSIKOKOUS 15.3.2010

Suomen Sotahistoriallisen Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään maanantaina 15.03.2010 klo 18.00 alkaen Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki). Kokouksessa käsitellään sääntöjen 14 §:n mukaiset asiat:
1) kokouksen puheenjohtajan vaali,
2) kahden (2) pöytäkirjantarkastajan ja kahden (2) ääntenlaskijan vaali.
3) kokouksen laillisuuden toteaminen,
4) kokouksen työjärjestyksen hyväksyminen,
5) toimintakertomus ja tilinpäätös, joka sisältää tuloslaskelman, taseen ja liitetiedot sekä tilintarkastuskertomus
6) hallituksen ja muiden vastuuvelvollisten vastuuvapaus,
7) yhdistyksen puheenjohtajan vaali,
8) hallituksen erovuoroisten jäsenten vaali,
9) kahden (2) tilintarkastajan, joista toisen tulee olla hyväksytty, ja kahden (2) vara-miehen, joista toisen tulee olla hyväksytty, vaali,
10) toimintasuunnitelma,
11) vuosi- ja liittymismaksu,
12) talousarvio ja
13) muut kokouskutsussa mainitut ja hallituksen tai jäsenten kokoukselle jättämät asiat.
Ennen kokousta seura jakaa huomionosoitukset ja julkistaa seuran gradupalkinnot.

Vuosikokouksen jälkeen erikoissairaanhoitaja Eeva Tammi pitää esitelmän sotaveteraanihaastatte-luista aiheena Talvisota mukana olleiden kokemana.

2. TALVISOTALUENTOSARJA JATKUU VIELÄ MAALISKUUSSA

Joulukuun alussa viime vuonna alkanut viikoittainen talvisotaseminaari jatkuu vielä maaliskuussa kahdella luennolla Sibelius-lukion juhlasalissa Liisankatu 13:ssa. Keskiviikkona 3.3. dosentti Lasse Laaksonen puhuu Viipurinlahden - Viipurin - Vuosalmen taisteluista ja keskiviikkona 10.3. evers-tiluutnantti, valtiotieteiden maisteri Ari Raunio ja Sotahistoriallisen Seuran puheenjohtaja eversti, dosentti Pasi Kesseli kokoavat seminaarin annin teemalla Talvisodan tilinpäätös.

3. SUUNNITTEILLA OLEVIA TAPAHTUMIA VUONNA 2010

Huhtikuussa (17.4.) on tarkoitus tutustua Suomen asemuseosäätiön kokoelmiin Hyvinkäällä ja Il-matorjuntamuseoon Hyrylässä.

Touko-kesäkuun vaihteeseen (29.-30.5.) on suunniteltu retki Salpa-asemaan välille Suomenlahti-Kerimäki.

Elokuun loppupuolella (20.-23.8.) on tarkoitus tehdä matka Sallan-Kantalahden-Muurmannin-Petsamon alueelle teemana talvi- ja jatkosota.

Yleisöseminaariteemaksi tänä vuonna on suunniteltu Nainen sodassa. Ajankohdaksi on ajateltu lauantaita 4.9. Seminaarin tapahtumapaikka on vielä päättämättä.

Syksyn ulkomaanmatka on ajateltu suunnata Normandiaan (13.-17.10.) pääteemana Normandian maihinnousu.

Tänä vuonna Sotahistoriallinen Seura julkaisee kaksi aikakauskirjaa, toisen loppukeväällä ja toisen joulukuussa.

Edellä mainittujen tapahtumien lisäksi syksylle on suunniteltu kahta esitelmäkokousta. Lisäksi So-tahistoriallisen Seuran on tarkoitus osallistua kirjamessuille.

Ilmoittautumisyhteystiedot ilmoitetaan seuraavassa jäsenkirjeessä.

Nähdään vuoden 2010 tilaisuuksissa
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

JÄSENKIRJE 3-2009

1. MERISOTASEMINAARI FORUM MARINUMISSA TURUSSA

Suomen Sotahistoriallinen Seura ry järjestää merisotahistoria-aiheisen seminaarin Forum Marinumissa Turussa lauantaina 5.9.2009.

Luennoitsijat ovat Suomen eturivin merisotahistorian asiantuntijoita.

Seminaarin osallistumismaksu on 30 euroa. Maksu sisältää lounaan ja kahvitarjoilut.

Ilmoittautumiset Suomen Sotahistoriallisen Seuran kokous- ja matkasihteeri Pirjo Pesoselle ensisijaisesti sähköpostilla osoitteeseen matkat@sshs.fi ja toissijaisesti jättämällä viesti puhelinnumeroon 050-3820722. Mukaan mahtuu ilmoittautumisjärjestyksessä 100 ilmoittautunutta.

Forum Marinum sijaitsee Turun keskustassa Aurajoen rannalla osoitteessa Linnankatu 72.

Ohjelma:

09.30-10.00 Ilmoittautuminen seminaariin.

10.00 Seminaarin avaus: Suomen Sotahistoriallisen Seuran puheenjohtaja, professori Pasi Kesseli.

10.10 Korppoon meritaistelu v. 1743. Professori Ohto Manninen.

11.00 Brittien laivasto-operaatiot Koivistolta Kronstadtia vastaan vuonna 1919. Tutkija Juha Joutsi.

12.00 Lounas, Cafe Restaurant Daphne, mahdollisuus vierailla fregatti Suomen Joutsenella.

13.30 Koululaiva Suomen Joutsen Suomi-kuvan luojana 1930-luvulla. Ye-Komentaja Visa Auvinen.

14.15 Panssarilaivat Turun ilmapuolustuksessa talvisodan aikana. Komentaja, VTM Eero Auvinen.

15.00 Kahvitauko. Linnanpuomin Messi

15.30 Sukellusvenelaivue kauppamerenkulun turvana vuonna 1942. FM Markku Melkko.

16.30 Taisto-luokan moottoritorpedoveneet toiminnassa. Tutkija, FM Mikko Meronen.

18.00 Seminaarin päättäminen.

2. SYKSYN KOKOUKSET

Ensimmäinen syyskokous pidetään keskiviikkona 30.09.2009 Sotamuseossa Liisankatu 1:ssä. Sisäänkäynti Maurinkadun sisäpihan puolelta. Illan luennoitsija on eversti evp Einar Lyth Ruotsista. Hänen aiheenaan on Pultavan taistelu 1709. Esitelmä pidetään ruotsin kielellä.

Toinen syyskokous pidetään keskiviikkona 25.11.2009 Tieteiden talolla. Illan luennoitsija on yleisesikuntamajuri, VTT Juha Mälkki. Hänen aiheenaan on Talvisodan ihme.

3. TALVISOTA-AIHEINEN YLEISÖLUENTOSARJA

Sotahistoriallinen seura järjestää yhdessä Sotamuseon kanssa Talvisota-aiheisen luentosarjan syksyn 2009 - kevään 2010 aikana. Luennot pidetään keskiviikkoisin 2.12. alkaen (pl. 5.1.2010 tiistaina) jatkuen 10.3. saakka Sotamuseossa Liisankatu 1:ssä. Esitelmien ajankohdat, aiheet ja tähän mennessä sovitut luennoitsijat ovat seuraavat:

2.12.2009 Tie talvisotaan, evl, FM Ari Raunio

9.12.2009 Suomen sodanjohto, dos Kari Selén

16.12.2009 Taipale ja Summa, ev Sampo Ahto

22.12.2009 Tolvajärvi, evl Anssi Vuorenmaa

30.12.2009 Suomussalmi ja Raate, FM Anssi Saari

5.1.2010 Salla ja Petsamo, prkenr Pentti Airio

13.1.2010 Kollaa ja Laatokan Karjala, prof Ohto Manninen

20.1.2010 Hävittäjätoiminta talvisodassa, DI Carl Fredrik Geust

27.1.2010 Meripuolustus ja rannikkotykistö talvisodassa, evl, ST Ove Enqvist

3.2.2010 Liittoutuneiden operaatiosuunnitelma, FM Henrik Tala

10.2.2010 Kenttäarmeijan suojeluskuntarunkojen merkitys, FT Ali Pylkkänen

17.2.2010 Mannerheim-linja murtuu, dos Jukka Kulomaa

24.2.2010 Suomen radiotiedustelu talvisodassa, insev Lauri Lehtonen

3.3.2010 Viipurinlahti - Viipuri - Vuosalmi, dos Lasse Laaksonen

10.3.2010 Talvisodan tilinpäätös, evl Ari Raunio ja prof Pasi Kesseli

4. VIELÄ MAHTUU MUKAAN; TALVISOTA-AIHEINEN MATKA KARJALAN KANNAKSELLE

Suomen Sotahistoriallinen Seura tekee talvisota-aiheisen matkan Karjalan kannakselle 16. - 18.10.2009. Matkalla tutustutaan paitsi Itä- ja Länsi-Kannaksen merkittävimpiin taisteluihin Taipaleessa ja Summassa myös harvemmin matkateemoina olleisiin suojajoukkotaisteluihin sekä taisteluihin Keski-Kannaksella ja Viipurin koillispuolella. Asiantuntijaoppaina matkalla toimivat seuramme entinen puheenjohtaja, everstiluutnantti, VTM Ari Raunio ja seuramme jäsen Bair Irincheev, joka vastaa aiheiden venäläisnäkökulmasta. Matkan hinta on 340 euroa ja se pitää sisällään kuljetukset matkalla (lähtö Helsingistä ja paluu Helsinkiin), majoitukset, aamiaiset (2 kpl), lounaat (3 kpl) ja päivälliset (2 kpl), viisumit sekä oppaiden palvelut. Yhden hengen huoneen lisämaksu on 90 euroa. Ilmoittautumiset Pirjo Pesoselle 6.9.2009 kuluessa ensisijaisesti sähköpostiosoitteeseen p.pesonen@welho.com ja toissijaisesti jättämällä viesti matkapuhelimeen, p. 050-3820722.

Suunniteltu matkaohjelma on seuraava:

Perjantai 16.10.
• lähtö kello 7.30 • Lounas Viipurissa kello 12.00 • siirtyminen Vammelsuuhun • ylimääräiset harjoitukset yleensä ja erityisesti Kannaksella Vammelsuu • suojajoukkotaisteluiden alkuvaihe Länsi-Kannaksella Siirtyminen Terijoelle • Terijoen hallitus • majoittuminen hotelliin • illallinen
Lauantai 17.10.
• siirtyminen Lempaalan kautta Metsäpirttiin • suojajoukkotaistelut Itä-Kannaksella • siirtyminen Taipaleenjoelle o Taipaleen ja Keljan taistelut (tarkastellaan Vuoksen eteläpuolella)• lounas Kiviniemessä • siirtyminen Tassiolammelle • Talvisodan taistelut Keski-Kannaksella • siirtyminen Viipuriin • majoittuminen ja illallinen
Sunnuntai 18.10.
• siirtyminen Summaan • Summan ja Lähteen lohkon taistelut • siirtyminen väliaseman kautta Viipuriin • taistelut Viipurissa • siirtyminen Portinhoikkaan • taistelut taka-asemassa • myöhäinen lounas Viipurissa • paluu Suomeen

5. MUISTUTUS; JÄSENKIRJE SÄHKÖISENÄ

Niitä Suomen Sotahistoriallisen Seuran jäseniä, jotka haluaisivat jäsenkirjeensä vain sähköpostina, pyydetään ilmoittamaan halukkuutensa sähköpostiosoitteeseen webmaster@sshs.fi Muutos tultaneen toteuttamaan ensi syksyn aikana.