Jäsenkirje 2-2017
Uutinen julkaistu: 23.04.2017
JÄSENKIRJE 2/2017
1. Vuosikokous
Suomen Sotahistoriallisen Seuran vuosikokous pidettiin 22.3.2017. Vuosikokouksen pöytäkirja tulee huhtikuun aikana seuran kotisivuille www.sshs.fi > SSHS Arkisto > Vuosikokouspöytäkirjat.
Seuran puheenjohtajana jatkaa dosentti, filosofian tohtori Mikko Karjalainen. Muut seuran hallituksen jäsenet (uudet merkitty tähdellä):
Yleisesikuntaeversti (evp.) Max Sjöblom (varapuheenjohtaja)
Filosofian maisteri Riitta Blomgren (aikakauskirjan päätoimittaja)
Kauppatieteiden kandidaatti Jari Forsblom (matkasihteeri)
Tietohallintojohtaja Jukka Heikkilä (jäsensihteeri)
Filosofian maisteri Heidi Ruotsalainen (sihteeri)
Suunnittelija Pertti Räisänen (rahastonhoitaja)
Filosofian maisteri Lauri Haavisto
Yhteiskuntatieteiden maisteri Antti Kalliola*
Diplomi-insinööri Petri Lonka*
Tietokirjailija Johanna Pakola*
Dosentti Pasi Tuunainen
Yleisesikuntamajuri, FM Markus Wahlstein
Lisäksi toimihenkilönä:
filosofian tohtori Tapio Koskimies (Pro gradu -toimikunnan puheenjohtaja)
2. Pro gradu-palkinnot 2016
Vuosikokouksen yhteydessä julkistettiin seuran myöntämien pro gradu -palkintojen saajat:
I palkinto:
FM Olli Siitonen: "It don’t mean nothing." - Yhdysvaltalaissotilaiden kertomukset ja tappamisen psykologia Vietnamin sodassa. (Helsingin yliopisto, yleinen historia)
II palkinto:
FM Anna Warsell: "Isä kuollut kapinassa". Ruoveden punaorpohuolto ja sodan muisteltu lapsuus vuosina 1918-1924. (Jyväskylän yliopisto, Suomen historia)
III palkinto kahdelle tutkimukselle:
SM Erik Stenström: "Syvän ja aktiivisen puolustuksen puolestapuhuja. Y. A. Järvisen vaikutus suomalaisen taktiikan kehitykseen ennen talvisotaa". (Maanpuolustuskorkeakoulu, sotahistoria)
FM Jani Malmi: "Kranaatteja ja korvikkeita Itärajalla". Talvisodan ja jatkosodan historiakuva Itä-Suomen sotahistoriallisissa museoissa. (Itä-Suomen yliopisto, Suomen historia)
Pro gradu-palkintoihin seura sai taloudellista tukea Kaatuneiden muistosäätiöltä.
3. Jäsenmaksu 2017
Vuosikokous hyväksyi jäsenmaksuksi 33 euroa. Jäsenmaksun maksaneet saavat vuosittain Sotahistoriallisen aikakauskirjan ja oikeuden osallistua seuran toimintaan. Jäsenmaksulasku lähetetään sähköpostitse tai postitetaan jäsenkirjeen mukana.
4. Espanjan sisällissodan jäljillä -matka 13.- 18.10.2017
Matkan aikana tutustutaan monipuolisesti sotahistoriallisiin - ja kulttuurikohteisiin Andalusiasta Madridiin. Espanjan sisällissota (1936-39) oli katkera konflikti, joka enteili toisen maailmansodan tapahtumia. Kenraali Francon kansallispuolueelle antoivat tukea Saksa, Italia ja Portugali. Kun taas tasavaltalaisia tukivat etenkin Meksiko ja Neuvostoliitto. Vuosikymmenien ajan Espanja on salaillut sisällissodan tapahtumia, mutta vähitellen sisällissodasta on tullut enemmän tietoa julkisuuteen ja sisällissodan taistelupaikkoja ja museoita on avattu yleisölle. Sisällissota jätti jälkensä koko Espanjaan ja Andalusia ei ollut poikkeus, koska kenraali Francon joukot tulivat Marokosta sen kautta. Espanjan sisällissotaan osallistui myös lähes 250 suomalaista, joista osa tuli Kanadasta, USA:sta ja Neuvostoliitosta.
Matkan hinta on 1.380 euroa 2 hh huoneessa tai 1.700 euroa 1 hh huoneessa euroa, mikäli lähtijöitä on vähintään 40 henkilöä (ennakkomaksu 300 € maksetaan 10.6. mennessä ja loput matkasta 30.8.) Matkan hinta ilman lentoja on 1.035 €. Hinta sisältää lennot turistiluokassa, linja-autokuljetukset, majoitukset (5 yötä), ohjelman mukaiset vierailut, aamiaiset, 5 lounasta ruokajuomineen (viini, vesi ja kahvi) sekä oppaan palvelut ja paikallisen sisällissodan asiantuntijan Toledossa sekä Madridin päivinä.
Lennot (Norwegian)
13.10. D8 514 Helsinki - Malaga klo 6.10 - 9.55
18.10. D8 6150 Madrid - Helsinki klo 8.00 - 13.10
Ohjelma:
Perjantai 13.10. Saapuminen Malagaan
Suomenkielinen opas ryhmää vastassa kyltin kanssa. Siirtyminen tilausbussiin ja lähtö vierailulle Malagan Gibralfaron linnoitukseen. Tutustumme Malagan kaupunkiin ja San Miguelin hautausmaahan, mistä löytyy sisällissodassa kaatuneiden suurin joukkohauta. Majoittautuminen hotelliin ja vapaata aikaa. Päivän aikana yhteinen lounas.
Lauantai 14.10. Almería
Aamulla lähdemme Almeriaan, jota pommitettiin sisällissodan aikana sekä mereltä että ilmasta käsin. Tutustumme kaupunkiin ja vierailemme muun muassa museossa, joka toimi pommisuojana sisällissodan aikana. Nämä yhteensä yli neljän kilometrin pituiset pommisuojat rakennettiin yhdeksän metrin syvyyteen ja arkkitehti piirustuksia tehdessään otti huomioon kaikki mahdolliset asiat mitä pommisuojien pitäisi tarjota suojan lisäksi. Vuonna 2007 pommisuojat avattiin museona, jossa vieraillessa voi nähdä esineitä ja asiakirjoja sisällissodan ajalta sekä esimerkiksi leikkaussalin välineineen.
Sunnuntai 15.10. Granada - Alhambra
Aamiaisen jälkeen matka jatkuu Granadan historialliseen kaupunkiin Sierra Nevadan vuoriston juurelle 700 metrin korkeuteen meren pinnasta. Granada oli viimeinen maurilainen kaupunki Espanjassa, kaupungin historiallista keskustaa leimaa maurilainen menneisyys. Ensin vierailemme mahtavassa Alhambran palatsikaupungissa, jonka maurit rakensivat usean vuosisadan aikana hallitessaan Espanjaa. Alhambran palatsi ja sen Generalife puutarha-alue kuuluivat aikanaan maurilaisen Nasrid-dynastian hallitsijoille.
Alhambran linnoitus on vuodesta 1984 Unescon Maailmanperintö -kohteitten listalla. Se on Espanjan merkittävimpiä nähtävyyksiä ja kävijämäärältään yksi maailman suosituimmista rakennustaiteellisista muistomerkeistä. Granadasta löytyy paljon rakennuksia ja alueita, jotka olivat merkittäviä sisällissodan aikana niiden käyttötarkoituksien vuoksi. Granadan Albayzin korttelissa asui paljon tasavaltalaisia ja kansallispuolue yrittikin vallata korttelia pitkään, ennen kuin vastustus murtui. Granadan historiassa sisällissodan synkkiin hetkiin kuuluu Federico Garcia Lorcan väkivaltainen kuolema. Päivän aikana yhteinen lounas. Granadasta matka jatkuu Toledoon, jonne saavutaan alkuillasta. Majoittuminen.
Maanantai 16.10. Toledo - Alcazar - Morata de Tajuña - Madrid
Aamiaisen jälkeen lähdemme tutustumaan Toledon Alcazar linnoitukseen ja siellä sijaitsevaan sotahistorialliseen museoon (Museo Ejército). Vierailun jälkeen lähdemme kohti Morata de Tajuñaa. Siellä vierailemme Jaraman taistelualueella, jossa kenraali Franco taisteli kansainvälisiä prikaateja vastaan. Käymme myös paikallisen asukkaan pitämässä sisällissota-aiheisessa museossa (Museo Batalla de Jarama). Museon perustaja Gregorio Salcedo on aina asunut Morata de Tajuñassa ja näki sodan kauhut omassa kotikylässään. Päivän aikana yhteinen lounas. Lähdemme ajamaan kohti Madridia, jossa majoittuminen.
Tiistai 17.10. Madrid - Valle de los Caidos - Brunete
Aamiaisen nautittuamme lähdemme kohti Valle de los Caidos -muistomerkkiä. Tämä valtavan suuri sisällissodan muistomerkki "Kaatuneiden laakso" rakennettiin vuosina 1940-1958 kenraali Francisco Francon käskystä poliittisten vankien työvoimalla. Kenraali Francisco Franco ja Falange-puolueen perustanut Jose Antonio Primo de Rivera ovat haudattuina tänne. Kappeleihin on haudattuna myös yli 33 000 sisällissodassa kaatunutta katsomatta kumpaa poliittista puolta kannattivat. Vierailun jälkeen jatkamme matkaa läheiseen El Escorialin kaupunkiin, jossa lounastauko. Tämän jälkeen ajamme Bruneten taistelualueelle. Paikalta löytyy esim. bunkkereita. Tässä taistelussa kaatui mm. Oliver Law (1. afroamerikkalainen upseeri), joka taisteli Lincolnin pataljoonassa sekä ainut surmansa saanut japanilainen sotilas Jack Shiroi.
Madridiin saavuttuamme mahdollista vierailla joko Museo Guardia Civilissä (espanjalainen puolisotilaallinen poliisiorganisaatio, jolla on sekä sotilas- että siviilitoimintoja) tai Reina Sofian museossa, jossa muun muassa Pablo Picasson maalaus sisällissodan pommituksesta Guernican kylässä sekä muiden sisällissodan ajan taiteilijoiden maalauksia.
Keskiviikko 18.10. Paluulento
Aamiainen hotellissa ja kuljetus lentokentälle oppaan kanssa. Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia. Ilmoittautuminen alkaa 28.4. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Pitkät matkat. Ilmoittautuminen päättyy 30.5.
5. Retki Turun saaristoon 19.- 20.8.2017
Seura järjestää matkan Örön (http://visitörö.fi/ https://julkaisut.metsa.fi/assets/pdf/lp/Csarja/c127.pdf) ja Gyltön linnakkeille. Matkan hinta on n. 200-250 euroa riippuen ryhmän koosta. Hinta sisältää kuljetukset Kemiönsaaren Kasnäsistä ja sinne takaisin, majoitukset (2-7 hengen huoneissa / mökeissä), aamiaisen, 2 kenttälounasta, iltapalan, kohdemaksut sekä oppaiden palvelut. Matka toteutetaan, mikäli lähtijöitä on vähintään 44 ja tarvittavat luvat vierailuun (Gyltö) saadaan.
Ohjelma:
Lauantai 19.8.
klo 10:00 lähtö Kasnäsista Örön linnakkeelle
klo 10:45 opastettu kävelykierros ja tykkiopastus Örössä
klo 13:00 lounas kasarmin ravintolassa
klo 15:00 siirtyminen majoitustiloihin
klo 16:00 2 km:n kävely saaren eteläkärjen kuuden tuuman patterille (Metsähallitus avaa alueen 6/2017)
illalla sauna ja iltapala.
Sunnuntai 20.8.
klo 9.00 aamiaisen jälkeen 3 tunnin venematka Gyltöön
klo 12.00 tutustuminen linnakkeeseen sekä lounas
klo 16 paluu bussilla Kasnäsiin, perillä klo 17.00
Muutokset ohjelmaan ovat mahdollisia.
Ilmoittautuminen alkaa 2.6. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi > Ilmoittautumiset > Lyhyet matkat. Ilmoittautuminen päättyy 30.6.
6. Maakuntaseminaari Rovaniemellä 16.9.2017
Seura järjestää 16.9.2017 avoimen ja maksuttoman yleisöseminaarin Rovaniemellä Tiroli-salissa
(osoite: Rovakatu 2) klo 12.00-17.00.
Ohjelma:
- Seminaarin avaus seuran puheenjohtaja, dosentti Mikko Karjalainen
- Jatkosodan sotatoimet Rovaniemen näkökulmasta dosentti, prikaatikenraali(evp.) Pentti Airio
- "Normaalihommaa" - Suomalaiset ja saksalaiset Rovaniemellä 1940-1944 dosentti Marianne Junila
- Rovaniemen valtaussuunnitelmat lokakuussa 1944 kadetti Eetu Happonen
- Sturmbock-linja everstiluutnantti (evp.) Olli Dahl
Seminaari on maksuton ja avoin kaikille. Seminaariin tulee kuitenkin ilmoittautua ennakkoon osoitteessa www.sshs.fi>ilmoittautumiset>seminaarit. Ilmoittautuminen alkaa 1.8. klo 19.00 ja päättyy 14.9.
7. Retki Itä-Lapin taistelupaikoille 17.9.2017
Rovaniemen maakuntaseminaarin jälkeisenä päivänä, sunnuntai 17.9. järjestetään retki talvisodan aikaisille taistelupaikoille Pelkosenniemen ja Sallan suunnilla (Rovaniemi-Pelkosenniemi-Savukoski-Salla-Kemijärvi-Rovaniemi)
Retki alkaa klo 8.00 Rovaniemeltä ja päättyy takaisin Rovaniemelle klo 20 mennessä. Tarkka ohjelma julkaistaan ilmoittautumisen avaamisen yhteydessä. Retkeen sisältyy pysähdyksiä useissa sotahistoriallisissa kohteissa ja käynti Sallassa Sodan ja jälleenrakennusajan museossa.
Retken hinta tulee olemaan 50-60 euroa per lähtijä riippuen osallistujamäärästä. Hinta sisältää bussikuljetuksen, opastuksen sekä retkievään/lounaan.
Ilmoittautuminen alkaa 1.8. klo 19.00 alkaen seuran kotisivuilla osoitteessa www.sshs.fi> lmoittautumiset > Päiväretket. Ilmoittautuminen päättyy 14.9.
8. Miniseminaari Espanjan sisällissodan tapahtumista 13.9.2017
Sotahistoriallisen seura järjestää lokakuun Espanjan matkaan liittyen miniseminaarin Espanjan sisällissodasta. Tilaisuus järjestetään 13.9. klo 18.00 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki). Tarkka ohjelma julkaistaan seuraavassa jäsenkirjeessä.
9. Muuta
Niitä jäseniä, jotka eivät vielä ole ilmoittaneet sähköpostiosoitettaan, pyydetään ilmoittamaan se seuran jäsensihteerille sähköpostiosoitteeseen jukkaeheikkila(at)gmail.com.
Nähdään vuoden 2017 tilaisuuksissa!
Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus