BW 239 (Copy).jpg

Jäsenkirje 2-2021

Uutinen julkaistu: 30.09.2021

JÄSENKIRJE 2/2021

1        Esitelmä- ja seminaaritoiminta

Seura aloitti joulukuussa 2020 nauhoitettujen sotahistoriateemaisten verkkoesitelmien tuottamisen. Viisi ensimmäistä esitelmää on jäsenistön palautteen ja esitelmien latauskertojen perusteella osoittautuneet onnistuneeksi tavaksi kuulla mielenkiintoisia sotahistoriaesitelmiä.

Jatkamme verkkoesitelmien tarjoamista myös syksyn 2021 (12 esitelmää) ja kevään 2022  (24 esitelmää) aikana. Vuoden 2022 alusta alkaen esitelmät on suunniteltu toteutettavaksi sekä live-tilaisuuksina että nauhoitettuina verkkoesitelminä.

Lokakuun alkupuoliskon aikana ilmestyy seuran Youtube-kanavalle nauhoitettu keskustelutilaisuus, jossa kolme asiantuntijaa keskustelevat teemasta ”Jatkosota vuonna 1941". Teemasta keskustelevat asiatuntijat ovat sotahistorian professori Petteri Jouko, Maanpuolustuskorkeakoulun merisotataidon historian dosentti Juuso Säämänen ja Maanpuolustuskorkeakoulun ilmasotataidon historian dosentti Jussi Pajunen.

2        Matkat ja retket

27.11.2021 Taipaleenjokiooppera ja illallinen

Seura käynnistelee retki- ja matkatoimintaansa voimassa olevien rajoitusten suomin reunaehdoin. Olemme varanneet lauantaina 27.11.2021 klo 14.00 Finlandiatalolla esitettävään Taipaleenjoki-oopperaan ryhmäliput. Oopperan jälkeen siirrymme illalliselle ravintola Finnjäveliin. Paketin hinta on 122 euroa. Paketti sisältää oopperaliput, eteismaksun ja illallisen (ei juomia). 

Ilmoittautumiset seuran sivujen kautta ->Ilmoittautumiset ->Päivämatkat. Ilmoittautuminen avautuu perjantaina 1.10. klo 19.00. Lippuja on rajoitetusti, joten paikat (40 kpl) täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Matkasihteeri lähettää ilmoittautuneille tarkemmat tiedot ja maksuohjeet.

Mikäli esim. koronapassi tulee käyttöön, toimimme tällöinkin voimassa olevien ohjeiden mukaisesti. Eli jos tapahtumaan tai ravintolaan pääsyn edellytyksenä on esim. rokotepassi, osallistujilta tulee se löytyä. Tässä vaiheessa emme valitettavasti vielä tiedä marraskuun lopun tilannetta.

Vuoden 2022 matkat ja retket

Ensi vuoden matka- ja retkitarjonta keskittyy pääosin kotimaassa järjestettäviin matkoihin. Poikkeuksena viiden päivän mittainen sotahistoriallinen matka Pohjois-Saksaan toukokuussa 2022. Kyseisen matkan järjestämismahdollisuuksia selvitellään parhaillaan ja tarkempaa infoa toimitetaan jäsenille vuoden 2021 loppuun mennessä. Mikäli matka tehdään laivalla, on kesto tällöin noin 7 vuorokautta.

Matkasihteerin tavoittaa parhaiten sähköpostitse johanna.pakola(at)gmail.com

3        Jäsenmaksulaskut

Vuoden 2021 jäsenmaksulaskut on lähetetty viime keväänä vuosikokouksen tekemän päätöksen jälkeen. Jäsenmaksulaskut on lähetetty sähköpostilla niille jäsenille, joiden sähköpostiosoite on seuran tiedossa ja muille kirjepostina. Tällä hetkellä on vielä noin 70 jäsentä jotka eivät ole suorittaneet jäsenmaksuaan. Jäsenmaksun maksaminen on edellytys sille, että jäsenyys säilyy ja Sotahistoriallinen Aikakauskirja postitetaan kotiosoitteeseen joulukuussa 2021.

Pyydämme tarkastamaan, että olette ilmoittaneet mahdollisen uuden sähköpostiosoitteenne jäsensihteerillemme sekä myöskin mahdollisen postiosoitemuutoksen jukkaeheikkila(at)gmail.com

4        Kysely Kansallisarkiston ylläpitämästä Suomen sodissa vuosina 1939–1945 menehtyneiden tietokannasta

Kansallisarkisto ylläpitää kotisivuillaan Suomen sodissa vuonna 1939–1945 menehtyneiden tietokantaa. Sotahistorian tutkijoille ja harrastajille tietokanta on ainutlaatuinen apuväline löytää tietoja sodissa menehtyneistä suomalaisista.

Tietokannan teknistä rakennetta joudutaan lähitulevaisuudessa uudistamaan. Vaikka tietokantojen sisältämät tietoaineistot löytyvät nykyisin myös Sotasammosta ja Sotasurmasammosta, suuri osa käyttäjistä hyödyntää Kansallisarkiston kotisivuilta www.arkisto.fi löytyvää tietokantaa.

Edelliseen uudistustyöhön liittyen Kansallisarkisto haluaa selvittää tietokannan käyttöä ja erityisesti asiakkaiden toiveita ja tarpeita sen suhteen. Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus kannustaa seuran jäseniä vastaamaan seuraavasta linkistä löytyvään kyselyyn https://www.lyyti.fi/questions/a525b23c21 Olisi tärkeää, että Kansallisarkistolla olisi käyttäjien näkemyksiä tietokannan käytöstä tiedossa, kun tietokannan jatkosta tehdään ratkaisuja.

 

Sotahistoriallisin terveisin

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

Takaisin