BW 239 (Copy).jpg

Jäsenkirje 2-2023

Uutinen julkaistu: 28.04.2023

1        Seuran vuosikokous ja pro gradu -palkinnot

Suomen Sotahistoriallisen Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidettiin Tieteiden talolla Helsingissä keskiviikkona 22.3.2023.

 

Kokouksen aluksi jaettiin seuran valtakunnallisen pro gradu -kilpailun palkinnot seuraavasti:

 

1. palkinto ja 3000 euron stipendi:

·       VTK Maija Ikonen (Turun yliopisto)

 

2. palkinto ja 1500 euron stipendi:

·       FM Petra Puustjärvi (Itä-Suomen yliopisto)

·       SM Jonathan Rautila (Maanpuolustuskorkeakoulu)

 

3. palkinto ja 1000 euron stipendi:

·       VTM Jani Leivo (Helsingin yliopisto)

 

Varsinaisessa kokouksessa kahdeksan vuotta seuraa johtaneen apulaisprofessori Mikko Karjalaisen jälkeen uudeksi puheenjohtajaksi vuodelle 2023 valittiin dosentti, yleisesikuntamajuri Jussi Pajunen. Hallituksen myöhemmin pidetyssä järjestäytymiskokouksessa seuran varapuheenjohtajana valittiin jatkamaan dosentti Pasi Tuunainen.

 

Pajunen ja tietokirjailija Johanna Pakola jäivät pois seuran hallituksesta ja heidän tilalleen uusiksi jäseniksi hallitukseen vuosikokous valitsi seuran verkkoesitelmien tuottajan, diplomi-insinööri Kalle Huhtalan sekä seuran pro gradu -toimikunnan puheenjohtajan, filosofian tohtori Tapio Koskimiehen.

 

Vuosikokous päätti myös hallituksen esityksestä alentaa seuran jäsenmaksun 30 euroon. Uuden jäsenmaksun mukaiset laskut on lähetetty jäsenistölle pääsiäisen jälkeen.

 

Pro gradu -kilpailun tiedote sekä vuosikokouksen pöytäkirja ovat luettavissa seuran verkkosivuilla.

 

2        Esitelmä- ja seminaaritoiminta

Seuran YouTube-kanavalla on julkaistu helmikuussa Tieteiden talolla järjestetyn huoltoaiheisen miniseminaarin kolme tallennettua esitystä. Uusien esitelmätallenteiden julkaisuista tiedotetaan jäsenistöä erikseen sähköpostitse.

 

Seuran esitelmä- ja seminaaritoiminta jatkuu syksyllä. Tarkemmasta ohjelmasta tiedotetaan seuraavassa jäsenkirjeessä elo-syyskuussa.

 

  3        Matkat ja retket

 

PÄIVÄRETKI HANKOON 25.8.2023

Elokuinen retki Hankoon toteutetaan perjantaina 25.8., lähtö on Helsingistä kello 9.00. Hankoon saavuttuamme tutustumme Casinon puistossa käynnissä oleviin Kabanovin korsun kaivauksiin arkeologi Jan Fastin opastuksella. Korsun luultiin tuhoutuneen sotien jälkeen, mutta kaivaukset todistavatkin toista.

Puolilta päivin nautimme lounaan Itäsatamassa ravintola Origossa ja tämän jälkeen suuntaamme kohti Rintamamuseota. Tutustumme sekä Rintamamuseon perusnäyttelyyn että kesällä 2023 avattavaan uudisosaan. Ennen kotimatkalle lähtöä siirrymme vielä Harparskog-linjan suuntaan ja käymme opastetulla kierroksella bunkkeri Irmassa. Helsinkiin saavumme noin kello 18.30.

Matkan hinta on 125 euroa sisältäen bussimatkat, opastukset, sisäänpääsyt, lounaan ja iltapäiväkahvit. Mikäli osallistujamäärä on 30 hlöä tai yli, matkan hinta on 105 euroa.

Ilmoittautuminen avautuu seuran sivuilla (sshs.fi à Ilmoittautumiset à Päivämatkat) lauantaina 6.5. kello 12.00 ja päättyy 15.7. tai kun ryhmä on täynnä (max 40 hlöä). Matkanjohtajana toimii Johanna Pakola. Lisätietoja johanna.pakola@gmail.com.

LAPIN SODAN SOTAHISTORIAN MATKA 11.–14.9.2023

 

Maanantai 11.9.

Lähtö on Oulun linja-autoasemalta kello 9.00. Ensimmäiseksi tarkastellaan Tornion maihinnousun suunnittelua ja valmisteluja Oulun Toppilan muistomerkillä. Matka jatkuu Kemin Karihaaran muistomerkille, jossa perehdytään Kemin taisteluun. Lounas on Ravintola Ankkurissa (Kemissä) kello 12.30. Iltapäivällä tarkastellaan Tornion taistelua Raumojoen taistelun muistomerkillä, Tornion rautatieasemalla ja Kivirannan – Vojakkalan taisteluiden muistomerkillä. Iltapäivän lopuksi siirrymme Rovaniemelle, jossa majoitumme Original Sokos Hotel Vaakunassa, jaetussa kahden hengen huoneessa. Päivällinen on hotellin ravintolassa kello 19.00.

 

Tiistai 12.9.

Hotelliaamiainen, lähtö hotellista on kello 08.30. Päivän aluksi perehdymme taisteluihin Vennivaarassa. Tämän jälkeen tutustumme Rovaniemen hävitykseen ja näyttelyyn Arktikumissa. Lounas on Arktikumin ravintolassa kello 11.30, jonka jälkeen vierailemme saksalaisten sotilashautausmaalla Norvajärvellä. Sen jälkeen jatkamme matkaa Leville, jossa majoittuminen on Break Sokos Hotel Levillä, jaetussa kahden hengen huoneessa. Päivällinen on hotellin ravintolassa kello 18.00.

 

Keskiviikko 13.9.

Hotelliaamiainen, lähtö hotellista on kello 08.30. Päivän aluksi tutustumme matkalla Muonion taisteluun. Lounas on Rajacafessa Karesuvannossa kello 11.00. Lounaan yhteydessä on mahdollisuus myös ostoksiin viereisessä Lapland Shopissa. Lounaan jälkeen matka jatkuu Järämän linnoitusalueelle, jossa tutustumme museoon ja saksalaisten Sturmbock-puolustusasemaan. Museon yhteydessä on mahdollisuus omakustanteiseen kahviin ja kahvileipään. Päivän päätteeksi palaamme Rovaniemelle, jossa majoitumme Original Sokos Hotel Vaakunassa jaetussa kahden hengen huoneessa. Päivällinen on hotellin ravintolassa kello 19.00.

 

Torstai 14.9.

Hotelliaamiaisen jälkeen on tarjolla kaksi vaihtoehtoista ohjelmaa.

Kello 08.30 on lähtö linja-autolla Ounasvaaralle, jossa on mahdollisuus tutustua omatoimisesti kävellen (noin 2 km) saksalaisaikaan Rovaniemellä. Opastus on mahdollista netistä (myös oma opas on mukana):

https://blogi.eoppimispalvelut.fi/latu/saksalaisaika-ounasvaaralla/

Vaihtoehtoisesti voi jäädä tutustumaan Rovaniemen keskustaan omatoimisesti. Lounas on kaikille Original Sokos Hotel Vaakunan ravintolassa kello 11.30. Lounaan jälkeen on lähtö Ouluun, jossa matka päättyy linja-autoasemalle noin kello 15.00.

 

Hinta

-                     550,- / hlö kahden hengen huoneessa (hinta edellyttää 34 hengen ryhmää)

-                     10,- palvelumaksu / varaus

Hintaan sisältyy

-                     bussikuljetus ryhmän omalla bussilla

-                     majoitus Original Sokos Hotel Vaakunassa Rovaniemellä 11.-12.9. ja 13.-14.9. kahden hengen huoneissa sisältäen aamiaisen

-                     majoitus Break Sokos Hotel Levillä 12.-13.9. kahden hengen huoneissa sisältäen aamiaisen

-                     päivällinen hotellien ravintolassa 11.9., 12.9. ja 13.9.

-                     lounaat 11.9., 12.9., 13.9. ja 14.9.

-                     sisäänpääsymaksut käyntikohteisiin

-                     Lassi Piiraisen opastukset matkan aikana

Lisämaksusta yhden hengen huone, lisämaksu + 120,-

Koko ryhmän viimeinen kuluton peruutuspäivä on 1.8.2023.

Varaajalla on oikeus peruuttaa matka milloin tahansa ennen matkan alkamista. Tällöin matkanjärjestäjällä on oikeus periä peruutusmaksu seuraavasti:

a)                   toimistokulut 50 € sekä 50 % matkan hinnasta, kun matka peruutetaan myöhemmin kuin 28 vuorokautta mutta viimeistään 7 vuorokautta ennen matkan alkamista

b)                   toimistokulut 50 € sekä 75 % matkan hinnasta, kun matka peruutetaan myöhemmin kuin 7 vuorokautta mutta viimeistään 3 vuorokautta ennen matkan alkamista

c)                   toimistokulut 50 € sekä 95 % matkan hinnasta, kun matka peruutetaan myöhemmin kuin 3 vrk ennen matkan alkamista.

Suosittelemme peruutusturvan sisältävää matkavakuutusta.

 

Varaukset ja maksu

Ilmoittautuminen alkaa tiistaina 2.5. ja asiakkaat varaavat matkan suoraan Matka-Kososelta matkat@matka-kosonen.fi tai puhelimitse 015 541 146, viimeistään 28.7.2023 aikana. Ilmoittautumisessa on syytä huomioida se, että Matka-Kosonen järjestää myös 14.-18.8.2023 vastaavan matkan Lappiin, joka on avoimesti myynnissä kaikille. SSHS:n oma Lapin sodan sotahistorian matka on siis 11.-14.9.2023. Matka-Kosonen laskuttaa asiakkaita suoraan. Lasku lähetetään joko sähköpostitse tai kirjeitse.

 

Matkan ohjelmaan ja sotahistoriallisiin kohteisiin liittyvät kysymykset voi lähettää sähköpostilla matkan oppaalle, Lassi Piiraiselle (piirainen.lassi@gmail.com).

 

TIEDUSTELUILLALLINEN 30.9.2023

 

Suomenlinnan upseerikerholla järjestetään tiedusteluteemainen esitelmäillallinen lauantaina 30.9.2023 kello 18.00 alkaen. Illan esitelmän pitää FT Tapio Koskimies. Kommenttipuheenvuoron esittää tiedusteluhistorian tutkija Mikko Porvali.

 

Illan aikana nautitaan kolmen ruokalajin illallinen.  Ravintoloitsijan vaihtumisen vuoksi illalliskortin tarkkaa hintaa ei voida vielä vahvistaa, mutta sen hinta-arvio tulee olemaan noin 60−70 euroa. Illalliskortin hinta ilmoitetaan lähempänä tilaisuutta.

 

Ilmoittautuminen avataan seuran sivuilla (sshs.fi à Ilmoittautumiset à Kokoukset ja seminaarit) tiistaina 1.8.2023 kello 12.00. Lisätietoja antaa Heidi Ruotsalainen (heidi.m.ruotsalainen@gmail.com).

 

4        Muut asiat

 

SEURA ETSII RAHASTONHOITAJAA

 

Suomen Sotahistoriallisen Seuran nykyinen rahastonhoitaja on siirtymässä reserviin ja kartoitamme uutta talousosaajaa vastaamaan seuramme taloudesta sekä rahaliikenteestä. Odotamme rahastonhoitajalta aiempaa kokemusta suurehkon yhdistyksen tai pienen yrityksen taloudenhoidosta. Kaupallinen koulutus ja kirjanpitojärjestelmien tuntemus antaa hyvät valmiudet tehtävään. Yhdistyksen kirjanpidon hoitaa tilitoimisto, josta saa tarvittavaa tukea asioiden hoitoon. Seuran hallitus kokoontuu noin kerran kuukaudessa pääsääntöisesti Helsingissä, jonne myös suurin osa toiminnasta keskittyy. Tehtävästä kiinnostuneet seuran jäsenet voivat ilmoittautua ja tiedustella lisätietoja seuran sihteeriltä sähköpostitse sihteeri@sshs.fi.

 

Hyvää lähestyvää kesää toivottaen,

 

Suomen Sotahistoriallisen Seuran hallitus

 

Takaisin