Toimintasuunnitelma 2023

SUOMEN SOTAHISTORIALLISEN SEURAN TOIMINTASUUNNITELMA 2023

Seuran toiminta ja sen kehittäminen

Suomen Sotahistoriallisen Seuran päätehtävänä on sotahistoriallisen tutkimus- ja harrastustoiminnan tukeminen. Seura vahvistaa asemaansa ja tunnettavuuttaan valtakunnallisena sotahistorian ”yleisseurana”, johon kuuluu henkilöjäseninä sotahistorian tutkijoita ja harrastajia. Seuraan kuuluu yhteisöjäseninä sotahistorian erikoisseuroja ja vastaavia yhdistyksiä.

Seura hankkii toimintansa rahoituksen lähinnä jäsenmaksutuloilla. Toiminnan painopiste kohdistuu omaan jäsenistöön. Seura järjestää jäsenilleen esitelmätilaisuuksia, seminaareja, sotahistoriallisia matkoja ja retkiä sekä ylläpitää kotisivuja, joissa jäsenien käytössä on sotahistoriaan liittyvää aineistoa: muun muassa sotahistoriallisia kohteita koskeva paikkatietosivusto ja Kansa taisteli –lehden vuosikerrat 1957–1986. Lisäksi seura julkaisee vuosittain Sotahistoriallista aikakauskirjaa.

Seuran toiminta toteutetaan seuran hallituksen ja muiden aktiivijäsenten voimin. Toimintaa ja jäsenpalveluja kehitetään taloudellisen tilanteen ja muiden resurssien mahdollistamissa puitteissa. Toimintavuoden keskeisenä kehittämishankkeena on jatkaa seuran kotisivu-uudistuksen toimeenpanoa. Kotisivu-uudistuksen tavoitteena on jatkossa palvella seuran jäseniä ja muita sotahistoriasta kiinnostuneita aiempaa paremmin ja monipuolisemmin verkkoympäristössä. Vuonna 2023 tullaan jakamaan myös seuran ensimmäinen tutkimusapuraha Irma Ruuskanen-Seren testamenttilahjoitusrahastosta.

Suuren yleisön tietoisuutta Suomen Sotahistoriallisen Seuran toiminnasta kasvatetaan kotisivujen, YouTube-kanavan ja Facebook-sivuston avulla. Tavoitteena on pidentää jäsenistön jäsenyysaikaa rekrytoimalla myös uusia nuoria sotahistoriasta kiinnostuneita.

Sotahistoriallinen aikakauskirja ja pro gradu -palkinnot

Sotahistoriallinen Aikakauskirja ilmestyy 43. kerran vuoden 2023 joulukuussa. Se postitetaan jäsenmaksunsa maksaneille jäsenille.

Seura palkitsee Suomessa laadittuja ja vuonna 2022 valmistuneita maisteritasoisia sota- ja sotilashistorian alaa käsitteleviä opinnäytetöitä niin kutsutulla pro gradu -palkinnoilla. Parhaana palkitun tutkielman tekijälle tarjotaan mahdollisuus kirjoittaa työhönsä perustuva tieteellinen artikkeli Sotahistorialliseen aikakauskirjaan, joka on Julkaisufoorumi-luokituksen (JUFO 1) saanut vuosijulkaisu. Vuonna 2023 palkinto jaetaan 19. kerran.

3  Matkat ja retket

Koronapandemia tulee edelleen vaikuttamaan matka- ja retkitoimintaan, erityisesti ulkomaille suuntautuviin matkoihin. Eri maiden viranomaismääräysten sekä matkailualan yritysten tilanne asettavat haasteita, jotka korostuvat johtuen hyvissä ajoin etukäteen tehtävästä suunnittelusta ja varauksista.

Vuonna 2023 pyritään osittain toteuttamaan vuosilta 2020-2022 peruuntuneita tai siirtyneitä tapahtumia. Osa näistä joudutaan kuitenkin siirtämään pidemmälle tulevaisuuteen ja osa joudutaan perumaan kokonaan. Näiden lisäksi on suunnitteilla uusia, erityisesti kotimaan tapahtumia.

Toistaiseksi vuodelle 2023 on suunnitteilla seuraavat retket:

  • Ilomantsin retki 29.-31.5.
  • Hangon päiväretki 25.8.
  • Länsi-Lapin retki 11.-14.9.
  • Tiedusteluteemainen päiväretki (esitelmä+illallinen) Suomenlinnan upseerikerho 30.9.

4  Esitelmät ja seminaarit

Tapahtumat järjestetään lähtökohtaisesti lähitapahtumina, muussa tapauksessa ohjelmaa sopeutetaan vallitsevaan tilanteeseen ja esimerkiksi esitelmät toteutetaan joko julkaisemalla etukäteen nauhoitettu tallenne ja/tai streamaamalla esitelmä suorana verkossa.

Koronapandemian aikaiset havainnot ja parhaat käytännöt internetin hyödyntämisestä jakelu- ja/tai esityskanavana tullaan huomioimaan seuran toiminnassa.

4.1  Maakuntaseminaarit

Vuonna 2023 järjestetään Tampereen maakuntaseminaari lokakuussa.

4.2  Esitelmät ja esitelmäkokoukset

Esitelmät järjestetään jälleen paikan päällä Tieteiden talolla Helsingissä ja ne pyritään lähtökohtaisesti tallentamaan sekä julkaisemaan myöhemmin seuran YouTube-kanavalla. Kevätkaudelle on suunnitteilla kolme esitelmää sekä yksi miniseminaari. Syyskaudelle on suunnitteilla kaksi esitelmää sekä paneelikeskustelu. Esitelmöitsijöiden valinnassa pyritään suosimaan ajankohtaisia aiheita ja tuomaan esille uusinta akateemista sotahistorian tutkimusta.

5  Muu toiminta

Jatketaan toimintaa Tieteellisten seurain valtuuskunnassa sekä ollaan yhteistoiminnassa valtuuskunnan jäsenseurojen kanssa historiaa ja erityisesti sotahistoriaa koskevissa kysymyksissä.

Jatketaan toimintaa Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksessä.

Kerätään aktiivisesti seuran toimintaa, matkoja ja seminaareja palvelevaa tietoa kotimaisista ja ulkomaisista museoista, tapahtumista, asiantuntijoista ja oppaiksi sopivista henkilöistä. Painopisteenä osaavien oppaiden löytäminen seuran opaspooliin.

6  Sosiaalinen media

Jatketaan seuran YouTube-kanavan ja Facebook-sivujen kehittämistä seuran jäsenistöä palvelevia sisältöjä tuottaen.